Закарпаття понад усе: кому Будапешт доручить вести угорців на місцеві вибори

02 квітня 2020, 11:35
Власник сторінки
0
584
Закарпаття понад усе: кому Будапешт доручить вести угорців на місцеві вибори

Після геополітичної поразки у Словаччині уряд Віктора Орбана йде у ва-банк напередодні місцевих виборів в Україні, і зустрічі з Володимиром Зеленським може передувати зміна головних угорських лідерів.


Останнім часом ряд регіональних видань Закарпаття та користувачі соціальних мереж пишуть про можливі зміни серед лідерів угорської нацменшини, чому передували різного роду фактори.
Перш за все варто зазначити, що вибори голови найвпливовішої угорської організації України «Товариства угорської культури Закарпаття», яку вже не перший рік очолює екс-нардеп Василь Брензович, були заплановані ще на початок квітня, але перенесені через карантинні заходи, які введені у зв’язку з поширенням «коронавірусу», інформує видання Magyar.Info.

Водночас, угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан дещо деморалізований поразкою угорських партії на парламентських виборах у Словаччині і налаштований «взяти максимум» на місцевих виборах в України, що гарантує Будапешту збереження, а то і розширення впливу на території Закарпатської області, через підконтрольних депутатів всіх рівнів. Для цього в урядових колах Угорщини заговорили про можливе скасування блокування засідання ради Україна-НАТО після переговорів на рівні Орбан-Зеленський, якщо останній піде на поступки щодо «мовного питання» та дасть угорцям Закарпаття спокійно готуватись до місцевих виборів.   

У випадку успішних переговорів з Володимиром Зеленським, угорці Закарпаття на чолі з ТУКЗ-КМКС розпочнуть активну передвиборчу кампанію на яку, без сумніву, Будапешт готовий виділити максимальну кількість матеріального та політичного ресурсу.

Однак, нагальним питанням залишається посада голови ТУКЗ-КМКС, який одночасно вважається і лідером всієї угорської меншини, так як інша угорська організація «Демократична спілка угорців України» є менш залежною від Будапешту, а її лідер Ласло Зубанич взагалі конфліктує з Василем Брензовичем.

За інформацією місцевих ЗМІ, офіційний Будапешт ще остаточно не визначився навколо єдиного кандидата на голову ТУКЗ-КМКС, але вже має до нього конкретні вимоги – консолідація всіх угорських сил Закарпаття у єдину команду до майбутніх виборів, ефективний розподіл і контроль над коштами, які надходитимуть із Угорщини та беззаперечна репутація серед етнічних угорців Закарпаття.

Головними кандидатами на посаду голови ТУКЗ, яких розглядають у Будапешті та обговорюють у ЗМІ, є чинний голова товариства Василь Брензович, перший заступник голови Закарпатської облради Йосип Борто та лідер молодіжного крила ТУКЗ Іштван Добша.


Василь Брензович – стабільно нестабільний



Без сумніву, Василь Брензович є одним з фаворитів угорського прем’єра Віктора Орбана та, скоріш за все, вчергове очолить «Товариство угорської культури Закарпаття». Але, є певні негативні нюанси.

По-перше, останнім часом Василь Брензович потрапляв у ряд скандалів у ЗМІ та дискредитував  себе фінансовими махінаціями із коштами угорських благодійних фондів . По-друге, всередині угорської меншини заговорили про відчутну втрату впливу останнього, що призвело його команду до фіаско на Парламентських виборах 2019, коли угорці вперше за останнє десятиліття не отримали хоча б одного нардепа. І по-третє, Василю Брензовичу не вдалося відстояти створення окремого «угорського» виборчого округу та району на Закарпатті у рамках проведення адміністративно-територіальної реформи.


Йосип Борто – (не)досвідчений пацифіст



Перший заступник голови Закарпатської облради Йосип Борто свого часу ніс на собі тягар лідера угорців Закарпаття, саме у той час коли всі кандидати у народні депутати від нацменшини феєрично програли вибори влітку 2019, і колективно «залягли на дно». Практично щодня останній давав коментарі щодо проведення адміністративно-територіальної реформи на Закарпатті, створення окремого «угорського району» та порушення прав національних меншин.

Про Борто позитивно відгукуються й угорські дипломати, які акредитовані на Закарпатті, але сам він скоріше відмовиться від лідерських позицій, які передбачають ведення інформаційно-політичної війни до майбутніх місцевих виборів у режимі «24/7».


Іштван Добша – амбітний інтригант



Насправді, голова Перехрестівської сільради на Закарпатті та одночасно лідер молодіжного крила ТУКЗ Іштван Добша є не такий простий, як здається на перший погляд. Він ефективно керує громадою, а за його спиною в Угорщині стоїть депутат Європарламенту від провладної «Фідес» Андрея Бочкор та ряд інших угорських урядовців.   

Сам же Іштван Добша час від часу їздить на різного роду конференції до Угорщини, активно надає коментарі угорським ЗМІ, намагаючись реалізувати себе як публічний діяч.

До речі, на сьогоднішній день молодий політик активно займається збором коштів для благодійного фонду ТУКЗ-КМКС, за які потім купляють засоби індивідуального захисту для соціально-незахищених угорців, а також лікарів місцевих лікарень на Закарпатті. 

Отже, перед офіційним Будапештом стоїть непростий вибір, адже на кону – політичне майбутнє однієї з найбільших угорських спільнот поза межами країни - закарпатської, піар на якій уряд Угорщини не раз використовував у минулому для свого політичного майбутнього.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Венгрия,Ужгород,Будапешт,политика,Виктор Орбан,вибори,Закарпаття,Угорщина,Володимир Зеленський
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.