Хибна ініціатива Президента Зеленського

07 вересня 2019, 15:29
Власник сторінки
Співзасновник громадської спілки "За справжній парламент"
0
132
Хибна ініціатива Президента Зеленського

Президент пропонує дозволити законодавцям порушувати закони, конституцію і депутатську присягу

Президент України подав до Верховної Ради законопроект № 1027 від 29.08.2019 про внесення змін до статті 81 Конституції України (щодо додаткових підстав дострокового припинення повноважень народного депутата України). Цей в цілому корисний законопроект, нажаль, містить дуже погане положення – дострокове припинення повноважень народного депутата внаслідок відсутності його без поважних причин на третині пленарних засідань Верховної Ради України та/або засідань комітету Верховної Ради України, членом якого він є, протягом однієї чергової сесії.

Для з’ясування хибності такої норми треба врахувати наступне:

Обов’язок народного депутат бути присутнім та примати участь у голосуваннях на пленарних засідань Верховної Ради України та/або засідань комітету Верховної Ради України, членом якого він є, випливає з Конституції України та законів про регламент ВРУ та про статус народного депутата.

Це додатково підтверджено рішенням Конституційного Суду України від 7  липня  1998  року N 11-рп/98: «Виконання народним  депутатом  України  своїх  обов’язків  в  інтересах усіх співвітчизників випливає із змісту присяги,  яку складає  народний депутат  України  перед  Верховною  Радою  України. У тексті   присяги   сформульовано,   зокрема,   зобов’язання народного  депутата  України «додержуватися Конституції України та законів України». Це положення конкретизовано у  пункті  4  частини першої  статті  24  Закону  України «Про статус народного депутата України»,  згідно з яким особиста участь у голосуванні з питань,  що розглядаються Верховною Радою України,  є обов’язком народного депутата України. Отже, повноваження народного депутата України делеговані йому народом як сувереном влади і зобов’язують його брати участь  у прийнятті  рішень Верховної Ради України шляхом голосування».

Таким чином, відсутність та/або невиконання обов’язку голосувати на засіданні Верховної Ради та/або засіданні комітету Верховної Ради України, членом якого він є, - це порушення законодавцем законів, Конституції України та присяги народного депутата.

Запропонована норма у випадку її затвердження буде означати, що парламентарю дозволяється порушувати закони, Конституцію України та присягу народного депутата на третині засідань Верховної Ради та/або її комітету.

На мій погляд, це суперечить принципу рівності усіх громадян перед законом, базовим принципам демократії, концепції правової держави та здоровому глузду.

Така норма позбавляє громадян права завжди мати свого представника у вищому представницькому органі країни, що порушує одне з базових прав громадян.

Якщо законодавцю дозволяється хоча б одноразове порушення закону, то скільки разів звичайні громадяни можуть вкрасти, пограбувати, або не сплатити податок?

Вважаю абсолютно недопустимим порушення законів, конституції та власної присяги народними депутатами. Перше ж порушення закону, встановлене відповідно до чинного законодавства, має однозначно та невідворотно призвести до скасування повноважень такого парламентаря.

Крім того, звертаю увагу, що невиконання народним депутатом без поважних причин обов’язку бути присутнім та брати участь у голосуваннях на пленарних засіданнях Верховної Ради України та/або засіданнях комітету Верховної Ради України, членом якого він є, є самоусуненням парламентаря від виконання його конституційних повноважень. Нагадаю, що саме самоусунення від виконання конституційних повноважень колишнім президентом України Віктором Януковичем стало підставою для оголошення дострокових президентських виборів, і таке рішення було визнано всіма державними органами України та урядами і парламентами більшості країн світу.

Отже, вважаю, що цю запропоновану норму треба викласти таким чином:

7) самоусунення від виконання обов'язків депутата шляхом відмови від голосування або відсутності на пленарному засіданні Верховної Ради та/або засіданні комітету Верховної Ради України, членом якого він є, без поважних причин

Або іншими словами, але з цим же сенсом.

Додатково було б доцільно у статті 79 Конституції України речення «Відмова скласти присягу має наслідком втрату депутатського мандата» викласти таким чином: «Відмова скласти присягу та/або порушення присяги має наслідком втрату депутатського мандата».

Також дуже важно: Постанова Верховної Ради про включення до порядку денного другої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання законопроекту про внесення змін до статті 81 Конституції України (щодо додаткових підстав дострокового припинення повноважень народного депутата України) і про його направлення до Конституційного Суду України (№1027/П) була прийнята з багаточисельними порушеннями закону про регламент ВРУ та Конституції України, про що свідчить електронний протокол засідання, який оприлюднено за адресою ( ).

Зокрема:

1.     Письмово на засіданні зареєструвались 393 народних депутата, а здійснили процедуру електронної реєстрації в залі 325 парламентарів. Таким чином, підчас відкриття засідання відбулось 68 порушень пункту 1 статті 26 закону про регламент ВРУ, згідно якого «Перед відкриттям кожного пленарного засідання проводиться реєстрація народних депутатів особисто на підставі пред'явлення посвідчення народного депутата та підтвердження своєї присутності власноручним підписом. У залі засідань Верховної Ради народний депутат реєструється за допомогою електронної системи в такий спосіб, що унеможливлює здійснення реєстрації замість народного депутата іншою особою».

2.     У підсумках голосування постанови вказано, що всього присутні 377 депутатів, що не відповідає жодному з результатів реєстрації.

3.     У результатах письмової реєстрації вказано, що 29 народних обранців відсутні «з невідомих причин». Тобто на момент публікації протоколу, що відбулось вже після завершення засідання, ані головуючому на засіданні, ані апарату Верховної Ради не вдалось з’ясувати причини відсутності майже трьох десятків законодавців. Взагалі-то зникнення навіть одного члена вищого представницького та законодавчого органа країни – це надзвичайна подія, і правоохоронні органи за ініціативи глави парламенту мали б негайно розшукати народного обранця та в разі потреби надати йому допомогу або усунути перешкоди, що заважають народному депутатові виконувати конституційні повноваження. Якщо ж народний депутат просто без поважних причин прогуляв засідання, то так і має бути відображено у протоколі – відсутній без поважних причин. У всякому випадку, ясно, що підчас відкриття засідання відбулось ще 29 порушень регламенту ВРУ та Конституції України, і, відповідно, прийняті на засіданні рішення не мають права на існування як неконституційні.  

4.     У голосуванні не взяли участь 44 народних депутатів, що додає ще 44 порушення регламенту ВРУ та Конституції України. Або ці законодавці у неконституційний спосіб самоусунулись від виконання конституційних повноважень, або головуючий не належним чином виконав свої обов’язки та не надав можливості всім присутнім парламентарям здійснити їхні конституційні повноваження.

 

Отже, порушень процедур прийняття постанови достатньо, щоб визнати, що вона була затверджену у неконституційний спосіб.

Враховуючи викладене і пам’ятаючи передвиборчі обіцянки та післявиборчі заяви президента Зеленського,

Вимагаю від Президента:

1.     Відкликати законопроект № 1027 від 29.08.2019 про внесення змін до статті 81 Конституції України (щодо додаткових підстав дострокового припинення повноважень народного депутата України).

2.     Повторно подати цей законопроект з врахуванням викладених мною зауважень і пропозицій, визначивши його як невідкладний.

3.     Вжити заходів для виконання Верховною Радою України та її Главою Конституції України та закону про регламент ВРУ.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Верховная Рада,Президент Украины,народний депутат
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.