Сильна політична воля "слабкого" президента

05 вересня 2019, 15:23
Власник сторінки
Засновник консалтингової компанії Інхаус Консалтинг, бізнес тренер та політичний консультант.
0
57
Сильна політична воля  слабкого  президента
фото: ze2019.com

Як Зеленський виконує свої предвиборні обіцянки та чому помилялися ті, хто вважав ЗЕ-команду непрофесійними слабаками.

Український Трамп разом зі своєю монобільшістю продовжує виконувати предвиборчі обіцянки. І поступово прибирає всі бар'єри, які заважають йому. Часто ці бар'єри мають людське обличчя. При чому реальна вага президента невпинно зростає.

Все почалось з інавгурації

Перше, що зробив Президент - розпустив Верховну Раду та почав робити кадрові перестановки. Чому? - Це було єдине можливе рішення для обмеженого в прийнятті рішень Голови держави.

"Полювання на розбійників", яке так любить народ  - це одночасно вдалий PR-хід та запобіжник від використання адмінресурсу під час Парламентської кампанії представниками попредньої влади. Серед усіх перестановок голів обласних та районних адміністрацій уникнути звільнення вдалося Віталію Кличку - голові КМДА та давньому соратнику Порошенка. Причиною став закон "Про столицю України - місто-герой Київ". Бо для зміни голови КМДА потрібна згода Кабінету Міністрів - тодішнього Кабміну Гройсмана. Але тепер ніщо не заважає позбавити Кличка повноважень перед місцевими виборами 2020 року.

Взагалі, унікальний прецедент в історії України. Перший президент та перша каденція Врховної Ради України, які дійсно роблять те, що обіцяли виборцям. Роблять у своєму рідному медіа-стилі, проте як інакше показати прогрес та заробити політичні бали?

Слідом за блискавичним формуванням Кабміну, призначнням Генпрокурора та Голови СБУ почалися перші прес-конференції нових посадовців. Стиль виступів однозначно дає зрозуміти, "хто в домі господар". Хоча Кабмін наповнився досить професійними кадрами, більшість яких мають західну освіту.

В "слабкого" президента-коміка з'явилась сильна політична воля для кардинальних змін!

Наприклад, "флешмоб із заявами про звільнення з посади" - карт бланш Гаранта для управління державою.

І все це на фоні підтримки популістичних ідей населенням та потребі в оновленні держави.

Але є ті, хто проти кардинальних змін. Так майже всі заявляли про необхідність зняття депутатської недоторканості, але у своїй фб-стрічці неодноразово читав "Дякую" Опозиційній платформі - За Життя, які не голосували за знятя недоторканості. Причому дякували ті самі люди, які роками кричали про необхідність позбавлення недоторканості депутатів ВРУ. А ще ті самі люди "Дякували" Порошенку.

Отже - Порошенко - це Опоблок з Медвечуком? Я правильно зрозумів? Хоча Петро Олексійович все-таки підтримав зняття недоторканності.

У будь-якому разі сталася історична подія, за яку проголосували більшість депутатів:
"Слуга народу" – 252;
"Опозиційна платформа – за життя" – 0;
ВО "Батьківщина" – 23;
"Європейська Солідарність" – 24;
"Голос" – 19;
Група "За майбутнє" – 22;
Позафракційні – 33

Дата зняття недоторканості вибрана теж цікава - 1 січня 2020 року. Аби контролювати парламентарів вже зараз і показати символічність "оновлення" та перезавантаження влади. Особливо в контексті, ро рівно рік тому Зеленський заявив в Новорічну ніч, що іде у президенти.

Так, є деякі процедурні моменти - недоторканість потрібно вилучити з КПК та ЗУ "Про статус народного депутата України". Але це вже технічні моменти. Головне - виконана обіцянка. Саме це заповниться людям. Як і зменшення числа депутатів до 300 у наступній каденції ВРУ.

Сильний президент - небезпечна фігура, тому Центр політико-правових реформ висловлює побоювання і вважає передчасним скасування депутатського імунітету в Україні через загрози послаблення парламентаризму та порушення балансу гілок влади в умовах тяжіння інституту президента до авторитаризму та низької конституційної культури.

До речі, перші законопроекти "зелених" депутатів здаються цілком пристойними. Що теж грає на руки Зеленському.

Із великою силою приходить велика відповідальність перед людьми, які люблять популістичні гасла, проте не люблять працювати на результат.

Але тепер з'явилася політична воля для реформування держави. Воля, якої нам бракувало останні 28 років.



Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: депутат,Кабинет Министров,воля,ВРУ,політтехнології,политика,Владимир Зеленский,народний депутат,політика,лідерство на політичній арені,партія,Кабінет Міністрів,партії,Володимир Зеленський
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.