Конфліктний «Енергоатом»

31 січня 2019, 15:27
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
244

Три причини, які стимулюють «Енергоатом» тиснути на АМКУ і НКРЕКП.

«Енергоатом» звернувся до Антимонопольного комітету України із заявою про скасування формули розрахунку вартості вугілля для ТЕС, яку називають «Роттердам плюс». При цьому вартість урану, – палива для тепловиділяючих збірок, - що використовуються на атомних електростанціях «Енергоатому», вже давно розраховується із врахуванням міжнародних цін. Водночас, є три причини, які підштовхують «Енергоатом» влаштовувати «розбірки» в АМКУ.

Можливо звернення «Енергоатому» до АМКУ залишилося би непоміченим, якби не дивний збіг обставин. Буквально лише місяць минув із того часу, коли АМКУ завершив розгляд і закрив справу про монополізм компанії ДТЕК на ринку електроенергії. У ході розгляду справи учасники слухань намагалися також переконати АМКУ, що у цій справі потрібно розглядати також і методику розрахунку вартості вугілля або «Роттердам плюс». При цьому члени АМКУ на кожному засіданні пояснювали політикам і активістам, що АМКУ розглядає справу на ринку електроенергії, генерації, а не вугілля.

Відповідно, ініціатива «Енергоатому» спробувати підняти питання «Роттердаму» - це фактично намагання знову дати можливість політикам, депутатам, активістам ходити на засідання АМКУ і не забувати перед виборами про «Роттердам». Хто і з якою ціллю у такий спосіб за допомогою «Енергоатому» бомбардує чи торпедує АМКУ? Напевно, це ті самі фінансово-промислові групи, які хочуть мати дешеву ціну на електроенергію для своїх промислових підприємств. Зазвичай, дешева ціна на електроенергію вигідна заводам, які належать Коломойському і Пінчуку. У такому випадку можна сказати, що на монополіста і найбільшого виробника електроенергії України, яким є «Енергоатом», впливають сторонні сили. Це і є перша причина, чому «Енергоатом» вирішив звернутися до АМКУ.

До речі, сама вимога «Енергоатому» до АМКУ вплинути на незалежний орган, яким є НКРЕКП – це вже деградація і нівелювання усіх тих невеликих досягнень, які відбулися у ході підготовки до нового ринку електроенергії. Дивують народні депутати, які зазвичай оперативно і гостро реагують на спроби зупинити чи спотворити реформу ринку електроенергії. А зараз - у депутатському «ефірі» тиша і спокій. Ніби так і має бути – монополіст «Енергоатом» має роздавати вказівки незалежним органам.

Власне, «Енергоатом» просить АМКУ зобов’язати Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), скасувати пункт 3.1. постанови НКРЕКП від 03.03.2016 № 289 «Про затвердження Порядку формування прогнозованої оптової ринкової ціни електричної енергії» в частині розрахунку прогнозної ціни продажу електроенергії з використанням у формулі показників індикативної ціни вугілля та ціни транспортування.

«Енергоатом» переконує, що цей пункт привів до перерозподілу коштів оптового ринку електроенергії на користь генеруючих компаній ТЕС за рахунок відповідного зниження тарифу на електричну енергію АЕС.

Водночас, це не вперше «Енергоатом» намагається вплинути на НКРЕКП у питанні розрахунку оптово-ринкової ціни електроенергії.

Раніше керівництво «Енергоатому» стверджувало про упереджене ставлення НКРЕКП до атомної генерації. Зокрема, «регулятор», на думку президента компанії Юрія Недашковського, навмисне не підвищує тариф для АЕС.

Саме тоді під час публічної дискусії голови НКРЕКП Оксани Кривенко і керівника «Енергоатома» Юрія Недашковського «виплила» не дуже зручна для «Енергоатому» інформація – для розрахунку тарифу для АЕС діє абсолютно така ж формула як і у випадку з «Роттердамом плюс» (вугілля) та «Дюссельдорфом плюс» (газ). І ціни на уран формуються на біржі у Нью-Йорку. Тобто, тариф для «Енергоатому» формується як і у випадку з імпортним паритетом – відповідно до світових біржових цін.

В НКРЕКП тоді закинули «Енергоатому» бажання отримати тариф, де буде діяти атомна формула «Роттердам+50%».

«Пан Недашковський жорстко критикує «Роттердам+». Він вважає, що це занадто – платити українським шахтарям світову ціну. А ось за сировину для виготовлення палива для АЕС Недашковський чомусь пропонує платити ціну, що значно вища за світову. Для атомників із невідомих причин повинна діяти формула «Роттердам+50%», - так заявляла голова НЕРЕКП Оксана Кривенко.

Власне, якщо уран коштує більше 70 дол. і саме така вартість враховується у паливних збірках для АЕС, то бажання «Енергоатому» отримати у тарифі вартість урану на рівні 120 доларів – це як мінімум жадібність.

Зрештою, звернення «Енергоатому» до АМКУ з вимогою змусити НКРЕКП переглянути оптово-ринкову ціну носить також бажання поквитатися із «регулятором». Звучить дико? Так, але це може відіграти свою роль. Адже раніше в НКРЕКП прямо заявляли про корупцію в «Енергоатомі».

«Не вважаю, що український споживач повинен фінансувати корупційну систему компаній-«прокладок», яка утворилась навколо постачання палива для атомної генерації… Але на необґрунтоване завищення інших статей видатків, на перетворення «Енергоатому» на «чорну діру», де у непрозорих схемах закупівель зникають кошти споживачів, ми не погодимося», - заявляла голова НКРЕКП Оксана Кривенко. Це і може бути другою причиною справи «Енергоатому» в АМКУ.

Нарешті, насамкінець, не варто забувати, що «Енергоатом» перебуває в епіцентрі корупційних скандалів. Днями стало відомо, що Шевченківський районний суд Києва закінчив дослідження панамських документів у справі колишнього народного депутата Миколи Мартиненка (фракція «Народний фронт»), якого звинувачують в незаконному заволодінні коштами «Енергоатому». Спеціалізована антикорупційна прокуратура довела, що колишній народний депутат Микола Мартиненко є власником офшорної компанії, яка отримувала «відкати» з «Енергоатому» на загальну суму в 6,5 млн євро.

Також в кінці минулого року стало відомо, що «Енергоатом» в умовах секретності протягнув рішення про продовження контракту із російською компанією ТВЕЛ щодо поставок палива для АЕС. І це розходиться із традиційною позицією керівництва «Енергоатому», яке на кожному кроці заявляє про потужний процес диверсифікації поставок палива та переорієнтацію на американську компанію Westinghouse.

Звичайно, за таких умов імідж корупційної компанії буде лише посилюватися, а тому потрібно відволікати увагу від «Енергоатому» і навіть намагатися зробити із «Енергоатому» борця із корупцією. Це і є третьою причиною, яка стимулює «Енергоатом» тиснути на АМКУ і НКРЕКП.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: АМКУ,Энергоатом,НКРЭКУ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.