«Украерорух»: боротьба за особисті інтереси чи національні?

05 жовтня 2018, 10:58
Власник сторінки
Журналіс
0
206
«Украерорух»: боротьба за особисті інтереси чи національні?
Аудит в Украерорусі

В Державному підприємстві обслуговування повітряного руху України вперше з часу його створення 1992 року був проведений аудит роботи Рахунковою палатою України.

Звіт аудиторів привернув увагу громадськості та набрав чималого ажіотажу в суспільстві. В  Рахункової палати зазначається, що аудит роботи підприємства проводився за 2015- 2017 роки і виявив неналежне управління державним майном, що призвело до неефективного використання 279,9 млн грн.  Всі звинувачення в «Украерорусі» відкидають і вважають такі висновки Рахункової палати «суб’єктивними»:

«Дані, які містяться у Звіті про результати аудиту ефективності управління майном Державного підприємства обслуговування повітряного руху України, мають фінансові наслідки для державного бюджету за 2015-2017 роки» не відповідають дійсності. Оскільки «Украерорух» не є ані розпорядником, ані одержувачем бюджетних коштів, що не несе жодних фінансових наслідків для держбюджету за 2015-2017 роки.»

28 серпня Рахункова палата на своєму засіданні заслуховувала звіт про результати аудиту в «Украерорусі», на засіданні були присутні народні депутати. Дивно, але протягом трьох тижнів після засідання на якому заслуховувався звіт про результати аудиту «Украерорух», громадськість побачила тільки повідомлення на сайті Рахункової Палати. Повний Звіт і рішення Рахункової палати про результати проведеного аудиту до сьогоднішнього дня так і не були оприлюднені.

На перший погляд виглядає, шо вирішили навести лад в одній з найбільш «темних», корумпованих галузей України. Але не поспішайте радіти.

У квітні 2018 року, до Рахункової палати звернувся народний депутат, голова фракції БПП, Артур Герасимов. У своєму звернені, він  повідомляє, що йому стали відомі  факти  зловживання з боку керівництва «Украероруху». Ці факти дійсно можуть мати місце, але чомусь наголошується саме на діяльності керівника 2015 – 2017 років і жодного питання до попереднього керівництва. Зі звернення народного депутата випливає, що він обізнаний в ситуації, але наводячи деякі факти 2013-2014 років, він апелює до керівника, призначеного після 2014 року. Перевіряти дійсно є що, так як багато обладнання залишено на окупованій території в Криму.

 Загублене майно в Криму

У 2014 році, нерезультативно використано кошти на суму 3 млн євро. Сплачено майже усю вартість обладнання, поставленого за контрактом фінансового лізингу, на несприятливих умовах для «Украероруху». Після поставки у грудні 2013 року, основної частини обладнання до м. Сімферополь, у січні 2014 року було змінено місце поставки всього обладнання за контрактом до м. Одеса (Одеський РДЦ). Проте, «Украерорухом» у цей час здійснено оплату 97, 3 відсотка вартості обладнання, при тому, що лізинг передбачає поетапну сплату коштів. Обладнання до місця встановлення (м. Одеса) лізингодавець не доставив.

 

Фактично «Украерорух» не отримав, до цього часу, предмет лізингу у стані, що відповідає його призначенню та умовам контракту. Контракт на даний час є діючим. Ніякої претензійно-позовної роботи, щодо отримання цього майна, не ведеться.

 

Також, мають місце ознаки втрати державного майна на суму, близько 1,0 млн гривень. Так, частина вивезеного, за даними позапланової інвентаризації, у березні 2014 року, з території АР Крим, майна авіакомпанії «Украерорух», первісною вартістю 968,8 тис. грн, до жовтня 2014 року, передавалась актами внутрішнього переміщення, від однієї матеріально – відповідальної особи, до іншої. При цьому в жовтні 2014 виявилось, що майно, начебто, залишилось на території АР Крим. Тобто, через 7 місяців, це майно розчинилося в повітрі.

Цікаво, що очолював в той час «Украерорух» Юрій Черидніченко, який паралельно був помічником народного депутата Володимира Макеєнка. «Кримаеро» тоді очолював син директора «Украероруху» - Чередніченко Дмитро.

Виявлені порушення в «Украерорусі» є системними протягом тривалого часу. У звіті Рахункової палати наголошено на високому ризику неповернення коштів з ПАТ «Платинум Банк» і на тому, що завдано збитків підприємству на суму

Міжнародний аудит від Євроконролю

Після опублікованого повідомлення Рахункової палати про завершення аудиту «Украероруху», Європейська організація з безпеки аеронавігації (заявила про намір провести зовнішнє оцінювання ефективності менеджменту. «Украерорух» заявляє, що аудиторів з Єроконтролю запросив директор Дмитро Бабейчук, щоб зупинити будь-які спекуляції довкола роботи підприємства. Такку інформацію опубліковану Рахунковою палатою в перс-службі «Украероруху» вважають «суб’єктивною та поза рамками закону».

«Готовність до такого рівня аудиту Украероруху є доказом відкритості менеджменту підприємства, яке постійно піддається перевіркам різних інстанцій в Україні. Ми впевнені у тому, що об’єктивність результатів аудиту такої впливової міжнародної структури як Євроконтроль не може піддаватись сумнівам, отже це буде переконливою відповіддю на всі запитання, які досі виникали до національного провайдера аеронавігаційного обслуговування», – зауважив Дмитро Бабейчук директор «Украероруху».

 

Кого називають «смотрящим» в «Украерорусі»?

Раніше називали «смотрящим» за «Украерорухом» колишнього депутата Партії Регіонів, Володимира Макеєнка. Юрій Чередніченко був керівником  «Украероруху» з 2002 року, а також помічником в народного депутата Макеєнка Володимира. Саме за керівництва Чередніченка, компанія НВП «Техвестсервіс» – отримала через тендери в «Украерорусі» майже третину його бюджету. За 4 роки «Техвестсервіс», як з’ясували журналісти проекту "Наші гроші" уклала угоди на понад 400 мільйонів гривень. Кошти витратили переважно на радіолокаційні та навігаційні прилади і їх обслуговування. При цьому за вказаний період «Техвестсервіс» імпортував продукції всього на 40 мільйонів гривень. Але в той же час Володимр Макеєнко вважає, що саме він та Юрій Чередніченко є найкращими керівниками галузі.

Сьогодні Володимира Макеєнка називають наближеним до Адміністрації Президента Порошенка через телеканал «Прямий». Даний телеканал відомий тим, що постійно підтримує лінію Адміністрації Президента України. За дивним збігом обставин, до Рахункової палати звернувся народний депутат, голова фракції Блоку Петра Порошенка у Верховній Раді Артур Герасимов.  Пана Герасимова  давнім близьким другом Петра Порошенка, тому й не дивно, що він очолив фракцію у парламенті, названу іменем президента. Тому виглядає так, що швидше за все Макеєнко домовився з Артуром Герасимовим змінити керівництво в «Украерорусі» будь-якою ціною, нехтуючи національною безпекою.

Такі дії можуть свідчити про бажання змінити керівництва підприємства, для подальшого контролю.  Логічно було б, щоб правоохоронні органи і аудитори прискіпливіше досліджували факти впливу Володимира Макеєнка на авіаційну галузь України. В «Украерорусі» звертають увагу на методи проведення аудиту, в одному із зауважень якого зазначались витрати, кваліфіковані як втрати активів, які складали 70% від загальної суми й були понесені ще у 2013 році, тобто в періоді, що не підлягав дослідженню.

Під черговою спробою встановлення контролю в галузі, що є повітряними воротами України, одні змінюють інших, але це не розвиває підприємство, а навпаки заганяє його в стагнацію. Намагаючись встановити вплив над керівництвом підприємства, тандем Макеєнка та Герасимова ставить  під питання безпеку польотів громадян та національну безпеку України. 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: народный депутат,аудит,Рахункова палата,Петр Порошенко,Владимир Грановский,Владимир Макеенко,Блок Петра Порошенко
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.