Хакери Путіна вільно почувають себе в Польщі

29 травня 2020, 16:39
Власник сторінки
0
27

Антипольська та антиукраїнська кампанія в інтернеті набирає обертів.

Постійна боротьба на так званому інформаційному фронт не менш запекла ніж в гарячих точках  Донецької та Луганської областей. 

Путінські блогери, пов'язані з російським агентством Інтернет досліджень, пишуть статті і коментарі, блокують аккаунти на таких популярних сайтах, як Wirtualna Polska, Interia або Onet, нападають та посилають спам на сервери західних ЗМІ. Тролі хочуть розділити європейців і показати, що російська влада - розумніша.

Інтернет-тролі, або як їх називають у Польщі «Тіні Путіна» активізувалися у період між окупацією Криму і початком війни на Донбасі. Намагаючись розсварити поляків з українцями, вони наполегливо експлуатують питання складного історичного минулого двох народів, передусім – волинської трагедії. Їх умовно можна поділити на дві групи. Перша - справжні російські тролі, які пишуть з території РФ і отримують за це гроші. Це етнічні поляки, які проживають в Росії, а також білоруси чи росіяни з різним рівнем знання польської мови. Їх відразу видно за постами, написаними польською мовою з помилками чи стилістикою, характерною для російської мови.
     Друга група - це поляки з русофільськими або яскраво вираженими антиукраїнськими поглядами. Вони "трудяться" в Інтернеті не за гроші, а за власні ідеї. Це ті, яких свого часу Ленін назвав "корисними ідіотами". Утім, ідіотами, вони себе явно не вважають, а свою місію вбачають у захисті слов'янської єдності і протидії «англосаксонському експансіонізму». Відтак, вони є активними прихильниками так званої “Новоросії”, і звичайно ж, ворогами США та Заходу. Це люди різних політичних поглядів - від крайніх лівих до крайніх правих.

 Викрито проросійських тролів досить складно, але можливо. Так, як правило, троль володіє не одним аккаунтом, це було б неефективно, він має багато профілів, й іноді заплутується в них (іноді він може написати пост з одного профілю, а відповідати на коментарі, з іншого аккаунта, забувши перемкнути). Деякі особи забувають відімкнути на Facebook’у функцію, яка показує, звідки людина пише – і тоді виявляється ціла низка «поляків», котрі стверджують, що вони з Перемишля чи Білостока, а насправді пишуть з Росії – Санкт-Петербурга чи Москви. Характерним для російських тролів з польськими профілями є вживання росіянізмів.

Тролі використовують для дискусії кожну «гарячу» тему. Корупційний скандал в Росії? Це все брехня! Корупційний скандал в Україні – тенденція. Санкції Заходу щодо Росії? Це нічого особливого! США бомбардували цивільну будівлю на Близькому Сході? Тупі янкі вбивають мирних мешканців! Європа заполонив потік біженців? Винен Захід і його безглузда політика! Ця пропаганда копіює наратив російських медій, але за потреби може зосередитися на темах, важливих для поляків – постійною темою залишається Волинь, поточні теми змінюються. Останнім часом тролі багато пишуть про напади на поляків у Великій Британії і про Brexit загалом: хвалять англійців за рішення, водночас підкреслюють приниження Польщі, звертають увагу на потребу «суверенної політики».

Де ж беруться інтернет-тролі, яким чим підбираються бажаючі щододобово просиджувати перед комп’ютером? Робота інтернет-троля в Росії є професією, як і будь-яка інша. Вербування є відкритим, і ще зовсім недавно такі пропозиції можна було легко знайти на порталах для людей, котрі шукають роботу. Нині  набір здійснюється здебільшого «через знайомих». Найвідоміша фабрика тролів в Санкт-Петербурзі. Згідно з інформацією, зарплата там становить близько трьох тисяч злотих (приблизно 18 тис. грн), тобто 50 тисяч рублів. Найохочіше залучають тих, хто знається на міжнародних справах, тож пропозицію часто отримують студенти міжнародних відносин. Їх завдання полягає в тому, щоб коментувати статті, пропихаючи точку зору Кремля, вести підозрілі портали, публікація статей, в яких вони нібито діляться таємною інформацією. Шляхів впливу на європейців, в тому числі на поляків, є дуже багато. Хоча ми мусимо усвідомлювати, що саме поляки є пріоритетом  у такій пропагандистській діяльності.

Антипольська та антиукраїнська кампанія в інтернеті набирає обертів. І якщо в найближчий час відповідні державні структури Польщі та України не налагодять взаємодію в протидії путінській пропагандистській машині в всесвітній павутині, завтра може бути пізно.

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Польша,Украина-Россия
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.