Європа звинуватила "Нафтогаз" і Коболева у монополізмі

23 липня 2019, 10:03
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
164
Європа звинуватила  Нафтогаз  і Коболева у монополізмі

Група європейських трейдерів газу наїхала на «Нафтогаз». І майже прямо звинуватила доларових «40-мільйоних» премійованих менеджерів у доведенні до колапсу «Укртрансгазу».

Ну не виходить у Коболева виглядати чесним в очах міжнародних партнерів. Хоч у прем’єри його «запихують», хоч хвалебні оди складають у вузькопрофільних журналах. Не допомагає.

https://ukranews.com/publication/2684-ukrtransgaz-teryaet-imidzh-nadezhnogo-partnera-zayavlenie-evropejskih-trejderov

Більше його заяви європейських газотрейдерів чітко вказують на те, що «Нафтогаз» не здатен управляти ГТС України. І нехай «Нафтогаз» у порушення принципів «анбандлінгу»/розділення створює всередині себе хоч п’ять операторів ГТС. Але ставлення до себе з боку ЄС вже не змінить. Особливо за п’ять місяців до завершення контракту про транзит газу. Тих таки європейців вже давно втомило внутрішнє перетягування канату – хто буде оператором ГТС? Для ЄС є зрозумілим, що функції транзитера буде виконувати визначена урядом компанія «Магістральні газопроводи України». І для європейців зрозуміло, що «Нафтогаз» займається волюнтаризмом, коли намагається «продавити» свою модель «анбанлінгу», яка дозволить «Нафтогазу» зберегти вплив на ринку і лише закріпить його статус монополіста.

Тому висновок ЄС простий – ну не надійна компанія «Нафтогаз», яка на кожному кутку б’є себе у груди і заявляє про виконання третього енергопакету, а насправді монополізує ринок.

У цьому контексті заява газових трейдерів ЄС також показова стосовно монополізації ринку поставок газу і намаганню отримати під свій контроль газові мережі. Конфлікт «Нафтогазу» і облгазів насправді вже давно вийшов за межі України. Адже стабільна робота внутрішніх мереж є також гарантією стабільної роботи оператора ГТС, який буде транзитувати російський газ до ЄС. І тут у ЄС також акцентують увагу на боргах, які створює навколо себе «Нафтогаз». Більше 40 млрд. грн – це фактично штучні борги, які облгази отримали від «Нафтогазу». У заяві трейдрів газу ЄС проблема коштів за балансування газу і проблема «небалансів» виокремлена як одна із ключових. Тому доки «Нафтогаз» не перестане здійснювати маніпулятивні рухи як навколо оператора ГТС, так і навколо внутрішніх газових мереж – ризики в цілому для системи ГТС України будуть лише зростати. Такий висновок із попередження трейдерів газу ЄС.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Нафтогаз,Європейський Союз,Андрей Коболев
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.