Кому латати діри у бюджеті?

21 вересня 2018, 13:18
Власник сторінки
Громадський діяч, адвокат
0
74
Кому латати діри у бюджеті?

Земляки, може скинемось тисяч по 50 гривень і допоможемо нашій рідній державі розрахуватися з боргом?


Саме стільки приблизно припадає, якщо розділити державний борг України на кожного жителя. Ну тоді вже нам точно воду гарячу включать!

Зараз в усіх на устах обговорення позики МВФ. Думки щодо необхідності кредиту розділяються. Особливо між посадовцями та незалежними політичними експертами. У 2015 році Україна домовилася з МВФ про те, що отримає 17,5 мільярдів доларів до березня 2019 р.. Експерти порахували, що за 2 останні роки ми віддали фонду стільки, стільки ж і отримали. Постає питання доцільності нової домовленості. Зараз влада, звичайно, вільно може набирати кредитів – звітувати і турбуватися не доведеться, не забуваймо, скоро вибори.

Існування державного боргу впливає на фінансування соціальних програм, негативно відображається на економіці країни вцілому, а значить, і на кожному громадянину. Може, пора вже віддавати, кишені ж уже набиті?  Теперішня  влада говорить, що нічого не може вдіяти, наприклад, з підвищенням цін на комунальні послуги, що це вимога МВФ. Вибачте, але це ви їм запропонували, що саме таким чином знайдете кошти на виплату. Це ж ви підписували меморандум.

На думку багатьох експертів, Україна спокійно може обійтися без траншу МВФ. Навіть краще, якщо ми ним не скористаємося. Немає зараз нагальної потреби додатково поповнювати золотовалютний фонд, краще знаходити нові способи заробітку для держави «живих» грошей і, бажано, не на українцях, а, наприклад, за рахунок збільшення експорту власних товарів закордон – налагодження нових торгових шляхів, розвивати виробництво власних якісних продуктів і розповсюджувати саме їх, скоротивши, таким чином імпорт. Можна придумати ще безліч шляхів, за якими потрібно рухатися.  Так ні, давайте візьмемо ще один кредит, а що, відсотки ж вигідні. Тільки от українці цих грошей не побачать, а борг відчують на собі добре.

У чому взагалі суть траншів МВФ? Вони потрібні для того, щоб стабілізувати економіку. То давайте стабілізувати, а не новими кредитами «гасити» старі. А у нас виходить, що отримані від МВФ кошти ідуть на повернення йому ж боргу.

Якщо вже говорити про економіку, не можна не згадати про нещодавно оприлюднений проект Закону про Державний бюджет України на 2019 рік. Відповідно до запланованого бюджету, у 2019 році державний бюджет, у порівнянні з минулим роком, зросте на 9,8%. Згідно з поданим планом, зростуть надходження від податку на додану вартість та податку на прибуток, взагалі збільшено план щодо надходжень від внутрішніх податків і зборів до держбюджету. А от план з надходжень від імпортних підакцизних товарів зменшився, у порівнянні з минулим роком. Планується, що зросте прибуток державних і комунальних підприємств і, відповідно, зростуть надходження у бюджет. Зросте також оплата деяких послуг для українців. Віддавати ж треба комусь!

Загалом, у проекті Кабінету міністрів загальна сума доходів на 2019 рік запланована на рівні 1 трлн грн. Точніше, 1 008 375 099 700 грн. У Законі про держбюджет 2018 року була закладена сума доходів 918 млрд грн. До речі, доки Верховна Рада не прийме цей Закон, а у нас це зазвичай відбувається в грудні, Україна не отримає гроші від МВФ – з такою новою вимогою місія МВФ покинула Україну.  

Іще одне питання у сфері економіки потрібно вирішувати негайно. Зараз у Києві близько 3 тисяч будинків без гарячої води. «Київенерго» заборгувало кругленьку суму компанії «Нафтогаз», а правонаступником цього боргу тепер повинна стати «Київтеплоенерго» (принаймні, так вимагає «Нафтогаз»). Дуже вигідно муніципальна влада взяла під контроль постачання у Києві. Як Ви думаєте, кому насправді тепер платити? У ЗМІ з’являється інформація, що Кабмін виділив понад 700 млн. грн. на погашення заборгованості перед «Нафтогазом». Ну, робіть висновки.

Вкотре влада демонструє власну нездатність ефективно управляти країною. Замість працювати і заробляти вони пропонують знову жити в борг. Знову тихенько розкрадатимуть кредити, а українці нехай віддають, бо ні керманичі, ні їхні діти тут жити не збираються, а відповідно, і нічого віддавати не хочуть.

Новій владі доведеться формувати фінансовий СМЕРШ і потім розшукувати активи теперішніх по всьому світу. Але це майбутнє. Ми самі можемо на нього вплинути чи змінити, коли в 2019 році будемо обирати Президента і Парламент. Варто вже зрозуміти, що з цими, що зараз при владі, свідомим українцям не по дорозі.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Украина,бюджет,Выборы Президента Украины 2019 новости,МВФ,вода,бюджет Украины,Парламентские выборы,Госбюджет,Дефицит бюджета,визит миссии МВФ в Украину,президентські вибори,державний бюджет,гаряча вода,Нафтогаз України,транш МВФ,транш МВФ для Украины
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.