Що не так з російською вакциною «Спутник V»?

28 квітня 2021, 16:18
Власник сторінки
0
68
Що не так з російською вакциною «Спутник V»?

Бразильський регулятор ліків Anvisa знайшов в російській вакцині «Спутник V» серйозні дефекти і заяви про занадто високі ризики її використання.

Висновки вражають: наприклад, схоже, що її розробники навіть не змогли повністю нейтралізувати аденовірус, який доставляє генетичний код білків коронавірусу у людські клітини. Зразки аденовірусу з вакцини є живими та можуть розмножуватися в організмі вакцинованої людини. Повний список проблем російської «вакцини» читайте далі у тексті.

Бразильська державна компанія Anvisa, яка досліджує вплив і надає дозволи на використання ліків, з'ясувала, що російські розробники не мають доказів ані безпечності, ані ефективності своєї вакцини. Регулятор одноголосно відхилив запит на використання «Спутнік-V». Отже, поява схвальної статті у Lancet про російську вакцину, яка сприяла її легітимізації навіть у деяких країнах ЄС, викликає зараз ще більше питань до цього авторитетного медичного видання.

Висновок бразильського регулятора: відсутність критично важливих даних про вакцину та ризик хвороби від неї через порушення технології виготовлення.

Проведений аналіз російської вакцини від незалежної установи показав:

·       відсутність біологічних даних про принцип її дії в організмі, а також даних про побічні явища (включно з питанням про тромбоемболічні події)

·       випробовування вакцини пройшли з багатьма порушеннями та були недостатні за обсягом (так, лише 38 людей у 1/2 фазі, без випадкового вибору групи, без плацебо-групи тощо)

·       проблеми з даними про побічні ефекти у третій стадії випробовувань, які не дозволяють зробити оцінку безпечності вакцини

·       великі проблеми з методологією оцінки ефективності вакцини (схоже, вона була складена таким чином, щоб завищити результат)

·       відсутність даних, що підтверджують задекларовану ефективність вакцини

·       неадекватний контроль якості під час виробництва

·       вишенька на торті: у всіх лотах вакцини для дослідження були знайдені живі аденовіруси, здатні розмножуватися (такого не має бути, звісно, – вірус має бути нейтралізований під час виготовлення вакцини)

Окрім того Росію неодноразово звинувачували  у переведенні питання щеплення від коронавірусу в політичну площину і навмисне розповсюдження фейків про інші вакцини, а також використання своєї вакцини, як ще один спосіб у гібридній війні з ЄС. З вакциною пов'язана низка інших скандалів: вже був випадок, коли замість цієї вакцини Росія продала інший препарат.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.