Чергові кремлівські фейки про Закарпаття

12 травня 2021, 13:29
Власник сторінки
0
48
Чергові кремлівські фейки про Закарпаття

Дезінформаційні кампанії, фейки та маніпуляції,– ось з чим довелося зіткнутися всім, хто протягом останнього часу цікавився новинами Закарпаття.

Цього разу українцям розповіли про можливий «напад Угорщини на Україну», а угорцям Закарпаття знов «погрожували патріоти». І хто б це міг бути?

Так, наприкінці квітня в соціальних мережах з’явився черговий фейк про українсько-угорські відносини. Йшлося про те, що начебто командувач Збройними силами Угорщини, начальник Генерального штабу генерал Ференц Кором анонсував плани Будапешта із захисту угорської меншини на Закарпатті. Заява військового подавалася буквально як готовність діяти «як Путін», тобто, як натяк на можливі силові дії угорців на українській території. Експерти з питань відносин з Угорщиною відразу спростували це фейкове повідомлення.

З’ясувалося, що, газета опублікувала інтерв’ю із зовсім іншою людиною – одним з лідерів партії Віктора Орбана «Фідес» Сілардом Неметом, парламентським Державним секретарем Міністерства оборони.

Немет не погрожував Україні вторгненням. В своєму інтерв’ю він казав про таке: «У зв’язку з ситуацією на сході України та російсько-українським конфліктом Угорщина від самого початку заявила, що протистояння може бути вирішене лише мирними засобами, шляхом переговорів. Угорщина підтримує суверенітет та територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах. У той же час ми також чітко дали зрозуміти, що забезпечення збереження та забезпечення самореалізації угорської громади Закарпаття, підтримка її мови та культури та покращення її життя є ключовими питаннями двосторонньої системи. Це наш священний обов’язок перед нашими братами по той бік кордону, також визначений нашою конституцією. Тут ми не зробимо ні кроку назад». Тобто, нічого нового, ніяких погроз застосування сили, просто чергове проголошення загальновідомих тез політики нинішньої угорської влади. Очевидно, це не дуже компліментарні висловлювання по відношенню до України, але ж навіть тіні натяку на готовність до «захоплення Закарпаття» тут в жодному разі побачити не можна.

Коли обман було викрито, українські медіа, які встигли підхопити фейк із «погрозами начальника Генштабу Угорщини», переважно або видалили свої публікації, або змінили тексти повідомлень. Російські ж пропагандисти вирішили взагалі не ставити під сумнів «інформацію» про «начальника Генерального штабу Угорщини», який «погрожує Україні». І, якщо центральні інформаційні агенції обмежилися короткими повідомленнями, то пропагандистські ресурси зробили більш маніпулятивні матеріали, використавши «інформаційний привід» для чергової спроби нагнітання пристрастів та розпалювання ворожнечі навколо Закарпаття.

Виходячи із останньої дезінформаційної кампанії, можна зробити висновок, що кремлівська пропаганда на даному етапі хоче залякати українців угорцями, які нібито «сплять і бачать», як би «напасти на Закарпаття». Мета – якомога сильніше посварити Україну із західними сусідами, не допустити жодних домовленостей між Києвом та Будапештом, зробивши існуючі проблеми в двосторонніх відносинах хронічними.

З іншого боку угорці без уваги також не залишаються – їх кремлівські пропагандисти наполегливо лякають українськими радикалами.

2 травня поліцейськими Берегова зафіксовано факт поширення листівок з погрозами українцям угорського походження. Провокативні надписи виявили на кількох будинках місцевих жителів. Листівки були зроблені, начебто, українськими націоналістами – на синьо-жовтому тлі, з використанням радикальних формулювань, однак слово “УКРАЇНСЬКОЇ” було написано з помилками – “УКРАЇНЬСКОЇ”.

Безграмотність «патріотів», а точніше виконавців провокацій, вже стала буквально «візитівкою» антиугорських акцій на Закарпатті. Наприкінці січня, напередодні офіційного візиту до Києва міністра закордонних справ Петра Сійярто, Посольство Угорщини в Києві, Генеральне консульство в Ужгороді, Консульство в Берегово, Закарпатський угорський інститут ім. Ференца Ракоці ІІ та “Закарпатський центр економічного розвитку “Еган Еде” отримали листи із погрозами на адресу угорців. Але текст був з купою помилок.

Як в січні, так і зараз, очевидна штучність та недолугість «погроз» не завадила розповсюдженню тези «націоналісти погрожують угорцям Закарпаття» в російському, українському «прокремлівському» та угорському інформаційному просторі.

Через кілька днів після появи останніх антиугорських листівок, 9 травня, Служба Безпеки України викрила організаторів провокації. За даними СБУ, вони діяли на замовлення російських кураторів, які попросили влаштувати провокацію напередодні травневих свят та заплатили «за роботу».

Тобто, черговий раз антиугорські акції на Закарпатті планують і організують росіяни, які потім самі ж і розкручують «сенсаційні» псевдоновини. Але проблема в тому, що навіть відверто фейкові акції та не менш фейкові новини про них без проактивної інформаційної політики Києва в закарпатському та угорському медіапросторі все одно здатні спричиняти дестабілізуючий ефект і негативно впливати на відносини України та Угорщини.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.