Василь Петрович Поїзд – внесення до КК України шахрайства з ПДВ не зможе суттєво

10 червня 2021, 08:02
Власник сторінки
vasilpoizdukr@gmail.com
0
101
Василь Петрович Поїзд – внесення до КК України шахрайства з ПДВ не зможе суттєво

На розгляд Верховної Ради України внесені два законопроекти з питань реалізації окремих положень діяльності Бюро економічної безпеки України.

Даними законопроектами передбачено внесення до Кримінального кодексу України нового складу злочину – шахрайства з податком на додану вартість. Однак, на думку голови Департаменту організації протидії митним правопорушенням і міжнародної взаємодії ДФС України Василя Петровича Поїзда, такі новели не зможуть суттєво вплинути на втрати державного бюджету від маніпуляцій з ПДВ.

«ДФС України, як попередник Бюро економічної безпеки України у боротьбі з незаконним бюджетним відшкодуванням податку на додану вартість мало достатні кримінально-правові інструменти протидії цьому негативному явищу. Виділення шахрайства з ПДВ у окрему статтю КК України вважаю невиваженим кроком. Адже буквальне тлумачення диспозиції ч. 1 ст. 222-2, у редакції проекту, визнає кримінально караним саме подання заяви про повернення суми бюджетного відшкодування з вказаними неправдивими відомостями. Але податкові органи, виконуючи свої повноваження, далеко не завжди задовольняють таку заяву та здійснюють виплату коштів. Слідчими органами ДФС України такі дії кваліфікувалися як замах на розкрадання бюджетних коштів. У взаємодії з інспекціями ми «розкручували» ланцюг фіктивного постачання, який дозволив створити від’ємне значення ПДВ, що і становить механізм злочину. Як будуть діяти детективи БЕБ України за чинної нормативно-правової бази незрозуміло. Зовсім неврегульовані питання розмежування майбутньої ст. 222-2 з суміжними складами злочинів проти власності, зокрема ст. 190 та ст. 191 чинного КК України. На підставі положень пленуму Верховного суду України ми додатково кваліфікували підробку документів за ст. 366 Кримінального кодексу. Чи охоплює підробку нова стаття, залишається незрозумілим», - прокоментував Поїзд Василь Петрович.

На думку Василя Поїзда, чинний Кримінальний кодекс України вже містить усі необхідні кримінально-правові засоби для притягнення осіб, причетних до маніпуляцій з ПДВ до відповідальності. Внесення нового спеціального складу злочину, який відрізняється від існуючого лише предметом правопорушення є суперечливим кроком. 

Після прийняття в січні 2021 року Закону України «Про Бюро економічної безпеки України», на створений орган покладено функції боротьби з економічними і податковими злочинами. Зараз відбувається процес ліквідації Державної фіскальної служби України, на даний момент включає слідчі і оперативні підрозділи (податкову міліцію).
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Украина,налоговая милиция,сборы,мало,ГФС
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.