Чим далі в ліс: чому цього разу дорожчають комунальні послуги?

31 січня 2019, 12:12
Власник сторінки
Громадський діяч, адвокат
0
130
Чим далі в ліс: чому цього разу дорожчають комунальні послуги?

З 1 січня 2019 року в Україні подорожчали тарифи на опалення і гарячу воду.

НКРЕКП повідомила, що в середньому в Україні тариф на тепло підвищився на 23,5% - це стосується опалення у січні, тобто платіжки з новими розрахунками отримаємо у лютому.

Чому відбулося таке зростання?

19 жовтня 2018 року уряд прийняв рішення підняти в Україні тариф на газ для населення на 23,5 відсотка - до 8550 гривень за тисячу кубометрів, пояснивши і мотивуваши це тим, що врегулювання ціни на газ – це вимога МВФ для продовження співробітництва. Однак, не варто забувати, що такі умови з МВФ були погоджені з початку співпраці, просто уряд про них сором’язливо замовчував.

Багато людей в Україні не мають фінансової можливості оплатити захмарні рахунки за комунальні послуги. Борги населення за послуги ЖКГ перевищують 47 млрд грн.. Вони не бачать альтернативи, тому просто не платять. Зрозуміло, постачальникам тепла не вигідно колекціонувати борги, тому у багатьох областях України виникла ситуація, коли суму з одного багатоквартирного будинку розкидали на всіх мешканців, які не мають лічильників. Опалювана площа зменшується, тому витрати розкидають на кількість абонентів (яка теж значно зменшилася). Питання: де тут логіка? Якщо людина справно платить, то нехай заплатить і за сусіда? При цьому, перехід усіх на автономне опалення неможливий. Окрім різних організаційних питань треба враховувати і питання безпеки, яке постане досить гостро, якщо почнеться перехід без аналізу і дозволу експертів.

Більшість наших будинків не передбачають можливості індивідуального опалення. Якщо ж його запустити, можуть не витримати мережі, адже це зовсім інші вимоги до електричної напруги, вентиляції, повітрообміну.

Можновладцями абсолютно не враховується економічна ситуація окремо взятої родини. Людям, врешті, може увірватися терпець і вони просто перестануть платити. Які можливі наслідки? Постачальник просто збанкрутує, а людям хоч би що. Українці – народ винахідливий. Якщо відрізали опалення, або є можливість ним не користуватися, люди опалюють свої квартири за допомогою газових плит або дешевих обігрівачів. Вибухи з прикрими наслідками – не привід не заощаджувати.

Для тих, хто не платить, передбачено штрафи. Відповідно до частини 1 статті 26 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», «у разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги споживач зобов’язаний сплатити пеню в розмірі, встановленому в договорі, але не вище 0,01 відсотка суми боргу за кожен день прострочення. Загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100 відсотків загальної суми боргу». Такі нововведення чекають українців з 1 травня 2019 року.

В Києві та в інших містах вводять плату за теплопостачання, за відсутності загальнобудинкових лічильників, враховуючи кількість квадратних метрів, але є Закон «Про комерційний облік тепло і водопостачання», відповідно до якого у всіх багатоквартирних будинках повинні бути встановлені лічильники за рахунок надавача послуг, тоді це був «Київенерго». У Києві 12, 5 тисяч багатоквартирних будинків, не вистачає лічильників приблизно у 3 000 з них, їм встановлюють тариф 38 грн на м2. Яка повинна бути пенсія, щоб літні люди були в змозі самостійно оплатити рахунки і при цьому купити продукти на місяць?

До всього іншого, недосконалість системи оплати комунальних послуг часто відображається курйозними випадками у окремо взятих родинах. За правилами, людина, яка не прописана в квартирі, але є близьким родичем людині, яка прописана,  наприклад, чоловіком – комуналка за нього не нараховується, але при розрахунку субсидій ці родинні зв’язки враховуються. Це алогічно, адже людина десь прописана, тобто, відмовити у субсидії можуть через одну й ту саму людину у двох різних місцях. І подібних випадків багато.

З певною періодичністю ЗМІ нам сповіщають про черговий комунальний колапс. Для того, щоб ситуація змінилася, треба наводити лад, перш за все, у колах управлінців різних рівнів. Потім розробити адекватну систему, у якій показники «якість», «вартість», «можливість» матимуть логічний взаємозв’язок, тоді вже можна вимагати від населення своєчасної оплати в повному обсязі. Після врегулювання ситуації, доцільно буде розробити систему штрафів. Однак, міркуючи над черговим нововведенням, політикам просто необхідно прораховувати наслідки.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: газ,Тарифы ЖКХ,МВФ,долги,штраф,Тепло,тарифы,тариф,ЖКХ оплата ЖЭК услуги тарифы,субсидия,борги,коммунальные долги,пеня,уряд,змі,лічильники,тарифи,Уряд України,субсидії,водопостачання,комунальні послуги,комунальщики,тарифы на воду,опалення,гаряча вода,повышение тарифов,автономия,вибух,тарифы на газ,транш МВФ,транш МВФ для Украины,Киевтеплоэнерго
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.