Як остаточно віддати Крим Росії?

02 лютого 2021, 16:05
Власник сторінки
Народный депутат Украины, глава профильного Комитета ВРУ
0
39
Як остаточно віддати Крим Росії?

Народовладдя через всеукраїнський референдум - прояв демократії чи перекладання відповідальності на народ?

Верховна Рада України 26 січня ухвалила законопроект про всеукраїнський референдум, підтримали документ 255 народних депутатів. Я - не голосував, більше того - категорично проти цього закону. 

Президент вважає, що  референдум змусить владу дослухатися до волі народу і розширить демократію в Україні, на мою думку - це шлях до нівелювання територіальної цілісності “руками” людей. Адже через референдум намагаються вирішити питання з Кримом. 

Влада боїться брати на себе відповідальність та публічно визнати, що півостів фактично не належить Україні. Підозрюю, що саме це питання хочуть винести на референдум. Однак до того у ЗМІ буде активна кампанія, що нам потрібно налагоджувати відносини з Росією, давайте віддамо Крим, адже він все одно нам не належить.

Населення масово будуть “пропитувати”, що це гарна ідея, щоб саме на референдумі люди самостійно “віддали” Крим. Щодо питання тимчасової окупації Донбасу, то варто звернути увагу на заяву речника Путіна Пескова. У ефірі одного із каналів він заявив, що Донбас Росії не цікавий. Тому можемо зробити висновки, що цікавить Росію саме Крим. А влада хоче скинути всю відповідальність на людей. 

До того ж, закон має багато неточностей. Зокрема, на референдум можуть виноситися питання національного значення. Що мається на увазі під питанням національного значення? Яким чином його можна інтерпретувати? 

Або ж інше питання. Яким чином буде фінансуватися референдум? В Україні, де високий рівень бідності та економічні проблеми, може бути підпільне фінансування, а це зумовить хибність результатів. 

В історії є приклади, коли референдум пішов не на користь країни. Наприклад референдум щодо Brexit - виходу Великобританії із ЄС. До проведення референдуму, в Англії велася масштабна кампанія проти членства із Європейським Союзом. Людям насаджувалася ця теза протягом певного періоду з абстрактними і нічим не обгрунтованими фактами, які нівелювали значущість ЄС та переваги членства - і як результат - на референдумі більшість  британців підтримали вихід із ЄС. Так сталося, тому що народ не розумів, які наслідки матимуть ті чи інші рішення. 

Також, аби референдум був дійсно дієвим і працював на довгострокові перспективи, потрібно ставити зрозуміле питання з однозначно зрозумілою альтернативою. Наприклад, Легалізація маріхуани у медичних цілях в Україні - “так” чи “ні”. Адже доволі часто питання формують незрозуміло, і людина, думаючи одне, випадково відповідає  інше. 

У питанні народовладдя потрібно уважно враховувати всі нюанси, адже кожне рішення має наслідки і якими вони будуть для України, дійсно залежатиме від кожного з нас. 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.