День тиші, чи потрібен він взагалі?

31 березня 2019, 11:21
Власник сторінки
0
42

Як кандидати в президенти дотримуються закону про заборону агітації в день перед виборами?

Частиною 3 статті 57 ЗУ «Про вибори Президента України» передбачено, що Передвиборна агітація закінчується о 24 годині останньої п'ятниці перед днем голосування.

Що ми маємо насправді?

160 заяв про порушення виборчого процесу у «день тиші», з яких 79 порушень пов'язані з незаконною агітацією і це лише на першу половину дня. – повідомила прес-службу МВС.

Рис. 1. Кількість порушень виборчого процесу у день тиші по областях, станом на 13:00.

Щоб побачити порушення на власні очі достатньо просто вийти з дому. Так по всьому Києву з’явилися білборди, які   повністю повторюють дизайн агітаційних матеріалів кандидатів у Президенти, проте без імен та написів на чиє замовлення були виготовлені. Це є порушенням чинного законодавства.

Така технологія агітації у день тиші є досить «безвинною» та не привертає особливої уваги правоохоронних органів на фоні інших порушень.

Так з початку дня Петро Порошенко проводить молебінь за єдність України, яку транслюють телеканали, включаючи «Прямий», який афілійований до  Президента. Такі спроби є намаганням перетягти на свою сторону електорат, який ще не визначився за кого голосувати  у останній день перед виборами.

Крім цього, "День тиші" за умов використання соцмереж взагалі виявився фікцією. Інтернет є публічним простором, який майже не контролюється і не обмежується жодним чином.  Не зважаючи на заборону проводити агітацію, у «Facebook» та «YоuTube» можна побачити політичну рекламу, якої аж ніяк не менше ніж під час предвиборчої гонки.

Чи є заклики ЦВК щодо недопущення порушень  у «день тиші» кандидатами у Президенти формальністю? Мабуть так! Чи понесе хтось відповідальність за ці порушення? Мабуть ні! Завтра на нас чекає ще більше порушень, маніпуляцій та провокацій. Саме завтра за результатами перших екзит-полів , ми побачимо технології яких кандидатів виявилися успішнішими та хто допустив більше порушень та фальсифікацій.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Юлия Тимошенко,Владимир Зеленский,вибори,Петр Порошенко
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.