Тільки 12% українців вірять у чесні вибори

27 березня 2019, 09:22
Власник сторінки
Глава Института публичной политики и консалтинга ИНПОЛИТ
0
68

Криза недовіри до влади формує і недовіру до виборів. Згідно дослідження американського фонду Геллапа, тільки 12% наших співгромадян вірять у чесні вибори.

Легітимність влади - головний виклик президентських виборів. Важливо пам’ятати, що легітимність не завжди дорівнює легальності. Легальність означає законність. Легітимність – це чесність, коли суспільство погоджується з результатом. Наприклад, ЦВК може визнати перемогу на виборах кандидата, за якого вкинули бюлетені, але суспільство не сприйме таку перемогу.

 

Надважливо, аби люди сприйняли результат та повірили у його чесність. Звісно, що не можуть люди повірити у перемогу кандидата Х, коли протягом п’яти років його правління життя громадян погіршувалось. Нелегітимність результату може призвести до наслідків, які ніхто не передбачить. 

 

Найкраща пігулка проти нелегітимності – це залучення людей у політичний процес. У виборчий період таку замученість формує явка виборців. Людям просто втрутитись у політичні справи – треба прийти на вибори та проголосувати. Прийти на вибори та особисто проголосувати за кандидата, якого підтримуєш – це найкращий спосіб захистити голос від крадіжки.


Сьогодні ми спостерігаємо кризу недовіри до влади та до політики. За останнім дослідженням фонду Геллапа, владі довіряють тільки 9% українців. До порівняння, середній показник у пострадянських країнах сягає 48%. Криза недовіри до влади формує і недовіру до виборів. Згідно дослідження того ж фонду Геллапа, тільки 12% наших співгромадян вірять у чесні вибори.


Ми не віримо у чесні вибори, оскільки щодня бачимо несправедливість. Ми не довіряємо владі і політикам через дії самих політиків. Саме політичний клас має формувати високі стандарти. Стандарти політики, стандарти поведінки, стандарти чесності. Як писав Авраам Лінкольн: «Можна обманювати частину народу весь час, і весь народ - деякий час, але не можна обманювати весь народ весь час». Тож самі політики винуваті у ситуації, що склалась.


Президентські вибори – це вікно можливостей. Зараз його можна використати, щоб відновити віру людей в країну. Для цього потрібен рух назустріч з трьох сторін:

  1.      Правоохоронні органи мають бити по руках усіх фальсифікаторів виборів;
  2.      Громадянам треба прийти на вибори та використати своє право обирати владу;
  3.      Політики мають зрозуміти, що нелегітимна перемога призведе до втрати державності. Тож мають контролювати одне одного, щоб унеможливити фальсифікації.


Чесні вибори сформують основу для проведення великих політичних змін. У тому числі, необхідно подолати дуалізм влади, який закладено у чинній конституції. Тож ми кажемо і про новий суспільний договір, і про нову Конституцію і про нові кодекси. Тільки повністю перезаснувавши державу на засадах парламентської республіки можна говорити про відновлення довіри людей.   


Тобто, в нас з вами три екзамени: 1 тур виборів президента, 2 тур виборів президента, контроль, щоб новий президент здійснив обіцяне та провів велику політичну реформу.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: вибори,центральна виборча комісія
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.