Рекетири в структурі Укрзалізниці

20 липня 2020, 12:34
Власник сторінки
Журналіс
0
1421

Промисловці, аграрії та інші вантажовідправники констатують: крадуть усе - вугілля, металопрокат, руду, добрива, зернові, паливо і мастильні матеріали.

Воєнізована охорона "Укрзалізниці" не справляється зі своїми обов'язками з нагляду за вантажами, через що близько 2 млн. грн. на місяць становить сума збитків від крадіжок на УЗ. В рік виходить більше 24 мільйони гривень.

Нормативними документами УЗ визначено порядок здачі під охорону і зняття з охорони вантажів: вантаж опломбовується, і якщо після прибуття пломба ціла – претензії до охорони не приймаються. Спроби довести нестачу вантажу приречені на провал. Таким чином ВОХР охороняє не вантаж, а цілісність пломби. Насправді факти розкрадання ряду вантажів, які перевозяться під наглядом охорони у спеціалізованих вагонах, закритих і опломбованих, виявляються вже після того, як вантаж прибуває до одержувача. При цьому пломба ціла, а кількість вантажу серйозно зменшилася. Зрозуміло, в таких випадках УЗ претензій вже не приймає і збитки не відшкодовує.

Безліч випадків крадіжок відбувається на тих станціях, де діють пости підвідомчої охорони. Бувають випадки, коли вантажі, супроводжувані (нібито) ВОХР, розкрадаються. Тому, що формально вантажі супроводжуються охороною, і за цю послугу навіть береться плата, але на ділі у підрозділів ВОХР чомусь відсутній особовий склад.

Причиною безкарного злодійства є недосконала система пломбування зерновозів – установка ЗПУ (запірно-пломбувального пристрою) на штурвал розвантажувального люка. Діюча схема пломбування не виключає доступ до зерна в опломбованому зерновозі. Злодії розтискають самі кришки люків, а ЗПУ при цьому не порушується. Укрзалізниця не несе відповідальності за крадіжки при цілому ЗПУ

Головне управління воєнізованої охорони - структурний підрозділ в АТ Укрзалізниця. Очолює його з 2016 року Володимир Паращук, проте, якісних змін в роботі воєнізованої охорони перевізники вантажу не помічають. Більше того експерти , що воєнізована охорона «Укрзалізниці» не здатна надійно охороняти вантажі

Паращук Володимир Анатолійович, начальник управління ВОХР АТ Укрзалізниця з 2016 року. До того часу він був, а також і являється в даний час засновником та власником приватної охоронної структури S.K.O.R.P (Скорп) яка 29.11.2016 році перереєстрована на підставну особу з близького кола друзів. З тих пір дана структура поширюється по всій Україні за державні кошти і податки народу, які успішно “розпиляються” на Укрзалізниці через крадіжки та різні схеми.

 

В Укрзалізницю Паращуку допоміг прилаштуватись буковинський відомий “дилер” Максим Юрійович Бурбак і заступник міністра інфраструктури Лавренюк Юрій Федорович. Лавренюк також із силовиків Народного Фронту, його називали зам-міністра по корупції. Він безпосередньо відповідав за безпеку перевезень. Особисто користується охороною Паращука для себе і своєї сім`ї через його компаньйона Боянжія Віталія.

Проблема крадіжок на залізниці не нова, але всі учасники ринку відзначають, що особливо ситуація загострилася в 2016 році. «Кількість крадіжок комплектуючих почастішало», - зазначає президент Асоціації «Укрвідтранс», Наталя Петриченко. - З 2016 явище стало носити систематичний, масовий характер.

 

На початку 2016- го року заступником Міністра інфраструктури став Юрій Лавренюк. Він оперативно інтегрував в структуру УЗ свою людину. Володимир Паращук очолив воєнізовану охорону УЗ (ВОХР). Саме тут в структурі злочинного бізнесу з'являється колишній нардеп-регіонал Вілен Шатворян. У всіх областях України в структуру ВОХР включалися бандитські угруповання. Це відбувалося за особистою командою Паращука. Людей з кримінального світу приводив Вілен Шатворян, який в цій сфері має сильні зв'язки. Він же відповідав за збут викраденого і розподіл грошей між учасниками бандитського угруповання.

Паращук має власну охоронну фірму, яка у 2016 займалась простим рейдерством та всім за що платять. На даний час ця охоронна структура вже має декілька компаній які зареєстровані на друзів Паращука і функціонують в багатьох містах України. Використовуючи автотранспорт, екіпіровку, зброю, технічні засоби та інші ресурси Державного Департаменту воєнізованої охорони Укрзалізниці.

 

Справа СБУ проти ВОХР

Співробітники Служби безпеки та військової прокуратури в систематичному отриманні хабарів працівників Дніпровського загону воєнізованої охорони регіональної філії "Придніпровська залізниця" АТ "Укрзалізниця". Встановлено, що посадові особи загону разом з представниками місцевого криміналітету організували механізм викрадення вантажів (металу, вугілля, паливно-мастильних матеріалів) з вагонів, що проходять через залізничні станції Запорізької області. Зловмисники вимагали у власників цих вантажів гроші за збереження і безперешкодний пропуск товарів по території регіону.

СБУ задокументувала факт вимагання одним з керівників Дніпровського загону воєнізованої охорони 400 тис. гривень від приватного підприємця. Чиновника затримали при отриманні останньої частини хабара в розмірі близько 150 тис. Гривень.

Багато експертів зазначає, що потрібно змінювати підхід до охорони вантажу та переходити до найму приватних охоронних структур, які забезпечують рух вантажу без втрат. Адже всі власники вантажу, які зазнали втрат при перевезенні вантажу Укрзалізницею прямо вказують на причетність до цього залізничної охорони. Зв'язок керівника Володимира Паращука з кримінальними структурами більш як очевидний. Проте в 2020 році ми змушені говорити про банальний рекет на залізниці, який був у 90-их роках минулого століття.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Укрзалізниця,рекет,охорона,корупція в Україні,Міністерство інфраструктури
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.