ІГРИ З ВИБОРЧИМИ БЮЛЕТНЯМИ

31 березня 2019, 19:44
Власник сторінки
історик-політолог
0
6713

Протидіяти таким явищам складно, але цілком реально в консолідованому суспільстві, яке хоче жити в соборній, незалежній Україні.

ІГРИ З ВИБОРЧИМИ БЮЛЕТНЯМИ

До завершення першого етапу виборчих змагань 2019 року, залишилися лічені хвилини. Саме вони, як показує практика попередніх кампаній, є найбільш напруженими. Це час, який здатний показати на скільки наше суспільство консолідоване, на скільки високим є рівень його політичної культури і на скільки в ньому вироблені навики не піддаватися провокаціям. Власне, на сценаристів-провокаторів Кремль грошей не шкодує не один десяток років. Останніх же 5 років від початку кремлівсько-української війни, ці інвестиції тільки зросли, не зважаючи на те, що обіцянки раю перетворили окуповані та анексовані українські території в пекло. Московська пропагандистська машина, не стримуючись в засобах, словах та маніпуляціях, вже сьогодні відверто говорить про невизнання виборів президента України, якщо не переможе підгодований ними ж кандидат. Ця ситуація нагадує властиву для Кремля гру в російську рулетку, де одна куля – смертельна небезпека, а увесь барабан – пустишка, яка дозволяє продовжити гру. Саме ця одна куля змушує ворога все більше нервувати перед 31 березня.

ЦВК уже оприлюднила виборчий бюлетень. Він є своєрідним рекордом для виборчих кампаній в Україні – 80 см в довжину і містить 39 прізвищ (офіційно зареєстровано було 44 кандидати на пост президента України, але 5-ро зняли свої кандидатури). І цей же рекордний бюлетень є однією з цілей, на яку направлений сценарій «легітимізації недовіри» до майбутніх результатів волевиявлення, спроб розбурхати суспільство та змусити цивілізований світ у такий не цивілізований спосіб повірити у відсутність демократії в Україні, в її не спроможності забезпечити гарантовані Конституцією права громадян.

До прикладу, не таким масовим, як хотіли б кремлівські ляльководи, проте й непоодиноким явищем є поширення через різноманітні канали комунікації «100 відсоткового способу заробити на виборах при допомозі звичайної синьої нитки». Суть проста: пропонується при допомозі нитки навпроти потрібного прізвища поставити «галочку», сфотографувати бюлетень, потім відмітити кандидата за якого є бажання проголосувати, а фото показати «касиру» й отримати матеріальну винагороду. Такий собі, на перший погляд, дотепний жарт над командою кандидата, яка скуповує голоси перед днем сміху – днем дурня. Але насправді очевидні відразу два порушення: підкуп виборця та порушення принципу таємного голосування. Кілька таких фактів в різних регіонах України і цього цілком достатньо для створення «правильної» медійної картинки для пропагандистів від «Кремль ТV» та їх сателітів.

Ще одна поширена практика – псування бюлетенів. Способи різні: від нашептаних, до подумай сам. Ось лише те, що періодично з’являється в соціальних мережах: дописати графу «проти всіх», зробити інший напис, не «визначився остаточно – вибери кількох!» тощо. І, звичайно, ж опублікуй свій «шедевр» в мережі. Важко уявити, скільки коштів бюджету, виділеного на дискредитацію президентської кампанії, буде зекономлено завдяки таким «перлам» – не потрібно ганяти знімальні групи по дільницям, сиди собі в зручному кріслі перед монітором і, як справжній рибалка, виловлюй з бруду інформацію для дешевого сюжету.

Протидіяти таким явищам складно, але цілком реально в консолідованому суспільстві, яке хоче жити в соборній, незалежній Україні.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: президентські вибори,Європейський вибір,вибори президента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.