"Смажена" етика

06 червня 2021, 19:50
Власник сторінки
політконсультантка
0
404
 Смажена  етика

Чому мене засмутила президентська "смаженина" для журналістів.

Чутливість президента Зеленського до "смажених" сенсацій у пресі відома. Як і характерне йому як "людині творчої професії" бажання подобатись людям.

Мабуть в зв'язку з цим команда порадила главі держави власноруч, за неформальним спілкуванням, приготувати м'ясну смаженину для журналістів. От він і вітав сьогодні журналістів з професійним святом, пригощаючи їх шашликом.

Багато-то хвалять, мовляв, "показав, що він хлопець з народу", "розмовляв на всі теми"...
Чому мені ця картинка з пікніку була неприємна?

Бо вже президентський "екватор" у Зеленського, а він все ще в тому "образі" свійськості й наближеності, як і починав свої перші кроки у політиці. Так само намагається викликати особисту симпатію в різних цільових аудиторій.

Однак президент - це не лише людина, яка подобається чи ні. Це - інститут, покликаний генерувати перспективні смисли та моделі розвитку суспільства, бути взірцем етичної поведінки.

І тут до Зе-президента знову є питання - коли він був справжнім? Коли рік тому звертався до всіх з закликом подивитись фільм "Земляни", чи сьогодні, коли власноруч готував і пропонував гостям свята м'ясний шашлик? Чи буде завтра, виступаючи на Еко-форумі?
І коли він, нарешті, доросте в своїй професії до рівня, відповідного посаді президента?

В Україні одна з найгірших у Європі та світі статистика жорстокості до тварин. Відповідно, і до людей на рівні повсякденної культури транслюється варварство як норма.

Змінювати це "викривлення мізків" у напрямі прийнятого в сучасному світі курсу на людяність - хіба це не завдання президентського рівня важливості? І це завдання могли б допомогти виконати досить прості речі.

Так, особисто президент не мусить, якщо не хоче, негайно стати веганом. Але сформувати меню на пікнік з більш здорової та етичної їжі - це просто.
Бо такі страви, як наприклад, фалафель, тофу, овочі-гриль - охоче їдять усі. І вегани, і м'ясоїди. Та й лікарі з дієтологи більше їх рекомендують, аніж смаженину.

Так само доречним до Зе-президентського образу "молодого інноватора" були б новітні продукти високих технологій "beyond meat" - із повністю автентичним м'ясним смаком. Та вмістом усіх білково-вітамінних корисностей, які в нашій традиціній культурі споживання досі пов'язують лиже з "живо-забитим" м'ясом.

Журналісти - люди професії прогресивного мислення, - безумовно оцінили б таке пригощання лише позитивно. Як і бокси для сортування сміття на пікніку. І критики та коментатори оцінили б.
І на "міжнародну картинку", до якої вельми чутливий президент, теж виглядало б добре. І українці з інтересом придивилися б до етичної їжі, яку споживає глава держави, та захотіли б більшою кількістю й самі це спробувати.

Прості речі змінюють життя на краще. Коли кожен розпочинає з себе, а надто - якщо це президент. Шкода, що не цього разу.
Та може наступного?

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.