НКРЕКП оштрафувало Ахметова і передало документи в РНБО

11 березня 2021, 09:41
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
77
НКРЕКП оштрафувало Ахметова і передало документи в РНБО

НКРЕКП оштрафувало компанії Ахметова. Звинуватило у монополізмі ДТЕК. Та й на додачу подало на них документи до РНБОУ.

Оце Данілову роботи додалося. Мало тут іще по Медведчуку не встигли розібратись, американці по Коломойському «шарахнули», а вже Ахметов на підході.

«ДТЕК Західенерго», «ДТЕК Дніпроенерго» і «ДТЕК Східенерго» отримали штраф по 1,7 млн грн за незабезпечення у зимовий період гарантованих запасів вугілля на теплоелектростанціях, а також несвоєчасне інформування Міненерго, НКРЕКП і «Укренерго» про критичну ситуацію з вугіллям.

На фоні антиолігархічної боротьби, яку розвернув Зеленський, мимоволі закрадається думка про відносини президента і Ахметова. Чи все добре? А то санкції так і сипляться як із рогу достатку.

Ні, звичайно, п’ять мільйонів для Ахметова – це смішні гроші. І НКРЕКП навіть відверто дало слабинку присудивши всього лишень 5 млн грн штрафу на всіх із родини СКМ Ахметова. Скільки мало бути? Як діляться своїми думками колеги із європейського енергобізнесу – можливо адекватною сумою штрафу для підприємств Ахметова була би сума від 1,5 до 2,7 млрд. грн. такий, кажуть, європейський досвід. І це так, по мінімальному. Але то Європа, а тут – Україна.

Зрештою, логіка у штрафах присутня. Адже економіка України (АЕС, ГЕС, бізнес такий сякий, зрештою) зазнали збитків від провалу по забезпеченню вугіллям. Довелося брати імпортну електроенергію. Навіть – о, жах – у Путіна. Білорусь не беремо в рахунок, хоча звідти також постачається електроенергія із російського ядерного палива. У нас, звичайно, «Енергоатом» також виробляє «російську» електроенергію  - із російських ТВЕЛів. Але то «другоє».

Проте, повертаючись до штрафів – сума у 5 млн грн штрафу для Ахметова – це все таки норма. Як казав герой анекдоту про кукурузник: яка країна – такий і теракт. Якщо НКРЕКП виписувало смішні штрафи (трохи більше 1 млн. грн) за спекулятивні схеми на ринку електроенергії, то чому має страждати СКМ Ахметова? У будь-якому випадку, здається, за все платить материнська компанія Ахметова.

Окремо НКРЕКП звернуло увагу на відключення ТЕС Ахметова. В НКРЕКП обмежились загальною фразою про нетипове збільшення аварійних відключень енергоблоків ТЕС в критичний зимовий період, а також недопоставок вугілля на ТЕС з боку афілійованих структур. «Регулятор» у нас скромний, не все прямо каже. Поміж рядків, звичайно, читається, що Ахметов дав команду відключити блоки, а ДТЕК не дав вугілля для ТЕС. Але це все звичайно вже до РНБОУ. Розберуться. Спеціалістів там вистачає.

«Матеріали перевірки ми направляємо в Антимонопольний комітет для проведення власного розслідування того, як компанія, яка має всі ознаки монопольного становища на ринках вугілля і теплової генерації, поводиться на цих ринках. Також направляємо матеріали в Міненерго і Держенергонагляд. І я також вважаю, що то, що сталося або могло статися - це питання національної безпеки, тому направляємо питання в РНБО», - задумано і розмірено підбив підсумки по Ахметову голова НКРЕКП Валерій Тарасюк.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: SCM (СКМ),ДТЕК,Ринат Ахметов
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.