ВСЕ ПРОДАТИ, ПРОПИТИ І ПРОГУЛЯТИ!

06 лютого 2020, 12:24
Власник сторінки
Громадський діяч, адвокат
0
65

Кабмін зареєстрував законопроект про приватизацію "Нафтогазу", "Укрпошти" і "Укрзалізниці".


Законопроект був зареєстрований у понеділок, 3 лютого. У супровідних документах спочатку вказувалося, що в переліку увійдуть "Нафтогаз", "Магістральні газопроводи України", "Укртрансгаз", "Укрнафта", "Укргазвидобування", "Укргідроенерго", "Укренерго", "Енергоатом" та інші. Законопроектом пропонується дозволити продаж 49% акцій цих підприємств.

Сьогоднішній політичний клас, вихований багаторічним промиванням мізків на тренінгах в НКО, відноситься до України, не як до Вітчизни, а як до шматка території певної площі, населеної деякою кількістю живих абстрактних душ-споживачів.
Сучасний управлінський клас не ставить завдання - зробити для корінного населення проживання на цьому шматку землі більш комфортним, а має на меті інше завдання: як можна більш ефективно експлуатувати територію разом з набором ресурсів, включаючи корінне населення, в інтересах транснаціональних корпорацій.


Саме інтереси глобального бізнесу сьогодні оголошені священними, а модель роботи ТНК з соціумом - непогрішною.

Немає прикладів, коли б приватизація - передача господарюючих суб'єктів держвласності під контроль або у власність приватних осіб або структур - покращувала їх роботу в інтересах населення. І в даному випадку, результат буде один з двох:


1.Або нові власники, не вклавши ні копійки на модернізацію, просто-напросто, багаторазово підвищать ціни, а держава змусить населення купувати їхні послуги і продукти за завищеними цінами. Так свого часу було в Болгарії, коли населення від безвиході масово влаштовувало публічні самоспалення в знак протесту проти підвищення цін на комуналку німецькими власниками водопроводів і енергостанцій.

2.Або нові власники, викупивши держпідприємства за копійки, пустять ці структури під ніж, розчищаючи поляну для своїх материнських зарубіжних компаній від українських конкурентів.
У будь-якому випадку, продаж ефективних дохідних держпідприємств на тлі падаючої економіки, коли вартість активів знаходиться на мінімумі, для держави і суспільства є невигідною.

Наполегливість, з якою група управлінців сумнівною компетентності, усіма способами намагається розпродати і розтринькати батьківську спадщину, має всі ознаки міжнародної змови і транснаціональної мегаафери.
Ну і нарешті, продаж НАК «Нафтогаз України», назавжди позбавляє український народ і державу домогтися зниження цін на енергопродукцію, вирівняти платіжний баланс і проводити осмислену економічну політику випереджального промислового зростання. Природно, населення втратить навіть теоретично право вимагати від приватного власника зниження цін на його продукцію - на енергоносії. Навіть український газ, який купується за гривні, стане де-факто валютним товаром.
Та ж історія і з залізничними перевезеннями. Природно, що як тільки Укрзалізниця буде продана в руки ТНК, раптом виявиться, що Україна таки включилася в транспортний коридор Нового Шовкового Шляху і на голови нових власників Залізниці пролився золотий дощ, замість того, щоб пролитися в кишені населення України. Однак, пізно буде вже пити боржомі!
Приватизація ж Укрпошти зробить послуги поштових відправлень недоступними для українських громадян, що відносяться до категорії малозабезпечених. А таких серед українців - більшість, і для них ціни сьогоднішньої Нової пошти є непідйомними.

Якби рішення приймав особисто я, то ніколи б не дозволив продавати державні підприємства. Держава може бути ефективним власником. Не варто, бездумно все розпродувати, краще:
А) Налагодити належну їх експлуатацію
Б) Вигнати менеджмент, який показав свою неефективність
В) Провести аудит попереднього керівництва, притягнувши до кримінальної відповідальності тих, хто грабував ці держпідприємства
Г) Частину акцій віддати в приватні руки, залишивши за державою щонайменше контрольний пакет акцій і можливість управління та впливу на ці підприємства


Крім того, потрібно не тільки чесно і грамотно управляти підприємствами, але і планувати створення цілих галузей суміжників навколо них і забезпечувати їм пільгові умови для роботи, щоб не гірше, ніж для іноземних інвесторів! Тоді і зростання ВВП буде не фальшивий, як сьогодні!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.