ЗЕ!лений Парламент та працевлаштовані слуги

30 серпня 2019, 00:11
Власник сторінки
Засновник консалтингової компанії Інхаус Консалтинг, бізнес тренер та політичний консультант.
0
86
ЗЕ!лений Парламент та працевлаштовані слуги
Фото - Центр Журналістських розслідувань

Урочисте засідання Верховної Ради України та мегапродуктивний день. Нові призначення і повний зал обраних депутатів. Пройдемося по деяких важливих моментах.

Особлива дата

Дату початку роботи Верховної Ради України 9 скликання обрали не просто так. Роковини Іловайської трагедії та спеціально створений президентом День пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Такий символізм спеціально створений політтехнологами ЗЕ!Команди з метою привернення уваги громадськості та формуванні аури історичності моменту.

«З попелу поразки, старої влади ми починаємо новий еволюційний етап». Це класичний прийом рейфреймінгу, коли весь негатив та асоціації з новими призначенцями зробили історією — за поразки відповідає стара влада. А ми (Слуга народу) — нова успішна команда. Підтверджує цю тезу і особливі значки слуг, які особисто мені нагадують значки НСДРП Німеччини часів 3-го Рейху.


Де-факто є коаліція, що гарантує президенту конституційну більшість у Парламенті. Хоча коаліція більше ситуативна. Про це свідчать результати голосування за деякі кадрові призначення:

382 голосів допомогли Дмитру Разумкову стати Головою Верховної Ради України.

Разумков цікавий тим, що є сином першого помічника президента Леоніда Кучми Олександра Разумкова. За освітою економіст, правознавець та головний політичний консультант Слуги Народу (хоча консультантом став завдяки досвіду роботи в Партії Регіонів та колаборації з Сергієм Тігіпко).

Першим заступником Разумкова став Руслан Стефанчук, набравши 330 голосів.

Цілих 290 голосів отримала кандидатура Олексія Гончарука — цікавого юриста, якому нарешті пощастило стати політиком.

Міністри президентської квоти (Андрій Загороднюк — міністр оборони України та Вадим Пристайко — міністр закордонних справ України) отримали свої посади, набравши більше 300 голосів парламентарів.

А от Уряд виявився менш популярним. Персональний склад Кабміну підтримав 281 народний депутат.


Урядові посади за поданням Гончарука зайняли:

віце-прем’єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції – Дмитро Кулеба;

віце-прем’єр-міністр України – міністр цифрової трансформації – Михайло Федоров;

міністр Кабінету Міністрів України – Дмитро Дубілет;

міністр юстиції України – Денис Малюська;

міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства – Тимофій Милованов;

міністр фінансів України – Оксана Маркарова;

міністр енергетики та захисту довкілля України – Олексій Оржель;

міністр інфраструктури України – Владислав Криклій;

міністр розвитку громад та територій України – Альона Бабак;

міністр освіти і науки України – Ганна Новосад;

міністр охорони здоров’я України – Зоряна Скалецька;

міністр культури, молоді та спорту України – Володимир Бородянський;

міністр соціальної політики – Юлія Соколовська;

міністр внутрішніх справ – Арсен Аваков;

міністр у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України – Оксана Коляда.


Привертає увагу одне старе обличчя, назване деякими активістами «Чортом».


Так, мова йде про Арсена Авакова. Він єдиний представник Кабміну Гройсмана, який зберіг свою посаду попри критику громадськості.


Чому? - Бо він передбачуваний. А ще не допустив втягнення Нацполіції, Нацгвардії, ДСНС та Державної Прикордонної служби в політичне протистояння під час Президентських та парламентських виборів.


Саме ця продержавницька позиція і зберегла йому посаду. Але тільки на деякий час. І позиція Коломойського тут ні до чого. Аваков потрібен на деякий час, для збереження стабільності і плавної передачі влади в силових структурах.


Аваков певною мірою токсичний через корупційні скандали та відсутність прогресу в розслідуванні гучних справ. Тому коли будуть потрібні голоси Голосу (от такий каламбур), підтримка зовнішніх донорів, чи необхідно буде когось покарати, то «пожертвують» саме ним. Але пожертвують із достойною компенсацією. А поки завдання Зе!Команди — зробити підконтрольні Авакову структури вірними тільки президенту. Поки цього немає Аваков — запорука стабільності в державі. Та й дружити з колишні Прем’єром — Арсенієм Яценюком через Арсена Борисовича досить корисно.


Ці тези підтверджуються словами Голови фракції "Слуга народу" Давида Арахамія, який в інтерв'ю «Укрінформу» заявив, що Аваков залишається на посаді на найближчі 6 місяців «перехідного періоду» під персональну відповідальність Володимира Зеленського.


За цей час міністр повинен змінити своїх заступників, які, «мають почати працювати, набувати досвід, контролювати це міністерство і почати впроваджувати реформу, яку нам обіцяли».


А ще в новому Парламенті ми навряд чи почуємо #Голос Вакарчука. Судячи з усього, лідер партії в черговий раз вирішив самоусунутись від прийняття рішень і доручив керівництво фракцією журналісту Сергію Рахманіну.

Для лідерської партії відсутність Святослава Вакарчука на керівній посаді спричинить падіння рейтингу та ускладнить ведення партійного будівництва. Розрахунок керівництва партії скоріш за все, полягав у експертності очільника фракції. Бо Сергій — відомий політичний оглядач та громадський діяч. Хоча досвід Верховної Ради 8-го скликання показав, що колишні журналісти — далеко не найкращі політики. Та й люди почали втомлюватись від «надто розумних» та «експертних» діячів, що полізли в політику.


А що думаєте Ви про початок роботи нового Парламенту? Пишіть свої думки в коментарях.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Верховная Рада,парламент,ВРУ,політтехнології,Владимир Зеленский,політика,депутати,уряд,Арсен Аваков,призначення,Уряд України,политконсалтинг,заседание Верховной Рады,новый Кабмин,состав Кабмина,Володимир Зеленський
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.