Що переселенці, і не тількі можуть робити для покращення свого життя.

17 липня 2020, 21:15
Власник сторінки
0
40

Після початку бойових дій на Донбасі Україна стикнулась з проблемами працевлаштуванням переміщених осіб. Що можуть зробити переселенці, які є можливості та які перспективи, я намагався розібратись на власному прикладі, бо я також внутрішньо переміщена особа з міста що біля Дебальцеве.

  Багато міжнародних організацій такі як Міжнародна організація з міграції (МОМ), Агенція США з міжнародного розвитку (USAID), Карітас та інші розпочали проведення конкурсів з підтримки бізнес-планів переселенців. Це триває вже не один рік, взявши участь у декількох проєктах в організаціях що перераховані, я можу зробити висновки.

Чому ж проблема ВПО досі не вирішена?

   Якщо МОМ надає міні гранти яких вистачить тільки на купівлю наприклад кава машини чи інструменту то Агенція США надає більші гранти які можна використати для повноцінного запуску бізнесу. Але ж в чому проблема?
Після написання міні-гранту для організацій що надають підтримку я їздив захищати свої ідеї. Поспілкувавшись з земляками прийшов до висновків що провалили всю ідею допомоги через деякі критерії :
   1. «Кумівство» - організації МОМ та USAID бізнес-проекти оцінює на основі думки організації підрядника яка на місцевому рівні займається адмініструванням проєктів. Тобто вся комунікація між грошима та охочим їх отримати здійснюється через місцеві організації, а ними керують люди в яких є куми та родичі, друзі друзів та сусідка «тітки Тамари» які отримали гроші в першу чергу.
   2. Не компетентність. Ця проблема більш латентна. Місцеві організації які займались одним напрямком життєдіяльності раптом стають експертами з усіх видів бізнесу від сільськогосподарських робіт до виготовлення та перероблювання товарів самого різного використання та споживання.
   3. Упередженість. Наприклад – «не чоловіча справа» каже мені експерт на місцевому рівні після ознайомлення з моїм бізнес-планом з відкриття ательє з ремонту одягу. Або наприклад ви просто не сподобались - «рожей не вийшов», чи у вас є недоброзичливці які в гарних стосунках з керівництвом організації на місцевому рівні.
   4. Корупція. Ця проблема відома всім, але в цьому випадку це викликає здивування та злість. Наприклад, ви написали бізнес-план, все порахували, але ж ви не можете вплинути на вартість обладнання. Але українці дуже винахідливий народ. У реципієнта є друзі чи родичі з зареєстрованим ФОПом. Вони пишуть найнижчі ціни в світі отримають кошти на рахунок та таким чином заробляють.
   5. Бюрократія. Щоб подати заявку, захистити бізнес-план та інше вам знадобиться від трьох місяців до пів року. Тобто ви повинні не працювати, їхати куди і коли вам скажуть, не мати жодної інформації про долю вашого бізнес-плану, не мати зворотного зв'язку, та за першою вимогою бігти туди куди вам скажуть, реєструвати ФОП платити податки та мати на все це час і гроші.
   6. Особистий внесок. Від 25%. Мабуть, не потрібно пояснювати що їх може не бути? Чи для того щоб займатись ремонтом одягу (у себе) вдома мені не дуже хотілось би реєструвати ФОП та платити такі податки які ще треба заробити.
   7. Підтримка чинного бізнесу. Наприклад, мені було «дико» чути від чоловіка що йому для розвитку бізнесу в якому тільки обладнання на три мільйони доларів потрібні п'ятсот євро. Чи на це давали кошти Японці та Поляки? Питання без відповіді бо вони про це не здогадуються навіть.
   8. Отримати довідку переселенця – без цього ви не переселенець!!!! А якщо я купив вже нерухомість? Не знаю як це прокоментувати. Одні емоції.
   9. Часові обмеження. Все потрібно робити тоді коли сказали. Ваші сімейні проблеми – ваші особисті полові питання. Це ні кого не обходить. Якщо що — повертайте все. Крім цього вам за рік потрібно повернути вкладені кошти (добре хоч не їм, а собі) та вийти на суттєвий прибуток.
   10. Не рівність. Якщо ви бухгалтер, а ваші конкуренти двірники, кочегари та столяри. Хто отримає грант? Не хочу навіть коментувати.
   Крім цього обов’язково потрібно витратити час на тренінг де вам будуть розповідати все що завгодно, але не те як описати бізнес-ідею та отримати гроші. На цей тренінг витратять кошти на десяток таких бізнес-планів, але це вас не повинно хвилювати бо опинитесь в «чорному списку».

Що я можу робити зараз?

   «Інвестиції в знання платять кращі дивіденди» - Бенджамін Франклін.
  

   Надихнувшись словами президента США я вирішив що для нас найкраще не чекати оголошення грантів цих організацій два рази на рік, а робити все щоб мати можливість відкладати для стартапу. Тобто працювати, писати бізнес пропозиції, але розраховувати в першу чергу тільки на себе. Саме для цього потрібно навчатись, підвищувати кваліфікацію та отримувати досвід який знадобиться для вашого майбутнього та успішного бізнесу.
Не хвилюйтесь ви самі зрозумієте що готові робити свій бізнес якщо ви твердо знаєте що вже не можете жити як зараз, що вам набридло начальство та все чим займаєтесь, то це той час. Але цей час потрібно чекати тоді коли у вас є гроші, або можливості як їх отримати.
   Зараз ми можемо реалізувати свої амбіції в різних сферах, спробувати працювати за кордоном, отримати іншу або другу освіту, зайнятись сільським господарством. Адже краща ідея яка принесе великі прибутки можуть прийти до вас в іншому місті та в інших умовах ніж зараз ви знаходитесь. Після того як ви визначились з ідеєю вам потрібна команда або партнери які допоможуть вам розвиватись та досягати своєї мети. Коли ви працюєте у новій сфері для вас відкриваються нові знання та можливості.
   Формуючи свої думки в бізнес-план чи роздумуючи над ним часто виникають нові ідеї чи вам захочеться щось додати чи зміни. Будьте впевнені в собі та майте на увазі ті ідеї які вам здаються поганими чи не гарними можуть принести прибуток лише тому що ви ризикнете це зробити, а інші впевнені в тому що це провал не спробують та не отримають прибуток.
   Крім всього цього у вас розшириться коло експертів в різних сферах життя у яких ви можете спитати думку, але не поспішайте відмовлятись від ідеї бо критика може бути заздрістю і знову ви не спробуєте.
Висновки. Навчайтесь, міняйте професію або навіть місце проживання.      Пам’ятайте головне – правильно розрахуйте скільки та на що вам потрібні гроші, не рахуйте нічого зайвого, все можна бути виправляти в процесі, якщо ви хочете отримати кредит вам не потрібно платити зайві гроші, якщо це грант вам не потрібно зайвого бо чим більша сума тим важче отримати грант;
   У вас є можливість отримати грант на навчання, навіть якщо ви не навчаєтесь     у Вищому навчальному закладі, у вас є багато інших можливостей, розвивайтесь;
   У вас є можливість отримувати досвід від колег та від тих з ким ви навчаєтесь;
   У вас є можливість отримати кредит на бізнес;
   У вас є можливість отримати грант на відкриття або розширення бізнесу;
   У вас є можливість поїхати за кордон, заробити гроші на стартап та визначитись зі своєю ідеєю.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.