Російські хакери паралізували Польщу

29 травня 2020, 16:37
Власник сторінки
0
30

Польща б’є тривогу - польськомовний Інтернет фактично блокується антиукраїнськими та пропутінськими тролями.

«Пропутінська кампанія» в мережі прийняла таки масштаби, що загрожує національним інтересам Польщі - проросійські блоґери та анонімні користувачі Інтернету дублюють російську пропаганду, коментують окремі публікації, спрямовані на підтримку ідеї путінської Росії за її межами.

І українська тематика займає в цій інформаційній агресії не останню роль –дискредитація польсько-українського порозуміння, наголошення на певних історичних проблемах (Волинській трагедії та УПА) – основні напрями провокаційних коментарів.

Нескладно зрозуміти, де джерело проросійської ідеї в польському Інтернеті. Як правило, такі коментарі з’являються від імені представників польських псевдонаукових осередків, які мають певний політичний досвід, радикальних груп із проросійськими поглядами, колишніх членів крайньо націоналістичних угруповань, у тому числі й нацистського характеру. Частина постів розповсюджується з території РФ її громадянами з числа етнічних поляків, білорусів, росіян з різним рівнем знання польської мови за підтримки та фінансуванні з боку державних структур РФ.

Для розповсюдження пропагандистських матеріалів крім створення псевдопрофілів у польському сегменті Інтернету РФ застосовує і власні інформаційні ресурси, зокрема інтернет-форум російського польськомовного радіо Sputnik Polska, частина матеріалів антиукраїнської спрямованості  розповсюджуються через мережу підконтрольних РФ інформаційних платформ. Інтернет-тролінг в польському сегменті Інтернет підтримується певним колом громадян Польщі, які мають проросійські погляди і підтримують політику РФ, що негативно відображається на формуванні антиукраїнських настроїв серед окремих верств польського суспільства.

Проросійські тролі в польському Інтернеті постійно прогресують від вульгарних висловлювань два роки тому (часто із фашистським та антисемітським характером), до псевдоаналітичних коментарів з посиланням на експертів та фахівців, які мають на меті переконати користувачів у правдивості слів тих, хто на боці Путіна. На жаль, під вплив путінської інтернет-пропаганди підпадає  певна частина поляків, які сприймають проросійські погляди. Є осередки інтернеті-форумів, які вважають, що Польща повинна більше співпрацювати з Росією, ніж із Заходом. Часто вони керуються націоналістичною ідеологією, прикриваючись при цьому патріотичними гаслами. Це маргінальні організації, однак їм вдається дуже голосно заявляти про себе і вони останнім часом проводять велику політичну та пропагандистську діяльність в Інтернеті.

Безумовно, польською специфікою є проблематика Волинської трагедії, яку Польща та Україна повинні між собою з’ясувати. Але важливо, аби ця тема обговорювалася вільними поляками та вільними українцями без участі росіян та польських націоналістів, які пропонують «помсту» сучасним українцям за злочини, які були здійснені 70 років і теперішні українці не повинні за це відповідати. І це специфічне історичне минуле, яке Росія використовує значним чином для того, аби вбивати клин між Україною та Польщею.

Більш того, польському публіцисту М.Рею, котрий активно підтримує Україну, надходять погрози, проти нього застосовуються бридкі і ганебні методи компрометації, а на Фейсбуку блокується його профіль, де він описує події на Сході та пише про зв’язки польських крайнє правих із російськими націоналістами.

Як діяти в цих умовах Україні та Польщі?

На думку головного редактора польського порталу Eastbook.eu Кшиштофа Нєчипора потрібна активна протидія самих інтернет-користувачів - пропагандистські коментарі треба модерувати або блокувати і не дозволяти, аби вони маніпулювали текстами чи публікаціями.

З боку України повинно бути сприймання того факту, що українська сторона вчиняла на території Польщі неприйнятні речі, які для польських людей, котрі налаштовані патріотично, є досить болючими. На цьому фоні трапляються висловлювання серед українських політиків, які недобре сприймаються в Польщі. І це шкодить порозумінню. А польські націоналісти підігрівають цю тему. Тому, темою УПА та Волинської трагедії повинні зайнятися історики, у першу чергу вільні поляки і вільні українці, без участі Росії та її прихильників.

Це основа продовження добрих взаємин у майбутньому. Цю проблему треба розрядити, аби вона більше не була потенціалом для виступів проти України в Польщі. А для цього потрібне політичне рішення на державному рівні та прямі дії з боку України.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Польша,Украина-Россия
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.