Вітренко просить допомоги

04 січня 2021, 10:10
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
127
Вітренко просить допомоги

Т.в.о міністра енергетики Юрій Вітренко не чекаючи завершення свят і початку локдауну бадьоро взявся вирішувати проблеми енергетики.

Пости пише у ФБ, питає народ фейсбучний як вилку в розетку втикати як зробити збиткові енергетичні підприємства прибутковими. А що, так і хочеться запитати у Вітренко, Перелома у «Нафтогазі» не розповів йому про свій досвід у 2016 році як зробити збитковим одного із найбільших споживачів газу Одеський припортовий завод?

Здавалось, для чого Вітренку уся ця активність. Так потрібно буде йти із чимось до Зеленського та своїх лобістів і робити пропозицію. А що пропонувати як свідчить явка з повинною Вітренка – Вітренко і не знає, що робити.

Чи встигне Вітренко розібратись з проблемами Гарпока, Укренерго, Енергоатома, навіть більш-менш успішного Укргідроенерго, «зеленими»? Та ні, звичайно. Просто фізично неможливо. Ні, Вітренко підкажуть, покажуть, дадуть попробувати. Але зрозуміти і охопити механізм функціонування енергосистеми – не можливо за такий короткий термін.

Наразі окрім підвищення тарифів в цілому Вітренко більше не здатен нічого запропонувати. Але. Або він кривить душею, або дійсно не розуміє, що вирішуючи одну проблему Вітренко автоматично породжує нову проблему – ріст боргів за комунальні послуги споживачів. Додатковий ріст. Бо вже зараз борги населення зросли до 66 млрд. грн. У квітні 2021 року борги можуть скласти вже більше 90 млрд. грн. А після «реформи» Вітренко сягнуть і вищих значень. А що із цим робити Вітренко ніхто не питає. А сам Вітренко скаже – «я ж міністр енергетики, а не ЖКГ, хаха».

Та що вже говорити якщо у «Нафтогазі» Вітренко чисто випадково зумів провалити разом із Коболевим програму збільшення видобутку газу «20-20», зробити усе для того, щоб залишити Коломойському «Укрнафту», і абсолютно не підготувати вихід «Нафтогазу» на ринок торгівлі газом для населення і тепер «Нафтогаз» як слон в посудній лавці товчеться із своїм монополізмом на ринку газу.

І навіть тепер Вітренко не залишить у спокої «Нафтогаз» та буде його смажити і вздовж і впоперек. І це правильно. Лише пішовши із «Нафтогазу» Вітренко осягнув проблему і зло монополізму «Нафтогазу» для ринку в цілому.

Тому і залишається поки що Вітренко у кожен пост, коментар чи розумну думку «тулити» всюди де можна велику перемогу норвезьких юристів у суді Стокгольма над «Газпромом». Це ми так її знаємо. А в аналах «Нафтогазу» і навіть у книжці Вітренко написано, що це таки Вітренко переміг «Газпром» у Стокгольмі. Тільки от забув Вітренко у своїй книжці, що після звитяжної «перемоги» Вітренка Україна буде щороку втрачати доходи від транзиту газу. У 2020 році вже транзит скоротився на 40% - замість 90 млрд став 56 млрд. куб. м. Навіть якщо відкинути втрату через кризу орієнтовно 10 млрд куб. м, то наша держава через Вітренко не отримала як мінімум 24 млрд. куб. м транзитного газу. У грошах – це втрати на рівні 800 млн доларів. От допоміг так допоміг Вітренко Україні. Нічого тут більше додати. І так за три роки уся так звана перемога Вітренка розвіється як пил. І з 2024 року Україна почне нести вже збитки від недоотриманого транзиту газу.

Словом, дешеві трюки Вітренка у міністерстві не «прокотяться» як у «Нафтогазі».

Є ще правда інший варіант окрім підвищення тарифів, який Вітренко рано чи пізно озвучить. І він класичний для подібних псевдо-лібералів. Держава погано керує, давайте віддамо все, - ні не у приватні руки, - нашим міжнародним партнерам в управління. Заведемо туди «міжнародний» менеджмент як у «Нафтогазі». Ну і що з того, що «Нафтогаз» показує вже збиток (натягнуть штучно у 2020 р прибуток за рахунок схеми із Укрнафтою»). Але як все красиво виглядає. Щоправда, буде красиво, але не для українців і України.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Витренко,министр,энергетика украины
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.