Децентралізація по-українськи

06 січня 2021, 14:02
Власник сторінки
Народный депутат Украины, глава профильного Комитета ВРУ
0
50
Децентралізація по-українськи

Місцеве самоврядування виявилося неготовим до нововведень

З Нового року вступила в силу реформа децентралізації, яка передбачає передачу повноважень та фінансів від держави ближче до людей – органам місцевого самоврядування. Однак не всі завчасно почали готуватися до нового порядку. Адже процес передачі повноважень доволі трудомісткий. Точного переліку структур РДА, які залишаються працювати після ліквідації райдержадміністрацій, немає. Тому має бути чітка та злагоджена робота райдержадміністрацій та ОТГ у врегулюванні таких питань. 

Не виняток і мій рідний Волноваський район, де я народився, і який входить до мого округу. Район було ліквідовано у звичних межах, як і більшість районів в Україні. Відповідно, райдержадміністрації  тепер не мають права розпоряджатися коштами і майном, а всі повноваження переходять до новостворених ОТГ. 

Щоб цей процес пройшов безболісно, до нього варто було підготуватися заздалегідь, на чому я неодноразово наголошував під час візитів до Волновахи ще з жовтня минулого року. Потрібно було взяти Постанову Верховної Ради  про ліквідацію району і на цій підставі на сесії райради ліквідувати всі установи та підприємства. У такому разі працівники підприємств мали б можливість отримати всі виплати та компенсації згідно чинного законодавства, стати на облік до Центру Зайнятості чи знайти нову роботу. Або ж взагалі не відчути жодних змін, якщо підприємство чи установа переходить на баланс ОТГ, яка відчуває фінансову спроможність їх утримувати. Таким чином все мало відбутися по всій Україні, однак, як показує практика, на місцях все проходить не так гладко. 

Наприклад, керівництво Волноваської РДА до останнього моменту було впевнено, що все якось само собою вирішиться. Однак цього не сталося. І тепер постає більше питань ніж відповідей. Зокрема, хто фінансуватиме централізовану бухгалтерію відділу освіти чи хто буде укладати договори про надання послуг, зокрема, на постачання вугілля до шкільних котелень?

Це логічні запитання, адже багато проблем залишаються у підвішеному стані!


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.