Коронавірус ринку електроенергії

17 березня 2020, 15:01
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
93
Коронавірус ринку електроенергії

Минуло аж десять днів від критики Зеленського і лише зараз НКРЕКП зробила невеликий рух у сторону заборони імпорту електроенергії. І то по бюрократичному перевівши стрілки на "Укренерго".

Коронавірус. Пандемія. Маски. Паніка. Все – із головним завданням справився. Тепер інтернет відмітить мене як активного борця проти коронавірусу.

Тому далі можна писати про насущні проблеми енергетики. А там є свій «коронавірус», про який навіть говорив президент Зеленський, коли виступав у Верховній Раді під час заміни уряду. «Вірус» стосується ринку електроенергії і звати його Андрій Герус. І хоча Зеленський прямо не назвав Геруса винним у лобізмі імпорту електроенергії, але фактично визнав факт збитків для енергоринку від цієї ініціативи Геруса.

Але минуло аж десять днів від критики Зеленського і лише зараз НКРЕКП зробила невеликий рух у сторону заборони імпорту електроенергії. І то – зробили такий хитрий крок. Типово по бюрократичному – перевівши стрілки на іншого учасника ринку «Укренерго». НКРЕКП доручила оператору системи передачі електроенергії «Укренерго» протягом 15 днів надати регулятору висновок щодо необхідності анулювання результатів річного (на 2020 рік) аукціону, на якому був розподілений доступ до міждержавного перетину між Україною і країнами, які не є сторонами Енергетичного співтовариства.

Це, звичайно, добре. Але там де 15 днів, то там і 60 днів. А потім літні канікули. А потім збір урожаю. А там і до Нового року-2021 з Дідом Морозом рукою подати. Це я описав приблизну схему роботи НКРЕКП щодо заборони імпорту електроенергії.

Такими темпами до кінця наступного опалювального сезону 2020-2021 рр. в НКРЕКП може нарешті вичитають усі коми та розділові знаки у рішенні про заборону імпорту електроенергії.

Таке враження, що НКРЕКП через «не хочу» таки намагається виконати вказівку Зеленського. Взагалі терплячість Зеленського аж викликає подив. Президент назначив новий склад НКРЕКП, а вони тепер буквально ігнорують Зеленського і навіть у вус не дують. «Хто? Зеленський? Не знаємо такого…»

Взагалі аналогія із ситуацією довкола коронавіруса дуже схожа із ситуацією на ринку електроенергії. Україна закриває кордони, бо боїться вірусу. І Україна не поспішає закривати кордони для імпорту електроенергії. При цьому тут «вірус» також вражає життєвоважливу частину держави – енергоринок, вугільні шахти, теплові електростанції.

Імпорт електроенергії – це також вірус, який заражає, роз’їдає і через певний час знищує енергосистему. Бацилу «вірусу» як відомо поширив голова енергетичного комітету Верховної Ради Андрій Герус. Він і став основним переносником «хвороби». Тому дивно, що проблему відразу іще у жовтні-листопаді не ізолювали, а майже півроку пасивно спостерігають як вірус негативно впливає не енергосистему.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: электроэнергия,Владимир Зеленский,Андрей Герус
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.