Політичне банкрутство?

05 листопада 2019, 09:54
Власник сторінки
політконсультантка
0
199
Політичне банкрутство?

Як міністр-новачок може «перекрити повітря» Україні

Я не є виборцем Зе-команди, тож і не можу поскаржитись на невиправдані сподівання. Нічого позитивного, відверто кажучи, від них і не чекала. Але масштабній профнепридатності усіх цих «слуг народу» не втомлююся дивуватись. І зараз знову здивував новий «зелений» (в усіх розуміннях) політик – міністр інфраструктури Криклій.
 
У свіженькому інтерв’ю для РБК-Україна (https://www.rbc.ua/rus/news/vladislav-krikliy-storony-avakova-vliyaniya-1572778912.html) новопризначений міністр хотів зробити акценти на темах доріг та інфраструктури. Акцент у дорогах зробив на їх майбутній європейськості. А ось акцент міністра в інфраструктурі – це, виявляється, «аеропорти в кожному обласному центрі», які на президентських перегонах активно обіцяв українцям Володимир Зеленський.
 
Я не дивуюся некомпетентності Зеленського – він щиро у ній зізнається, сприраючись на свій прямий мандат від народу. Але ж міністрів він нам обіцяв – високопрофесійних фахівців! А бачимо повне чергове дилетантство. Аеропорти мають бути в ключових містах, де є економічна та географічна логіка, а не через кожні 100 кілометрів. Чому б нашому міністру хоч би для «лікбезу» не послухати, наприклад, експертів? 
Наприклад, про недоцільність аеропортів у сусідніх Миколаєві й Херсоні, про логіку розвитку ХАБу на базі аеропорту Бориспіль, про  рецепти «осучаснення» української авіації та виведення її на світовий рівень (https://www.unian.net/economics/transport/10707921-prezident-aviakompanii-mau-evgeniy-dyhne-ya-znayu-rabotu-kompanii-kak-partner-so-storony-aeroporta-i-znayu-kak-passazhir-mnogie-voprosy-v-kompanii-resheny-ne-v-polzu-komforta-passazhira.html?fbclid=IwAR3gGcPdl2RM_23lo2tLZ-1XYUncntA7oqJIv5Ee8NVp1DGNCGvfFsgBXR8%20(https://www.unian.net/economics/transport/10707921-prezident-aviakompanii-mau-evgeniy-dyhne-ya-znayu-rabotu-kompanii-kak-partner-so-storony-aeroporta-i-znayu-kak-passazhir-mnogie-voprosy-v-kompanii-resheny-ne-v-polzu-komforta-passazhira.html?fbclid=IwAR3gGcPdl2RM_23lo2tLZ-1XYUncntA7oqJIv5Ee8NVp1DGNCGvfFsgBXR8)).
 
Натомість міністр Криклій не лише не бажає заповнювати власні прогалини знань й компетенцій у питаннях інфраструктури, але ще й неабияк дискредитує Кабмін, Зе-команду і в цілому – державу Україну. Адже популістські заяви на кшталт обіцянок банкрутства для національного авіаперевізника – це не просто обмовка молодого дилетанта. Це дискредитація держави та її падіння в міжнародних рейтингах у зону «червоних» (а не «зелених»! країн).
 
Бо чим насправді є національний авіаперевізник в будь-якій державі? Це її експортний бренд, обличчя країни у всіх країнах, куди він здійснює перельоти, туристичний і транспортний медіатор! Це як Люфтганза в Німеччнині, як Ейр Франс у Франції… До речі, якщо пан міністр коли-небудь літав літаками Ейр Франс, то він знає, що авіапарк Міжнародних авіаліній України в рази новіший, сучасніший та надійніший. А якщо не літав – то не завадило б переконатись, перш ніж «перекривати повітря», хейтити та «банкротувати» потужне підприємство – актив України, внутрішнього інвестора, «білого» платника податків та одного з найбільших роботодавців країни.
Чи знає «реформатор» Владислав Криклій, що такі національні компанії як МАУ сприймаються у світі на одному рівні із дипломатичними представництвами країни, оскільки є носіями української ідентичності? Банкрутити своїми словами та діями такий актив –це те ж саме, що банкрутувати державу!
 
Якої оцінки заслуговує міністр-неофіт, який дозволяє собі настільки легковажно спілкуватись з підприємством реальної економіки? Оцінку повинні дати не лише експерти галузі, а й представники політичної сили, яка привела до посади не професійного міністра.На подібні заяви Криклія мали б заернути увагу у Кабміні, й на Банковій… Бо краще провести очищення і «роботу над помилками» самим, аніж дочекатись, коли із країни, почувши слова Криклія, підуть інвестори, фінансисти, страховики та лізингодавці, коли буде спровокована нова хвиля трудової міграції людей через невпевненість в завтрашньому дні.
 
Не варто дозволяти собі такий «дурний тон», як погрози й знецінення національних активів. Це не додає капіталізації, впливу і репутації – ані на словах, ані на ділі.
Насправді, простіше й дешевше для всіх було б визнати політичне банкрутство самого такого міністра. Пане Прем’єре! Відправте свого ініціативного колегу кудись на «почесне підвищення»! Бажано куди-небудь, де він розумівся б на темах, які заявляє і коментує публічно.
 
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.