За крок до «відкликання»?

11 жовтня 2019, 18:05
Власник сторінки
політконсультантка
0
132

Збиралися переробити своє скандально-податкове, а відправили «на переробку» не-свою Ляпіну

Ну не складається у зе-команди з цифрами, людьми та планами! Після того, як і сумнозвісний законопроектГетманцева 1210, і його «альтернативу» імені Ковальова – 1210-1 в «пух і порох» рознесли не лише усі, хто вміє читати і складати цифри в Україні, а і в Європейській бізнес-асоціації та Price Waterhouse Coopers – у Коломойського, здавалось, зрозуміли: бліцкриг-перерозподілу в металургії та видобуванні України вже не вийде. Здавалось, вирішили відіграти все назад.

І горе-реформатор Даниїл Гетманцев навіть особисто та публічно – на комітеті – визнав: податкові законопроекты «сирі», не прораховані за наслідками в економіці й державі, та повинні бути перероблені від 50 до 70%. Говорячи простою мовою – просто відкликані в поточних варіантах і, вже більш широким колом авторів, написані «із білого листа».

І прем’єр Гончарук, як здавалось, додав зе-команді здорового глузду: стримано визнав, що законопроекты1210 і 1210-1 поставили на паузу всі інвестиції в Кривому Розі та згадав про «АрселорМіттал Кривий Ріг», який, дякуючи «зеленим», виводить дивіденди із країни… Також прем’єр ніби твердо пообіцяв: Кабмін не вантажитиме бізнес додатковими виплатами.

Отож усі небайдужі «завмерли» у передчутті «великого відкликання». Але поки що цього не сталося. Натомість зе-слуги «відкликали» Ксенію Ляпіну із очільництва Державної регуляторної служби. Переплутали? «Затуркались»? Совпадєніє?! – Не думаю.

Бо якраз за день до «відкликання» зі своєї посади пані Ляпіна в етері «112 Україна» відверто сказала: оскандалені проекти 1210 і 1210-1 можуть просто задушити не лише малий і середній, а і великий бізнес в Україні.

А незадовго до цього у Державній регуляторній службі ще й прямим текстом заявили, що скандальний проект 1210 є, без перебільшення, убивчим для українського гірничо-металургійного комплексу. І до речі, саме ДРС під керівництвом Ляпіної був першим держорганом, що не побоявся висловити дав тверезу оцінку новаціям Гетманцева щодо підвищення ренти з 8 до 10% та збільшення податкового навантаження на галузь у 300-400%. Так і сказали: це – ризик зупинки гірничо-збагачувальних і металургійних комбінатів та вимушене  безробіття для 40 тисяч працівників, які є годувальниками для своїх родин.

Це вже слідом за ДРС аудитори Price Waterhouse Coopers роз’яснили: податкове перевантаження за рахунок підвищення рентної плати та справляння ренти не з сировини, а з продукції ГЗК буде не просто надмірним для ослабленної кризами України, а взагалі – найвищим у  світі! (До речі, якщо «слугам народу» висновки міжнародного аудитора Price Waterhouse Coopers, вони можуть обрати будь-яку іншу аудиторську компанію для незалежної експертизи. І думаю, що галузеві асоціації навіть не відмовляться сплатити рахунок за послуги обраного зе-командою аудитора – заради виживання галузі та всіх, хто в ній працює)!

Та перший тривожний «дзвоник» пролунав саме від Державної регуляторної служби, яка направила свої висновки по економічних наслідках  законопроєкту 1210 до Верховної Ради, уряду та офісу президента. І вже через день, 9 жовтня, Кабмін повідомив про звільнення Ляпіної із посади. Спроба «відвести фокус» від податкових законопроектів? Дуже скидається на це.

Утім навряд чи галузь і громадськість погодяться на «підміну відкликань». Бо пропозиція Гетманцева просто внести в проект 1210  поправки перед другим читанням виглядає, як мінімум, наївно й несерйозно. «З нуля – так з нуля!», – і Гетманцеву (з Гончаруком, Зеленським, Коломойським) потрібно все ж наважитись на чоловічий вчинок – визнати помилку і просто відкликати №1210.

А далі – після детальних розрахунків спільно з українськими металургами і видобувниками та спираючись на міжнародну експертизу, переробити і внести до Ради новий законопроєкт! Адже краще провести певний час у роботі над помилками, ніж втрачати час,  людей і економіку через пиху і саботаж.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.