Поїзд Василь Петрович: Пряма передача агентурного апарату з ДФС в БЕБ неможлива

14 червня 2021, 02:10
Власник сторінки
vasilpoizdukr@gmail.com
0
114
Поїзд Василь Петрович: Пряма передача агентурного апарату з ДФС в БЕБ неможлива

На даний час слідчі та оперативні підрозділи ДФС України отримали вказівку до кінця червня 2021 року підготувати справи, що знаходяться у їх провадженні, до передачі Бюро економічної безпеки України.

Залишається незрозумілим чи будуть входити в цей обсяг особові справи осіб, які конфіденційно співпрацюють з оперативними підрозділами ДФС України, заявив голова Департаменту організації протидії митним правопорушенням і міжнародної взаємодії ДФС України Василь Петрович Поїзд.

«У законі про Бюро економічної безпеки України передбачені права БЕБ використовувати гласних і негласних, штатних і позаштатних працівників. Це право формувати та використовувати агентурний апарат. Такий апарат наявний і в органах ДФС України. Однак його пряма передача до БЕБ України не може бути реалізована як з законодавчих, так і з морально-етичних підстав. Зокрема – такі матеріали становлять державну таємницю. Як мені відомо, БЕБу ще не оформлений спеціальний дозвіл СБУ на таку діяльність. Крім цього, залишаються інші питання – відповідальності оперативного співробітника перед особою, яка зголосилася на конфіденційне співробітництво на умовах нерозголошення факту такого співробітництва навіть іншим співробітникам правоохоронного органу. Це питання ширше за вимоги закону про державну таємницю. Невиважений підхід до такого процесу може призвести до втрати усього агентурного апарату та довготривалої недовіри людей до правоохоронних органів. З такими процесами зокрема зіткнулася СБУ у 90-х роках. Витоки інформації також не сприяють довірі з боку конфіденційних помічників», - заявив Поїзд Василь Петрович. 

Після прийняття в січні 2021 року Закону України «Про Бюро економічної безпеки України», на створений орган покладено функції боротьби з економічними і податковими злочинами. Зараз відбувається процес ліквідації Державної фіскальної служби України, на даний момент включає слідчі і оперативні підрозділи (податкову міліцію).

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: налоги,политика,ГФС
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.