НКРЕКП як предмет торгу

02 квітня 2021, 09:37
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
45
НКРЕКП як предмет торгу

Ситуація довкола НКРЕКП стає все більш цікавішою. Звичайно, склад комісії не є легітимним. І новий голова і члени комісії повинні були бути обрані іще в минулому році.

Але цього не сталося. А сталась взагалі якась «незрозуміла» історія із «пожиттєвим» призначенням тимчасових членів комісії, яких цілком законно і легально призначав у жовтні 2019 року Зеленський. Але потім той таки Зеленський здійснив маніпуляцію і банально узаконив тимчасових Тарасюка, Кайдаша, Бабій і Магду. Тут би і казочці кінець, а хто слухав молодець.

Але іще в цій державі є компанія ДТЕК Рината Ахметова, якій НКРЕКП за останній рік часу залила багато гарячого сала за шкіру. Останні штрафи для Західенерго, Дніпроенерго і Східенерго – це квіточки. Ягідки у повній мірі ДТЕК пожинає на ринку електроенергії. Адже компанія недозаробляє мільярди гривень. І мова не йде про якісь надприбутки. Мова йде про те, що забирають у нього інші «учасники» за рахунок у тому числі спеціальних рішень НКРЕКП.

Тому звичайно можна зрозуміти ТГ-канал Монополіст (https://t.me/monopolistua/216), який пише, що Ахметов почав атаку на НКРЕКП. Так насправді позиція ДТЕК і Ахметова цілком законна – комісію потрібно розігнати або звільнити та обрати нових членів та голову. Так, звичайно, є зміни у закон про НКРЕКП. Але як вірно «читати» юридичне трактування букви закону щодо перетворення тимчасових членів комісії у постійних – це ну дуже-дуже слизьке питання.

Тому і є рішення Окружного адміністративного суду Києва, яке зобов’язує Кабмін звільнити чотирьох НКРЕКП. Власне, голову комісії Валерія Тарасюка і членів комісії Руслана Кайдаша, Ольгу Бабій і Олексія Магду. Да, ТГ-канал Монополіст і тут знаходить «підступи» Ахметова, проводить аналіз судових рішень нібито на користь Ахметова. Ну, все може бути. У такій державі живемо.

ТГ-канал Монополіст не згадує голову енергетичного комітету Андрія Геруса, який розривається між Коломойським і Пінчуком. А заодно координує діяльність незаконної НКРЕКП, переймається її рішеннями більше, ніж своєю роботою у парламенті. Ну, не згадують, значить немає такого політика як Герус ))

Адже все це, що відбувається довкола членів НКРЕКП – це вже безупинний маховик процесу незрозумілих, юридично слабких і навіть як дехто вважає відверто незаконних рішень, які зараз приймаються у державі. Починаючи від санкцій РНБО до указів президента як от по голові Конституційного суду України Тупицькому.

І хоча дійсно Ахметов виступає проти нинішнього складу НКРЕКП, але він завжди готовий знайти спільну мову із опонентами. У СКМ Ахметова є багато цікавих тем, які компанія може запропонувати до розгляду Офісу президента. І всі вони стосуються виключно енергетики, а не політики )) Це і модернізація ТЕС. І питання зменшення викидів. І приватизація, зрештою.

Але у всій цій історії точно зрозуміло одне: нинішній склад НКРЕКП є незаконним і мав бути звільненим давно, а на його місце мали бути обрані нові члени і голова. І тут Ахметов беззаперечно правий.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: SCM (СКМ),Ринат Ахметов,НКРЭКУ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.