Білорусь на межі втрати державності

04 вересня 2020, 13:32
Власник сторінки
0
15

Анексія україського Криму Путіним за аналогією з анексією чеських Судетів Гітлером уже сталася — тепер може настати час і для аншлюсу з Білоруссю за аналогією з аншлюсом Австрії.

Так, напередодні зустрічі президентів двох країн, прем'єр-міністр Росії створив робочу групу з інтеграції Росії та Білорусі.

А наступного дня, в суботу 29 грудня, президенти Росії та Білорусі Володимир Путін і Олександр Лукашенко провели переговори в Кремлі, під час яких обговорили подальший розвиток відносин між країнами. Як повідомляють російські ЗМІ, зустріч тривала 3,5 години й проходила за зачиненими дверима.

"Ми створюємо робочу групу щодо подальшого розвитку наших зв'язків у сфері економіки і по інших напрямках. Попрацюємо в напрямку розвитку наших планів у будівництві Союзної держави", - заявив Путін перед початком зустрічі.

У свою чергу, Лукашенко зазначив, що Мінськ готовий активізувати діяльність робочої групи з питань російсько-білоруських відносин. За його словами, Білорусь працювала над узгодженням робочої групи та над питаннями, які сторони мають розглянути для подолання перешкод, "що стоять на шляху інтеграції".

Як заявив прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков під час брифінгу, про об'єднання Росії та Білорусі в одну державу зараз не йдеться, за його словами, йдеться про "рух назустріч один одному".

Нагадаємо, що після оголошення Росії про припинення поставок дешевих енергоносіїв вона, вустами Дмитра Медведєва, поставила ультиматум: відновлення економічної допомоги в обмін на виконання умов договору від 8 грудня 1999 року про створення Союзної держави Росії та Білорусі. Останнє означає, що Білорусь просто втратить незалежність, навіть якщо збереже формально герб і прапор.

Після 25 років уповільненої інтеграції з Росією в обмін на щедрі фінансові дотації Білорусь опинилась на межі дефолту державності та поставлена перед простим вибором: або швидке завершення інтеграції - з втратою суверенітету і входженням до складу Росії, - або розрив відносин аж до "українського сценарію".

Чи справді Лукашенко погодився лягти під Росію, чи просто вкотре вдає дурня, щоб вибити гроші - поки не ясно. Єдине, що в цій історії точно відомо - Білорусі знову потрібні російські гроші, й Лукашенко готовий іти на найрізноманітніші хитрощі, щоб їх отримати. У тому числі - обіцяти Москві здачу суверенітету.

У 2001-2010 роках нафтогазові субсидії від РФ становили в середньому в рік 13,3% ВВП Білорусі. Здавалося б, з такою форою можна було вже наздогнати і перегнати Польщу. Але виявляється, що без російських вливань Білорусь, як і раніше, немічна і взагалі може припинити своє незалежне існування, а Путін підняти свій підупалий рейтинг.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.