«Зелене світло» – не для всіх

15 жовтня 2019, 18:07
Власник сторінки
політконсультантка
0
72

Чому в нещодавньому «марафоні» з медіа президент знов обійшов питання своїх земляків?

Ми все ще обговорюємо останнє «рекордне» спілкування Володимира Зеленського із пресою. Досить багато на його адресу пролунало стримано-схвальних ремарок про те, що він не проігнорував жодних питань від журналістів, включно із тими, які не раз повторювались.

Президент, дійсно, в людному місці, серед множини софітів телекамер виглядав і поводився, як «простий хлопець із Кривого Рогу» – «чув кожного», відповідав по-людськи, говорив простими непафосними словами…

Звідки ж тоді знову цей «незалік» в «тесті на наближеність» Зе-всенародного до нас, простих людей? На жаль, знов із Кривого Рогу. Бо саме в той день, коли Зеленський спілкувався з журналістами, прості люди у його рідному Кривому Розі вийшли на вулиці, аби президент «у прямому етері» почув їх протест проти скандального та неабияк наболілого для них законопроекту №1210.

300 криворіжців (і тут одразу пригадується пародія Зеленського на «300 спартанців» у «Пороблено в Україні») вийшли на протест із плакатами «Не буде ГЗК – не буде міста», «Законопроект 1210 – катастрофа для міста» та іншими на тему неможливості власного виживання із родинами й містянами в разі продовження «нової податкової політики» Зеленського-Гетманцева-Коломойського на знищення гірничо-видобувної галузі й металургії.

Питання стоїть навіть ширше. Так, оскільки проект Гетманцева пропонує підвищити ренту для гірничо-збагачувальних комбінатів (нагадаємо – у 9 разів) та збільшити їм податки (нагадаємо – на 300-400%), всі українські ГЗК просто зупиняться. Насамперед від цього постраждає Кривий Ріг, де ми побачимо або «голодні бунти», або масову трудову міграцію.

Проте руйнівна хвиля не зупиниться на ГЗК, адже продукція цієї галузі є сировиною для металургів. Тож наступними з невідворотністю зупиняться усі металургійні комбінати. А, далі – підприємства вітчизняного машинобудування, які працюють із продукцією металургів.  

Візьмемо калькулятор, порахуємо. Експорт продукції металургії за 2018 рік у нас склав 11,5 млрд. доларів – це 24%, майже чверть вітчизняної зовнішньої торгівлі. Машин, обладнання і транспорту минулого року ми продали на зовнішніх ринках ще на 5,5 млрд. доларів, і це 11,6% нашого експорту. Разом металургія та машинобудування – це третина валютної виручки, яку заробляє України на експорті, це й кожен третій долар в нашій економіці, бюджеті та обслуговуванні зовнішніх кредитів. Завдяки «податковим ініціативам» Гетманцева ми цю третину потенційно втрачаємо.

Якщо оцінити потенційні втрати «людського капіталу», а про його збереження і розвиток якраз дуже люблять говорити і Гетманцев, й особливо прем’єр Гончарук, – то ідеться, за даними Укрметалургпрому, про долю 250 тисяч працівників ГМК і їхні родини. Причому робота усіх цих людей в промисловості – це 35 мільярдів гривень податкових надходжень до державного бюджету на рік.

Усе це Гетманцев, Гончарук і Зеленський сьогодні готові принести у жертву амбіціям Ігоря Коломойського в його прагненні поставити власників ГМК «на коліна» і, таким чином, отримати певні «пакети» власності бонусом до своєї «промислової імперії».

Ось тому преЗедент, півдоби демонструючи новочасну наближеність до простих журналістів, одночасно  не знайшов кілька хвилин на болюче питання, яке вивело на протест цих простих людей, його земляків.

Може, суто по-людськи Зеленський і хотів би сказати криворіжцям, що цей поспішно і доволі непрофесійно створений законодавчий документ (а таким його визнав вже навіть сам автор – Даниїл Гетманцев) буде відкликаний із Верховної Ради. І далі вже з нової сторінки, у співпраці з металургами та видобувниками, за участю міжнародних експертів та з детальними розрахунками економічних наслідків, буде розроблено новий законопроект щодо змін до Податкового кодексу.

Та вочевидь, маючи «спецзамовлення поважної людини», президент-слуга не може в даному питанні прислужитися «маленьким українцям» – своїм виборцям і землякам. Та й знімемо (хто ще не встиг) зелено-рожеві окуляри: подібних «спецзамовлень» у новому Кабміні та на парламентському розгляді є ще багато! Законопроект №1210 – на разі просто найскандальніший із них.

Тому і незручних питань до Зе-президента, вочевидь, ще стане і не на одну «рекордну» прес-конференцію. Допоки він не знайде в собі мужність відповісти на найголовніше з них: «чому» заради інтересів впливу Коломойського повинні потерпати прості люди?

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: законопроект
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.