АМКУ розслідує монопольне зловживання «Оператора ГТС України»

24 грудня 2020, 09:13
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
88
АМКУ розслідує монопольне зловживання «Оператора ГТС України»

Непомітно для усіх учасників ринку газу важливу і «центрову» роль почав відігравати Антимонопольний комітет України.

І це зрозуміло, бо від пильного ока АМКУ буде залежати: буде чи не буде виконуватись основний принцип ринку, яким є конкуренція.

На проблему конкуренції «напоролася» і державна компанія «Оператор газотранспортної системи». Частина постачальників газу звернулась до АМКУ із скаргою на дії Оператора ГТС. Що робить Оператор ГТС? Надає законні чи хоча би просто свої аргументи на розгляд АМКУ? Та ні, звичайно. Для чого себе утруднювати такими складними, цивілізованими або ж навіть європейськими правилами роботи на ринку? «Оператор ГТС» бере на озброєння традиційний для корупційної системи механізм – затягування справи. Це означає наступне: «Оператор ГТС» відчуває, що сам не може впоратися із АМКУ, який розглядає проти нього справу за скаргою постачальників газу, тож вимагає залучити до розгляду справи проти себе ще й регулятора енергоринку НКРЕКП.

Розгляд справи мав би відбутися сьогодні, але ж із-за вимоги залучити ще й регулятора розгляд знову затягується.

Аби зрозуміти логіку дій «Оператора ГТС» і знайти причину чому він крутиться як вуж на сковорідці варто поставити наступне питання: яке ж таке порушення вимагає від «Оператора ГТС» залучати таку «важку артилерію» у вигляді НКРЕКП?

В лютому цього року після завершення газового місяця (січня) «Оператор ГТС» взяв і змінив заднім числом маржинальну ціну продажу та придбання природного газу, яка щодня публікується на інформаційній платформі оператора, і яку кожного дня використовують замовники послуг транспортування газу в своїх контрактах.

Постачальники газу отримали мільйонні збитки від такої відверто протизаконної дії чи навіть свавілля – і пішли в суд та АМКУ. Адже це ніщо інше як є зловживання монопольним становищем, за яке передбачений штраф.

Скарги на непрозорий розрахунок «Оператор ГТС» маржинальної ціни продажу та придбання ресурсу лунали вже не раз протягом цього року. І АМКУ попередньо вже визнав проблему з розрахунком ціни і планував сьогодні виносити рішення про накладення штрафу. Тим більше є вже навіть і судові рішення на користь постачальників газу. Цілих три. По одному з них «Оператор ГТС» повинен виплатити «ТАС Енергія країни» 6,79 млн. грн.

Відчуваючи, що таких позовів ще прилетить чимало, «Оператор ГТС» намагається затягнути справу і збити скарги постачальників за допомогою НКРЕКП. Хоче саме це і виглядає навіть на перший погляд дуже грубо.

Адже на ринку природного газу України НКРЕКП та АМКУ мають чітке розмежування функцій. НКРЕКП здійснює регулювання ринку, а АМКУ відповідає за захист конкуренції на ньому. Дублювання та перехрещення цих функцій заборонено законодавством. Отже намагання «Оператора ГТС» в незаконний спосіб залучити до розгляду НКРЕКП може мати негативні наслідки як для АМКУ, так і НКРЕКП.

Подивимось чия візьме в цій ситуації.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: ГТС,АМКУ,оператор,НКРЭКУ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.