Суд не дав "Укренерго" порушити європейське законодавство

27 жовтня 2020, 09:16
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
94
Суд не дав  Укренерго  порушити європейське законодавство

Тариф за передачу електроенергії для експортерів електроенергії є незаконним. «Укренерго» і НКРЕКП із тріском програли суд. Шостий апеляційний адмінсуд не задовольнив апеляційні скарги «Укренерго».

Тариф за передачу електроенергії для експортерів електроенергії є незаконним. «Укренерго» і НКРЕКП із тріском програли суд. Шостий апеляційний адмінсуд відмовився задовольнити апеляційні скарги «Укренерго» і «регулятора».

Суть справи – НКРЕКП ухвалило постанову №360 від 7 лютого 2020 року про обов’язок експортерів електроенергії платити тариф за передачу електроенергії. Найбільшим експортером є компанія ДТЕК, яка і оспорила це рішення у суді. І Окружний адмінсуд Києва іще у липні задовольнив позов «ДТЕК Західенерго». В принципі немає про що говорити. Все ясно. Суд не може підтримати незаконне рішення.

Хіба спробувати зрозуміти чим керувалися в НКРЕКП та її голова Валерій Тарасюк, коли ставив підпис під відверто провокаційним і незаконним рішенням. Ймовірно у такому рішенні була і корупція, яка зараз оточила НКРЕКП з усіх боків. І чи це була ініціатива групи Коломойського підштовхнути «регулятор» до рішення по тарифу на передачу електроенергії під час експорту, чи це була ініціатива голови енергетичного комітету парламенту Геруса? Можливо у ході розслідування справи корупції у НКРЕКП з боку ДБР і питання незаконності постанови НКРЕКП №360 від 7 лютого 2020 року буде розглядатися.

В принципі спостерігаючи за тим як тоне фактично попередній склад НКРЕКП на думку спадає лише відомий вислів «Qualis vita, et mors ita» - яке життя, така і смерть. Хоча краще суть питання відображає російська приказка «Жил смешно и умер грешно».

Ні, звичайно, у державних структур – «Укренерго» і НРЕКП - є аргумент і більш потужний – вони судилися із компанією ДТЕК або ж, як пишуть у заголовках багатьох новин, із Ринатом Ахметовим. Нічого дивного у цьому немає. Люблять згадувати у нас відомі прізвища. Це як свого роду «замануха». Зазвичай коли аргументація переходить на особистості, то можна із впевненістю сказати, що справа була програшною іще на початковому етапі. У даному випадку, «регулятор» приймав рішення про плату за передачу електроенергії експортерами.

Бо! Якщо НКРЕКП було би більш «ринковою» і самостійною структурою, то, по-перше, такого би відверто незаконного і лобістського рішення не ухвалили. А по-друге, навіть якби і ухвалили, то відразу його би скасували після заяв Енергетичного співтовариства про невідповідність такого рішення про обов’язок експортерів електроенергії платити тариф за передачу електроенергії.

Секретаріат Енергетичного співтовариства прямо рекомендував не вводити для експортерів електроенергії додатковий тариф на її передачу, так як це не відповідає чинному міжнародному законодавству. І вказували на ст. 41 Договору про Енергетичне співтовариство і рішення Європейського суду від 6 грудня 2018 року по справі №C-305/17 FENS, який назвав порушенням введення Словаччиною подібного тарифу на передачу для експортерів. Це, до речі, витяг із листа, який ЕС надіслало НКРЕКП.

У цій історії навіть трохи шкода «Укренерго». Адже НКРЕКП їх підставило і майже повністю перекладе на них відповідальність за програш у суді. Так, Господарський суд Львівської області відмовився задовольнити позов «Укренерго» до «ДТЕК Західенерго» про стягнення 425,8 млн грн заборгованості за договором надання послуг з передачі електроенергії. А Господарський суд Києва відмовився задовольнити позов «Укренерго» до ТОВ «Д.Трейдінг» про стягнення 651 млн грн заборгованості за договором надання послуг з передачі електроенергії.

Більше того наявна інформація про перебіг судових процесів свідчить, що у рамках переговорів Енергетичного співтовариства, НКРЕКП і «Укренерго» останні визнавало факт того, що плата за передачу електроенергії при експорті є перешкоджанням ведення бізнесу, яким є експорт. І наразі невідомо про досвід європейських та інших країн, які б запроваджували такий тариф, оскільки він створює ситуацію подвійної оплати - в країні експорту і в країні споживання електрики. Тому «обнулення» незаконного рішення НКРЕКП про обов’язок експортерів електроенергії платити тариф за передачу електроенергії повертає баланс на ринок електроенергії.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: электроэнергия,экспорт,Укрэнерго,НКРЭКУ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.