Військову медицину лихоманить від реформ Хоменка-Хомчака

05 січня 2021, 21:29
Власник сторінки
0
62
Військову медицину лихоманить від реформ Хоменка-Хомчака

Головнокомандувач ЗСУ Хомчак намагається повернути на службу екс-командувача медсил генерала Ігоря Хоменка, призначивши начальником Київського госпіталю. Але для цього...

Більше на Міні-телеграм-блозі Генштаб https://t.me/Genshtab_AFU/249


Командувач Медичних сил ЗСУ (покищо відсторонений) Ігор Хоменко ввів в експлуатацію апарати штучної вентиляції легенів (ШВЛ), які не відповідали технічним вимогам. Мільйонний «відкат» для командувача Хоменка на медичних масках. Командувача Хоменка звільнили з посади.

Чорна ому майже одразу із створенням Медичних сил Збройних Сил України цю галузь почало лихоманити? Тому що спраглий до корупції і високих посад екс-командувач Ігор Хоменко втік з під контролю Міноборони під крило старого друга і пацієнта Головнокомандувача ЗСУ Руслана Хомчака.

А саме створення Командування медичних сил ЗСУ виявилося деволюцією, що породило ще один орган управління “надбудову” з генеральськими посадами, посилило хронічні хвороби військової медицини: корупцію та слабкі медпослуги. І якщо у війні на Донбасі через припинення активних дій, драматичне зменшення втрат, і завдячуючи волонтерській допомозі ситуація з медициною вирівнялася, то коронавірус вдарив у саме серце. Почалися махінації із закупівлею медичних засобів, а нарікання військових на умови у військових лікарнях вже звучать як хор.
Як все почалося? З амбіцій однієї багатої людини - генерал-майора м/с Ігоря Хоменка, близького друга і особистого лікаря Головнокомандувача ЗСУ Руслана Хомчака. Ігор Хоченко, очолюючи Головне військово-медичне управління (підпорядковувалося Міністру оборони України) маючи статки і статуси, вирішив створити собі посаду генерал-лейтенанта, та об’єднати під своїм керівництвом усі 22 тисячі осіб військово-медичного персоналу МОУ і ЗСУ. Кого цікавить командувати лише військовими госпіталями і санаторіями, якщо можна збирати корупційні урожаї із закупівель, призначень на посади і надання медпослуг з усіх ЗСУ?

“Ми про таку структуру мріяли вже давно й ось нарешті створили Командування медичних сил на рік раніше, ніж планували, - прокоментував запуск Медсил 5 лютого 2020 року пан Хоменко на радіо Армія ФМ.- За чисельністю (військові медики) треті після Сухопутних військ і Повітряних сил. Тобто особового складу медичних сил більше ніж, скажімо, військово-морської компоненти, чи десантно-штурмових військ.”
Щоб назвати Медичні сили “стандартами НАТО” треба, щоб радники сказали “так”. Але ж у НАТО немає медичних сил, більше того, військова медицина не є окремою самодостатньою інституцією, а входить у логістику.

Тому, структуру українських медсил допомагали легалізовувати американський, канадський та німецький радники, адже без їх схвального відгуку Міністру оборони на стіл пропозиції не покладеш. Обрали модель медичної служби збройних сил Бундесверу, де діє Об’єднана Медична Служба (Zentraler Sanitätsdienst der Bundeswehr). Ще було військово-медичне командування в США, але 1 жовтня 2019 року контроль усіх військових та ветеранських медичних закладів перейшов до Агентства охорони здоров’я Департаменту оборони (наш відповідник - Міноборони) США. Саме так, коли в США йшла реформа щодо удосконалення військової медицини та її передачі на міністерський рівень, в Україні американський радник-допомагав нашому генералу передати цю службу в ЗСУ та створити надбудову із цілого командування. І до НАТО ці українські реформи жодного стосунку не мають, навіть більше - через стан справ у військовій медицині ми так далеко від НАТО, як від Альфа Центаври.

Військові медики найнижчої ланки реформу не відчули, адже призначення на посади як було за гроші, так і є. Не поліпшилася структура медзакладів. Госпіталі та санаторії потрапили під командування Хомчака, а медики у військових частинах, на велике розчарування Хоменка, напряму не підпорядковані Командуванню Медичних сил, яке лише надає відповідні рекомендації щодо здійснення діяльності.

Що отримали у підсумку? В Медичних силах залишається менше половини випускників профільних військових спеціальностей - хірургів та анестезіологів-реаніматологів. Через підміну поняття “єдиноначалля в армії” прогресує авторитарність, яку військові медики й називають “совком”. Солдатів і офіцерів лікують так, що офіцерам доводиться купувати собі ліки, а часто ще й давати хабарі за операції і супровід лікарем. Черги, відсутність гідних умов в палатах, неможливість організувати навіть примітивний прийом лікарів і ізоляцію Ковід-хворих.
Отож основна мета створення нової структури була налагодити ефективну систему медичного забезпечення у відповідності до потреб Збройних Сил України та стандартів НАТО. А замість цього на світ народився монстр корупції з генеральськими зірочками замість очей та під протекторатом Головнокомандувача ЗСУ. Хоменка за випадки корупції з посади міністр оборони Таран, але системної проблеми це не вирішило, адже Хоменко - це вже не прізвище корупціонера, а діагноз реформи медсил.

П.С. По інформаційній присутності Хоменка (дає інтерв'ю, інформацію про проведені ним операції медсили розганяють соцмережами) можна припустити, що його відбілюють і збираються повернути на посаду.

Механізм до банальності простий - якщо не можна назад на командувача, то треба на не менш впливову посаду, наприклад начальником київського військового госпіталю.
Щоб очистити шлях для заплямованого в корупції генерала медичної служби Хоменка, Хомчак викликає на атестаційну комісію в #Генштаб чинного начальника госпіталю іншого генерала медичної служби Анатолія Казмірчука. Атестація передбачає здачу військових предметів та фізичної підготовки. Тобто, за щось точно можна визнати ''непридатним'' і відправити на пенсійний відпочинок.
Казмірчук, звичайно, теж далеко не подарунок і його діяльність заслуговує на окрему розмову. Але цього військового медика ''зливають'', як кажуть джерела, не для встановлення справедливості.
Що ж до Хоменка, він на посаді в госпіталі зможе ще довго бути тіньовим командувачем медсил ЗСУ та особистим лікарем Головнокомандувача Хомчака.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Таран,Міноборони,Збройні Сили України,ЗСУ,Хоменко,Хомчак
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.