Разумков попросив Венеційську комісію оцінити законопроєкти про КСУ

28 січня 2021, 21:21
Власник сторінки
0
17

Йдеться про законопроєкти Про конституційне судочинство і Про порядок розгляду справ і виконання рішень Конституційного Суду України. Разумков направив листа 26 січня.



«Цей запит є продовженням рекомендацій Комісії, виражених в її двох невідкладних висновках від грудня 2020 про законодавчу ситуацію щодо механізмів боротьби з корупцією і реформи Конституційного суду», — сказано в повідомленні.

10 грудня Венеційська комісія опублікувала проєкт висновку про ситуацію в Україні, яка склалася після скасування КСУ відповідальності за недостовірне декларування. У документі зазначено, що покарання у вигляді позбавлення волі за умисне неподання декларації і брехню в декларації з певної межі необхідно зберегти.

Президент Володимир Зеленський запевнив, що позицію Венеціанської комісії врахують при підготовці судової реформи.

Конституційний суд скасував ст. 366−1 КК України про кримінальну відповідальність за внесення недостовірних даних до декларації, чим поставив під загрозу безвізовий режим з ЄС, міжнародну фінансову допомогу і євроінтеграційний напрям України.

Скандальне рішення КСУ ухвалив за поданням 47 народних депутатів від партії Опозиційна платформа — За життя і депутатської групи За майбутнє.

У НАЗК заявили, що судді ухвалили рішення у власних інтересах. За даними антикорупційного відомства, двоє членів КСУ внесли до своїх декларацій недостовірні дані, і тепер, ймовірно, намагаються уникнути відповідальності.

Після скандального рішення КСУ закрили низку резонансних справ, зокрема проти мера Одеси Геннадія Труханова, колишнього директора Укроборонпрому Павла Букіна, а також судді Конституційного суду Володимира Мойсика.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.