Трішечки після виборчої статистики

04 травня 2019, 18:55
Власник сторінки
студент
0
56
Трішечки після виборчої статистики

Про що говорять цифри

Нарешті, ЦФК опублікував результати виборі, маємо нового президента. Прогортав офіційні протоколи ЦВК і вирішив трошечки «поманіпулювати» цифрами.

 

ЦВК було виготовлено 30 696 496 бюлетенів. Загальна кількість виборців, внесених до списків становила 30 811 805, що більше ніж кількість виготовлених бюлетенів, ну то таке. Загальна кількість виборців, які отримали бюлетені для голосування, ну тобто ті, що прийшли на дільницю - 18 492 086, а ті, що взяли участь у голосуванні – 18 491 837. Тобто, як бачимо, явка склала 60,02%, а це вже цікава цифра. Цікава тим, як її інтерпретувати. 60% - це більше половини, або ж це лише трохи більше половини, або ж це свідчить про те, що кожен третій не взяв участь у голосуванні. Виникає (мабуть риторичне) питання: «Чому лише трохи більше половини приходять на вибори?».

 

Далі ще цікавіше. Кількість виборчих бюлетенів, визнаних недійсними 427 841. Також досить цікава цифра. 400 тисяч наших громадян, щось там «наплутали з хрестиками та галочками», «порвали виданий бюлетень», «з’їли його», що там ще було? Разом з тим, у першому турі виборів, де бюлетень був майже метр, із нескінченної кількості претендентів на почесний титул «слуга народу», виборці зіпсували аж 224 600 бюлетенів. Тобто майже вдвічі менше! Як так? До другого туру зросла кількість тих, хто не вміє правильно малювати хрестики? Отже, 400 тисяч, багато це чи мало? Така кількість виборців більш-менш порівняна з чисельністю населення таких міст обласного значення, як Вінниця (367 584), Херсон (321 934), Полтава (281 083) Миколаїв (477 903). Або ж ще гірше, з кількістю населення майже двох таких міст, як Кропивницький (232 437), Тернопіль (220 580) та Рівне (242 838). Тобто, псування бюлетенів вже є проявом певної суспільної думки. Можливо це також позиція? Як і позиція тих, хто голосував не «за», а «проти»? Як і позиція тих, хто голосував за європейський курс, або ж проти хабарників, олігархів, чи за що там ще?

Отже, маймо нового президента, із найбільшою історичною підтримкою громадян 73%. Це дійсно так! Але ж дійсно так і те, що це 13 млн. громадян із 30 млн. виборців, тобто 43% із тих хто мав право голосу. Ось такі цифри. До речі, знову ж таки, з приводу читання цифр та невдоволених. В першому турі за «зе» проголосувало 30,2%, а за «п» - 15,9%, тобто всі інші 54%, а саме більшість, голосували за інших. Ось така більшість, яка вийшла меншістю.

Отже, маймо частину громадянського суспільства, які взяли участь у виборах та висловили невдоволення запропонованим. Це лише офіційні цифри, ніякої політики та образ. Кожен з нас читає та розуміє ці цифри в міру власної політичної освіченості. Головне, щоб про ці цифри пам’ятав новий президент та політично інфантильні громадяни!


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.