Як працює соціальний рейтинг в Китаї і чим він може бути корисний для України

03 жовтня 2019, 11:37
Власник сторінки
Громадський діяч
0
56
Як працює соціальний рейтинг в Китаї і чим він може бути корисний для України

Система соціального рейтингу впроваджується в Китаї – щоправда, не для контролю громадян за політиками, а навпаки. З її допомогою влада дізнається про дії кожного члена суспільства.

Ідея китайського рейтингу полягає в тому, щоб створити систему контролю за компаніями та людьми, які порушують закон або не виконують свої суспільні обов’язки. Вона має стимулювати правильну поведінку і полегшувати роботу управлінським органам. 


Комуністична партія Китаю задекларувала намір “дозволити вільно блукати під небом тим, кому можна довіряти, а здискредитованим людям завадити зробити крок”. Звісно, поняття правди у китайської влади відрізняється від уявлень демократичного світу, але суть контролю цілком логічна. Зрештою, саме це й роблять демократичні інституції – просто не так ефективно. 


Як працює китайська рейтингова система? 


Урядові установи збирають дані й обмінюються ними. Наприклад, щодо судових рішень проти осіб або компаній. Якщо людина не сплатила пеню або заборгованість, вона потрапляє до “списку недобросовісних осіб”. 


Особи, що перебувають у такому “чорному списку”, не можуть здійснювати “розкішні покупки” – наприклад, дорогі квитки на літаки чи швидкісні поїзди або замовлення номеру в готелі. Так, від квитків на швидкісні поїзди довелося відмовитися п’ятьом мільйонам людей, а на літак – 17 мільйонам.


Така система значно швидше змушує поводитися згідно з буквою закону. Людей присоромлюють, якщо вони не живуть за правилами. Часом суспільний осуд тисне навіть більше, ніж матеріальні зобов’язання. 


Ми хочемо, щоб в Україні така система рейтингування працювала не на політиків, а на людей. Адже саме громадянське суспільство є головним наглядачем за діями влади. 


Політики і кандидати на державні посади – це публічні особи, які свідомо обрали свій шлях. Тож їхні фінансова і соціальна діяльність повинна бути відкритою. Цю інформацію має обробляти єдиний сервіс. 


Така система буде об’єктивною, якщо базуватиметься на інноваційних технологіях:  алгоритмі оцінки та класифікації великих даних (big data), штучному інтелекті та алгоритмах машинного навчання. У ній відображається реальний стан речей – діджитал-рейтинг держслужбовця. Службовці з низьким рейтингом втрачатимуть можливість займати високі посади, а для активістів та чесних політиків рейтингування стане соціальним ліфтом. 


Така розробка буде корисною не тільки для України, а й для інших держав, де поки що не використовують рейтинг у державному секторі. 


У надійних руках будь-які інновації можуть служити на благо людства й громадянського суспільства. Тож ми візьмемо з досвіду Китаю найкраще й імплементуємо в українську політику. Система рейтингування може стати потужним поштовхом до змін. 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.