Росія підриває Польщу за допомогою радикалів

29 травня 2020, 16:33
Власник сторінки
0
21

Складна ситуація на всіх ділянках фронту в Донбасі активізувала і кампанію з дискредитації української влади на всіх можливих напрямках.

Так, на боці незаконних збройних формувань донбаських сепаратистів воює значна кількість найманців, що представляють як пострадянські країни, так і деякі країни Європи.

Екстремістським силам Росії, які займаються вербуванням найманців для т.зв. ЛНР/ДНР, вдається залучати до лав бандформувань іноземців, деякі з яких після повернення додому починають представляти загрозу вже безпосередньо для національної безпеки своїх країн. Окрему проблему, складають екстремісти з Польщі, з якою Україна має спільний кордон.  У Польщі польських праворадикали і проросійські активісти, частина з яких брала участь на боці донбаських сепаратистів, не мають державної підтримки, представляють маргінальні сили, однак нарощують обороти в процесі активізації своєї підтримки російської політики в Україні і антиукраїнської діяльності при активній фінансовій та інформаційній підтримці з боку РФ. Фактично, вони розхитують та руйнують польську державність, відштовхують Польщу від України. Хто ж ці сили? І так, почнемо.

 «Фаланга» (Falanga) - екстремістська праворадикальна організація Польщі, що належить до вкрай правого політичного спектру Польщі, створена в 2009 р. з праворадикальної організації «Національно-радикальний табір» (Obóz Narodowo-Radykalny, «ONR»). Назва та символіка (рука з оголеним мечем) організації прямо апелює до фашистського «Національно-радикальному табору – Фаланга», який в тридцяті роки організував масштабні погроми єврейської громади Польщі. Простежується аналогія з російською «Чорної сотнею». Частина  її членів брала участь в бойових діях на боці незаконних збройних формувань донбаських сепаратистів. Екстремістське угрупування очолює націоналіст-українофоб Бартош Бекер (Bartosz Bekier).

Бартош Бекер відноситься до тієї групи польських націоналістів, які підтримують політику Володимира Путіна, виступають з популяризацією панславізму під егідою Російської Федерації. У травні 2014 незначна кількість радикалів з організації «Фаланга» прибули до Донбасe для участі в конфлікті на стороні бандформувань сепаратистів. У той час активно поширювалися фото в Інтернеті, на яких польські радикали позиціонували себе біля військової техніки з прапором Польщі, організації «Фаланга», сховавши обличчя хустками. Як редактор порталу польських екстремістів xportal.pl. Бартош Бекер зустрічався з Денисом Пушиліним, а в червні 2015 року зробив з ним репортаж в Донецьку. В 1995 році польські праворадикали створили нову організацію під старою назвою «Національно-радикальний табір» (Obóz Narodowo-Radykalny, «ONR»), прийнявши і довоєнну символіку.  

Бартош Бекер є представником тієї групи польських праворадикалів, які популяризують ідею реваншизму, заснованого на мрії про відновлення Великої Польщі «від моря і до моря». необхідність відновлення східних кордонів в тому вигляді, в якому вони існували в 1939 році. Мова йде про т.зв. «Східні креси»: частина Литви з Вільнюсом, Західна Білорусь і Західна Україна, а також західні кордони до Одеру. На марші 2008 року Бартош Бекер і його прихильники скандували «Польський Вільнюс, польський Львів – це має бути відновлене!». Є всі підстави вважати, що діяльність «Фаланги» підтримується діючою російською владою. Так, спроба підпалу членами «Фаланги» російського посольства у Варшаві в 2013 році обґрунтовано вважається ретельно спланованою провокацією самих росіян, які мають зв’язки з такими ультраправими силами в Польщі. Подібного роду акції створюють негативний імідж Польщі в ЄС і в самій Росії, що всіляко вигідно керівництву РФ, у якого з Польщею відзначаються досить складні стосунки.

 У ході участі «фалангістів» у збройному конфлікті на стороні донбаських сепаратистів вони активно розвивали контакти з екстремістами з російської партії «Інша Росія» Едуарда Лимонова, члени якої займалися вербуванням найманців у країнах ЄС та пострадянського простору. Дружні відносини були встановлені і з «євроазійцями» Олександра Дугіна, наставника сепаратистських лідерів Донбасу «першої хвилі». Відзначається встановлення зв’язків з лідерами вкрай правої партії Угорщини - «Йоббік» («За кращу Угорщину»). З «Йоббік» польську «фалангу» зближує ксенофобська і антисемітська риторика. Обидві організації підтримують Сирію та Іран як своїх союзників в «боротьбі з сіонізмом», симпатизують російській владі. З їхньої точки зору Володимир Путін – це правильний національний лідер, який відстоює традиційні цінності, що забороняє гей-паради, не «прогинається» перед США.

Члени «Фаланги» критикують участь націоналістів зі скандинавських країн на стороні добровольчих батальйонів України. Йдеться про представників «Північної молоді» («Nordisk Ungdom») і «Шведської партії» («Svenskarnas parti»). Учасники організації «Фаланга» активно здійснюють атаки на могилу Степана Бандери у Німеччині, здійснюють акти вандалізму на українські пам’ятки на території Польщі. «Фалангісти» проводили ряд акцій у польських містах, де налічується значна кількість українських студентів, закликаючи їх «забиратися з Польщі» в Україні. Мали місце окремі факти поява написів «Polski Lwów» та символіки польських праворадикалів у Львові та Львівській області. «Фалангісти» поширюють в соціальних мережах антиукраїнські листівки, пропонують купувати футболки з антиукраїнською символікою. Маргінальні групи польських праворадикалів поширюють інформацію про покупці футболок з антиукраїнською символікою, в якій стверджується, що «українець поляку він не брат». Часом можна зустріти образливі промови на адресу українських дівчат. При цьому проросійські польські екстремісти закликають до окупації областей Західної України, які раніше входили до складу «східних кресів» Польщі до 1939 р. Самі радикали активно поширюють і просувають дані ідеї в молодіжному середовищі.

Одним словом діяльність «Фаланги» явно на користь Москві і на шкоду Варшаві, а в її обличчі і всьому західному миру. А польські спецслужби не наважаються на рішучі дії щодо припинення такої п’ятої колони в своїй країні.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Польша,Украина-Россия
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.