Вибори: рейтинги кандидатів та що потрібно знати про виборців

26 березня 2019, 17:56
Власник сторінки
0
67

Аналіз електоральної поведінки на виборах Президента України. Чи переоцінюємо ми соцопитування?

Президентські вибори 2019 року навіть ще не відбулися, але соціологи, політологи та інші експерти вже вважають їх найцікавішими за історію незалежної України. Головна особливість – поведінка виборців, їх вподобання та характеристики, які роблять передбачення переможців швидше гаданням, ніж ґрунтовним аналізом фактів.

Для правильного трактування результатів соціологічних опитувань необхідно розуміти особливості електорату кожного з кандидатів.

Молодий електорат Зеленського

Лідер практично всіх соціологічних опитувань – Володимир Зеленський. 43% довіри, 24,9% підтримки тих, хто визначився з кандидатом. Хто ці люди?

Результати дослідженнь Соціологічної групи «Рейтинг» за березень частково дають інформацію про прихильників Зеленського. Це молоді люди, більшість із яких голосувати будуть вперше – таких 39%. Інша частина – 26% людей віком 30-39 років та 17% людей віком 40-49 років.

Рис.1. Електоральні настрої за віком та статтю, %

В Україні на виборах 2014 року проголосувала лише третина молоді 18-24 років, тоді як серед українців у віці 50-59 років на дільниці прийшло понад 65%. А свіжі дослідження підтверджують низький рівень політичної активності молоді. Тому є небезпідставні причини вважати рейтинг В. Зеленського дещо завищеним. «Майже три чверті опитаних вважають, що головним мотивом голосування за «Нові обличчя» є очікування змін в країні, 18% переконані, що цей феномен викликаний бажанням помсти «Старим політикам» за те, що вони зробили з країною,» - йдеться у звіті «Рейтингу».

І для цього є інші дані: віра у перемогу.  У Зеленського вона найнижча серед трійки лідерів – 18%. Відсутність досвіду та команди – головні причини сумнівів виборців. Багато хто вважає Зеленського кандидатом «проти всіх», а його популярність пов’язана швидше з непопулярністю конкурентів. Виборців Зеленського найбільше мотивують очікування змін і протесту проти системи.

Визначити кількість реальних прихильників складно. Вони за своїми соціально-демографічними характеристиками найбільш схильні до так званого тактичного голосування, коли перевага віддається на підставі недовіри до інших кандидатів. Головна проблема Зеленського – відсутність стабільного ядра виборців, а тому важко передбачити скільки їх реально є.

Стабільні виборці Тимошенко

На початок передвиборчої кампанії Ю. Тимошенко займала першість у дослідженнях електоральних вподобань. Сьогодні знаходиться на другому місці, маючи 18,3% прихильників, які точно будуть голосувати. І друге місце в рейтингу довіри – 28%.

Основу електорату складають стабільно політично-активні групи населення зі зростанням відсотку підтримки від молодого віку до старшого. Фактично вона є лідером серед виборців від 50 років, які є найбільш політично-активними на виборах. І займає другі позиції у середніх груп населення (від 30 до 50 років) одразу ж після Зеленського.

Ще один момент: «Майже чверть не визначились з вибором. Важливо, що найбільше таких серед найбідніших виборців, які зазвичай активно голосують на виборах; респондентів старшого і середнього віку, більше серед жінок в Центрі і на Заході країни.» Якщо взяти соціально-демографічні характеристики виборців, то це твердження говорить більшою мірою на користь Тимошенко.

Віра у перемогу Ю. Тимошенко - 20%, що є вищим ніж у Зеленського (18%), але нижчим ніж у Порошенко (22%). Віра у перемогу Порошенко значною мірою продиктована саме нинішнім президентством та доступним адмінресурсом. Це робить його сильним гравцем у передвиборчій гонці, але дещо завищує очікування щодо нього серед виборців.

Частина виборців – противники діючого ладу, які вбачають в Тимошенко реального конкурента з досвідом політичної діяльності, але «публічно» підтримують інших кандидатів. А тому в критичний момент можуть проголосувати саме за неї.

Щодо достовірності даних опитувань є ще один момент, який має значення – відсоток людей, які не готові говорити про свої політичні вподобання чесно. За нашими припущеннями такий відсоток значний щодо кандидатів, які мали досвід політичної діяльності, але при цьому не знаходяться на керівних посадах України. А також мають «негативний» образ, створений засобами масової інформації (але це вже інша тема). Це, в першу чергу, Тимошенко та кандидати опозиційних сил.

Віра у Порошенка

Вступив на пост Президента з найвищими за всю історію України рейтингами довіри, перемігши у всіх регіонах та виступивши як «єдиний кандидат від України». Встиг втратити весь свій рейтинг довіри фактично за рік, маючи лише 8% довіри літом 2018 року.

Рейтинг Порошенка серед виборців, які визначилися та точно будуть голосувати - 16,8%,  рейтинг довіри – 24%, що менше ніж у Гриценка (26%). Рейтинг віри у перемогу – найвищий (22%), як і антирейтинг бажання голосувати за нього (49,6%).

По віковому розподілу виборців знаходиться на других та третіх позиціях, але у всіх вікових групах тримаючи стабільний рейтинг від 10% до 17%.

Найміцніші регіональні позиції на Заході, в Галичині та Києві, гірші – в Центрі та на Півночі, де лідерами є Зеленський та Тимошенко, а найгірші на Півдні та Сході, в регіонах, які найбільше страждають від політики діючої влади. Або швидше в регіонах, яких позитивні і гучні зміни торкнулися менше всього, це щодо безвізу і «томосу». Якщо перший був логічним продовженням роботи ще Ющенка, то другий став, швидше, піар кампанією, орієнтованою на підвищення рейтингів за рахунок адмінресурсу та патріотично-релігійних груп населення.

Щодо мотивів голосувати за Порошенка виборці відзначають наявність програми розвитку країни, сильної команди, лідерські якості та наявність досвіду державного управління, хоча такий же мотив присутній і у виборців Тимошенко та Гриценка.

Загальні характеристики

Соціальний розподіл виборців. Більшість прихильників лідерів передвиборчої гонки діляться на дві групи: умовно бідні та умовно патріотичні. Перші схильні підтримувати Ю. Тимошенко, другі – П. Порошенка.

Вікова динаміка. Молодші виборці схильні підтримувати Зеленського, виборці Порошенка – в основному люди середнього віку (від 30 до 50 років), виборці старшого віку віддають абсолютну перевагу Тимошенко.

Ядро виборців. Найбільш динамічне та нестійке – у Зеленського, більш стабільне – у Порошенка, найбільш віддане – серед прихильників Тимошенко.

Регіональний розподіл. Південь та Центр найбільш схильні до Зеленського у своїх вподобаннях, Центральні та Південні регіони підтримують Тимошенко, позиції Порошенка найбільш сильні на Заході.

Явка виборців. Якщо врахувати динаміку явки різних груп, низька явка буде вигідною Ю. Тимошенко, середня – П. Порошенку, а висока – В. Зеленському. У випадку останнього все буде залежати від успішності кампанії мобілізації електорату.

Головне – провести чесні вибори, уникнути маніпуляцій та втручання адмінресурсів у їх процес. Лише чесність здатна принести стабільність та процвітання України.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Выборы Президента Украины 2019 новости,Юлия Тимошенко,Порошенко,рейтинги,соціологічне дослідження
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.