USAID в Україні фінансує підконтрольну РФ структуру?

19 листопада 2020, 15:29
Власник сторінки
0
75
USAID в Україні фінансує підконтрольну РФ структуру?
зліва направо лідер ФГТУ О.Проценко та російський олігарх І.Саввіді

Федерація грецьких товариств України використовує в темну USAID

На фоні погіршення між Держдепартаментом США відносин з російським олігархом Іваном Саввіді, дивує, що в Україні Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) проводить спільні проекти з підконтрольною російському функціонеру структурою. Мова йде про Федерацію грецьких товариств України, очільниця якої є довіреною особою Івана Саввіді та його заступницею в об’єднанні греків зарубіжжя.

На початку листопада греки пострадянського простору насторожились через інформацію про можливе запровадження Держдепом санкцій проти Івана Саввіді. Причиною того стали спроби останнього завести китайські компанії у акціонери грецьких портів Салоніки та Александрополіс. В останньому США планувало створити військову базу НАТО.

Дивно, чому цей факт викликав здивування США, оскільки Росія завжди використовувала будь-які методи боротьби проти Америки, а особливо зараз, коли в останньої стали напруженими відносини з Китаєм.

Незважаючи на це, USAID активно допомагає Федерації грецьких товариств України в реалізації проектів, серед яких «Donbas Media Forum та міжрегіональне співробітництво», «Дні культури греків Надазов’я» тощо. Невдовзі планується проведення ще декількох проектів.

Зовні все виглядає досить пристойно та відкрито: USAID разом із Федерацією грецьких товариств України розповідають про історію етнічних греків на сході нашої держави, їх життя та виживання під обстрілами в умовах російсько-української війни.

Переконані, що американська урядова компанія має добру ціль - допомогти грецькій громаді сходу України бути почутими, довести до міжнародної спільноти, що від російської агресії страждають цілі народи.

Проте, члени Федерації грецьких товариств України «російсько-українською» цю війну ніколи не називають. В їх баченні є якісь абстракті, нікому не відомі причини, які руйнують цілі грецькі села на лінії розмежування та від яких гинуть етнічні греки.

На жаль, представники USAID не отримують повний обєм інформації про проекти та й про саму Федерацію в цілому.

Натомість, з використанням в темну американської структури ФГТУ вдається до маніпуляцій з історичними фактами, одностороннім трактуванням історії, яке чомусь нагадує історичну політику Російської Федерації стосовно України, яка полягає в тому, що землі сучасної України ніколи не належали українцям, а були заселені іншими народами. Тому українці нібито не мають права на свою державу.

Згадуються заяви путінського рупора Жириновського, що пропонував розділити Україну між Румунією, Угорщиною, Польщею і Росією. Очевидно, Іван Саввіді нагадав, що ще є місця компактного проживання греків, про які не слід забувати.  

Так, проект «Дні культури греків Надазов’я», який мав відбутися у вересні ц.р. під егідою USAID передбачав проведення квесту «Маріуполь - Грецький». На сьомому році війни українців за свої землі, коли лише за звільнення міста Маріуполь загинули десятки, а то й сотні українських воїнів зі всіх куточків нашої держави, Федерація грецьких товариств України несправедливо називає місто ГРЕЦЬКИМ.

До слова, такі дії Федерації греків вже викликали обурення українського суспільства. Низка вітчизняних ЗМІ написали, що неправильним є так однобоко трактувати історію заснування міста Маріуполь та інших поселень, оскільки як мінімум до греків в місті був козацький форпост Війська Запорізького Низового, а як максимум в розбудові міста активну участь брали українці, вірмени, євреї тощо. Тому з такими своїми заявами ідеологія Федерації грецьких товариств України нічим не відрізняється від нацистської.

На жаль, добра мета USAID в поганій компанії стає ще одним інструментом для поширення таких провокативних ідей. Чому «ще одним»? Тому, що ідеї про приналежність Маріуполя етнічним грекам пропагуються ФГТУ давно. В травні навіть був створений телеграм канал «Надазовські греки: North Azovian Greeks» (t.me/north_azovian_greeks). До слова, на цьому каналі вже є карти грецьких автономних районів, які існували на території України на початку ХІХ століття.

Тому, мабуть, представникам USAID в Україні необхідно ретельніше підбирати партнерів і не вестись на маніпуляції дружньої Івану Саввіді Федерації грецьких товариств України.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.