ВИБОРИ СТАРОСТ

07 лютого 2021, 20:02
Власник сторінки
0
47
ВИБОРИ СТАРОСТ

Призначати старосту ? Чи вибирати ?

Ініціатива про повернення демократії у механізм набуття повноважень старости.
Одними із останніх змін до закону про місцеве самоврядування та виборчого кодексу вилучено механізм обрання старост. Станом на сьогоднішній день старости, фактично найближчі до мешканців посадові особи затверджуються міською радою за поданням міського голови. Найдивніше у цій ситуації, що органи самоорганізації населення (сільські, вуличні, квартальні, будинкові комітети), які мають у більшості своїй дорадчі функції створюються на підставі виборності. Тобто фактично вилучення виборності із статусу старост є недолугістю законодавства і порушенням прав жителів сіл, селищ які входять у старостинський округ.
Відсутність виборності у статусі старости змінює напрям його інтересів із врахуванням інтересів громади на врахування інтересів міського голови та міської ради, які є його роботодавцями.
Наша команда ініціює запровадження режиму праймеріз (попереднього голосування) щодо кандидатур старост. Механізм проведення праймеріз коротко можна описати так:
міський голова, депутати від партії депутатів яких обрали до міської ради вносять кандидатури на посаду старости. Одночасно утворюється лічильна комісія для кожного із старостинських округів. Кандидати та склад лічильної комісії публікується на сайті міської ради. Кандидатам надається право на проведення агітації. за місцем проживання на основі загального, рівного виборчого права шляхом таємного голосування жителів, які на законних підставах проживають на відповідній території. Право голосу на виборах мають жителі, які досягли на день їх проведення вісімнадцяти років. Голосування проводиться у неділю з 8 до 20. За результатами голосування переможець опитування вноситься міським головою
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: праймериз,Жмеринка,вибори,демократія,Віктор Жеребнюк
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.