Удавана війна Гройсмана

20 серпня 2018, 20:41
Власник сторінки
0
327

Понад два роки Прем’єр відверто ігнорує попередження спецслужби щодо схем і каналів контрабанди в Україні.

Цю статтю написав мій хороший друг – черкаський журналіст та громадський діяч Сергій Халупінський.

 Червень 2018 року, як і літо-2018 загалом, мали стати спекотними і посушливими для українських контрабандистів та корупціонерів з митних та правоохоронних органів. Всі вони повинні були згоріти в палаючих променях гніву українського Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, а потоки контрабанди, які текли через українські кордони за їх сприяння, мали б висохнути і припинити живити оазу української корупції. Саме на початку червня 2018 року Прем’єр Гройсман вкотре пішов війною на контрабандистів і корупціонерів, а також про кришування нелегального бізнесу і контрабанди та перешкоджання доступу товарів на український ринок з боку представників правоохоронних органів.

 Благі наміри…

Щоправда, не всі увірували тоді в щирість намірів вінницького політика. Він як ніхто інший, добре знав, що всі українські ринки та базари торгують товарами, завезеними в Україну або „чорною” контрабандою (без будь-якої сплати мита), або з використанням „сірих” схем, які дозволяють мінімізувати платежі до держбюджету. Володимир Гройсман знав про це не лише тому, що в минулому був директором цілого вінницького базару (до речі, саме тому його позаочі часом називають «базарником»), а й тому, що, як глава уряду, регулярно отримував величезні масиви інформації щодо стану справ в українській економіці та на підконтрольних йому митницях.

 Журналісти та громадські активісти відразу   активність Прем’єра з бажанням помститися правоохоронцям за активну протидію корупційній діяльності розставлених ним людей у владних кабінетах. Також у Володимира Гройсмана виникла кричуща необхідність перевести на когось іншого стрілки відповідальності за недобори до державного бюджету, які виявилися обернено пропорційними до темпів особистого збагачення Прем’єра.

Слід зазначити, що напередодні антиконтрабандної кампанії Гройсманом Генпрокуратура та СБУ затримали за хабарі чиновників Управлінь ДФС Житомирської та Вінницької областей. Водночас, слідчі Головного управління по боротьбі з корупцією і організованою злочинністю СБУ намагалися зареєструвати кримінальне провадження щодо одного з найближчих соратників Володимира Гройсмана - віце-прем’єр-міністра Володимира Кістіона. Кримінальне провадження прокуратура тоді таки зареєструвала. Щоправда, розслідувати його аж старшому лейтенанту Нацполіції Є.М.Томляку під керівництвом кращого товариша і соратника Гройсмана в боротьбі за контрабандні потоки Арсена Авакова.

 Свої люди

Та й сама „боротьба” прем’єра з контрабандою, що була б неможлива без високого сприяння на митницях ДФС, яку у свою чергу очолюють люди, віддані та підпорядковані самому Гройсману, виглядала аж занадто незрозумілою. Всупереч заявам Гройсмана, журналістам і українському суспільству стали відомі такі особи із системи ДФС як Мирослав Продан (виконуючий обов’язки Голови ДФС), Сергій Тупальский (директор Департаменту адміністрування митних платежів) , Віктор Кривіцький (екс-начальник Волинської митниці - заступник Голови ДФС України), Руслан Осмоловський (начальник ГУ ДФС Вінницької області). Всі вони є частинами корумпованої вертикалі у системі ДФС, яка замикається безпосередньо на українському прем’єрі. Жодне з цих прізвищ неможливо відділити ні від контрабанди з корупцією, ні від Прем`єр-міністра.

Так, Гройсман призначив Віктора Кривіцького заступником Голови ДФС України та куратором всіх українських митниць. І це після того, як в зоні відповідальності останнього, як начальника Волинської митниці, співробітники ГУ «К» СБУ величезну партію товарів, завезених на митну територію України без сплати митних та податкових зборів до бюджету. Причому, призначення відбулося відразу після урядової селекторної наради, на якій обговорювалося посилення війни з контрабандою.

Про начальника Вінницької ДФС Руслана Осмоловського та його шефа,в.о. голови ДФС України, Мирослава Продана, українське суспільство дізналося після ряду викривальних публікацій про непомірно великі видатки українських фіскалів на шикарне дня народження в Ніцці.

Але прем’єр не звільнив Осмоловського від виконання обов`язків навіть після того як останньому оголосили в співучасті в злочинній групі, діяльність якої призвела до завдання збитків держбюджету на суму понад 305 мільйонів гривень, а його підлеглого затримали під час отримання хабара у розмірі 500 тисяч гривень.

Величезного розголосу та резонансу в суспільстві отримала оприлюднена громадськими активістами про ввезення на територію України для дружини Гройсмана елітного позашляховика марки „Mercedes”, вартістю понад 3 мільйона гривень, з ухиленням від сплати до держбюджету близько 600 тисяч гривень.

Сам прем’єр та його прес-секретар Василь Рябчук тоді звинуватили невідомих осіб у спробах розміщувати за гроші в українських ЗМІ критичні матеріали щодо прем’єра. Та це лише призвело до появи в публічному просторі про те, що самі піарщики Гройсмана, за вказівкою його московського політтехнолога Кошелюка, платять провідним українським ЗМІ близько 300 тисяч доларів США на місяць за те, щоб вони не публікували матеріалів, які можуть негативно вплинути на рейтинг українського прем’єра (так звані „стоп-листи”).

Також, дивним чином, підконтрольна прем’єру ДФС під керівництвом його друга М.Продана не помітила як з ПАТ „Укрзалізниця” на рахунки сумнівних фірм одномоментно було виведено 220 мільйонів гривень. Громадські активісти та журналісти правоохоронців та українське суспільство про те, що це була змова Гройсмана та нардепа Геллєра.

 Спецслужба попереджала

Таким чином, складається стійке враження, що „боротьба” прем’єра з контрабандою є нічим іншим як невдалим піар-ходом і намаганням прикрити, можливо, власні корупційні схеми та вірних йому людей у системі ДФС, які й забезпечують діяльність цих схем. Але, для ще більшої впевненості, громадські активісти вирішили з’ясувати, чому в той час, коли Володимир Гройсман говорить про контрабанду та корупцію в митних органах, такі структури як СБУ, нічого з цим не роблять і, навіть, якщо вірити прем’єру, змушують співробітників митниці пропускати контрабанду.

Як відомо, стаття 2 Закону України „Про Службу безпеки України” покладає на спецслужбу захист економічного потенціалу України, а ст. 24 цього визначає одним з обов`язків СБУ здійснення інформаційно-аналітичної роботи в інтересах ефективного проведення органами державної влади та управління України внутрішньої та зовнішньої діяльності. Стаття 25 Закону надає право національній спецслужбі подавати органам державної влади обов’язкові для розгляду пропозиції з питань національної безпеки.

Зважаючи на на це, представники громадськості звернулися до СБУ із запитом, в якому просять повідомити про кількість звернень та аналітичних матеріалів, скерованих Прем`єр-міністру, кабміну та фіскалам щодо загроз економічній та національній безпеці в цілому, які створює явище, яке Володимир Гройсман називає контрабандою. Адже до цього часу в українських ЗМІ з’являлися лише копії документів, якими СБУ нібито створювало перешкоди діяльності суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності.

На цей запит у СБУ повідомили, що з 2016 року по 05 липня 2018 року до органів державної влади та управління було направлено сім аналітичних матеріалів щодо захисту національної безпеки. Зокрема,  громадським активістам для ознайомлення були надані наступні копії документів:

1.Інформування Кабінету Міністрів України «Щодо ухилення від сплати митних платежів» № 14/4-15016 від 13.07.2016 року: щодо функціонування стійкої схеми ухилення суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності від сплати митних платежів при ввезенні на територію України товарів широкого вжитку з країн Західної Європи у зв’язку з відсутністю чіткої реалізації деяких норм чинного законодавства у галузі митної справи, зокрема з використанням положень ч.1 ст.374 Митного кодексу України (т.зв. переміщення товарів із використанням «піджаків»);

2.Інформування Кабінету Міністрів України «Щодо усунення загроз економічній безпеці» №14/4-2222 від 04.02.2017 року для прийняття відповідних управлінських рішень, спрямованих на усунення загроз економічній безпеці у вигляді ненадходження митних платежів до державного бюджету України;

3.Інформування Державної фіскальної служби Укараїни «Щодо усунення загроз економічній безпеці» №14/4-2223 від 04.02.2017 року для прийняття відповідних управлінських рішень, спрямованих на усунення загроз економічній безпеці у вигляді ненадходження митних платежів до державного бюджету України;

4.Інформування Державної фіскальної служби Укараїни «Щодо вжиття заходів» №14/4-4818 від 24.02.2017 року для вжиття відповідних заходів реагування та недопущення завдання збитків державним інтересам;

5.Повторне інформування Кабінету міністрів України, Державної фіскальної служби України «Щодо усунення загроз економічній безпеці» №14/4-7586 від 24.03.2017 року для прийняття відповідних управлінських рішень, спрямованих на усунення загроз економічній безпеці у вигляді ненадходження митних платежів до державного бюджету України;

6.Інформування Державної фіскальної служби Укараїни «Щодо усунення загроз економічній безпеці» №14/4-23876 від 31.10.2017 року для прийняття відповідних управлінських рішень, спрямованих на усунення загроз економічній безпеці у вигляді ненадходження митних платежів до державного бюджету України;

7.Інформування Кабінету міністрів України, Державної фіскальної служби України «Щодо усунення загроз економічній безпеці» №14/4-3768 від 22.02.2018 року для прийняття відповідних управлінських рішень, спрямованих на усунення загроз економічній безпеці у вигляді ненадходження митних платежів до державного бюджету України.

Як виявилося, цими документами головне управління по боротьбі з корупцією та оргзлочинністю СБУ ще з 2016 року інформувало та попереджало Гройсмана про всі схеми незаконного переміщення товарів через митний кордон України, про які сам Гройсман заговорив чомусь зараз. Разом з тим, працівники спецслужби надавало свої пропозиції щодо усунення цих схем та мінімізації шкідливих наслідків для української економіки.

СБУ впродовж усього прем’єрства Гройсмана  повідомляло його про митниці, керівники та чиновники яких максимально сприяють корупційним схемам та отримують хабарі від суб’єктів ЗЕД, які ухиляються від сплати митних платежів.

Серед лідерів виявилися митниці, де керували довірені особи Володимира Гройсмана: Київська, Вінницька, Житомирська, Волинська, Одеська та Чернівецька митниці. Серед іншого оперативні співробітники ГУ „К” СБУ повідомляли керівництво ДФС України навіть про те, що співробітники митниці в міжнародному автомобільному пунткі пропуску „Порубне” просто виключили вагу для зважування вантажних автомобілів, щоб значно занижувати об’єми товарів, які в’їжджають на України.

У листах до Кабінету Міністрів України, що датовані і 2017, і 2018 роком, йдеться також про те, що, незважаючи на викладене у попередніх листах та інформаційно-аналітичних матеріалах, ДФС України не ініціювала та не здійснювала жодних спільних з СБУ заходів аби усунути загрози для економічної безпеки України. А це, у свою чергу, призвело до продовження тенденції зниження середнього рівня митної вартості, за якою здійснювалося митне оформлення імпорту, а також зменшення надходження платежів до бюджету.

 Епілог

Хтось, можливо, скаже, що це ж добре, коли так стабільно падала митна вартість імпортних товарів. Адже це неминуче мало б призвести до зменшення цін на товари на внутрішньому ринку та збільшення купівельної спроможності українців. Але чи сталося так як мало б статися? Відповідь на це запитання може дати кожен український споживач. От тільки буде вона, думаю, негативною.

Водночас надати відомості щодо заходів, вжитих урядом та фіскалами для реагування на такі повідомлення, у відповіді на запит спецслужба не змогла, адже не є розпорядником такої інформації. Запити щодо вжитих заходів з метою реагування на застереження СБУ щодо загроз економічній безпеці України також було скеровано і до кабміну та ДФС. Але й до сьогодні, відповідей немає.

Усю наявну інформацію щодо посадових осіб митниць, щодо яких у Департаменті захисту економіки Нацполіції були обґрунтовані підозри щодо причетності до тіньових схем ввезення товарів в Україну, було передано особисто прем’єр-міністру. У зв’язку з цим варто було очікувати, якщо не звільнення з займаних посад, то хоча б ротацію кадрів, аби зруйнувати налагоджені схеми, як це практикується в західних країнах. У нас же всі залишилися на своїх місцях. Окрім начальника Волинської митниці ДФС Віктора Кривіцького, який, після затримання співробітниками СБУ величезної партії контрабанди в зоні діяльності митниці, якою він безпосередньо керував, був призначений заступником Голови ДФС України - куратором всіх українських митниць.

Після цього не важко зрозуміти, чому прем’єру не цікава інформація від американських колег про посадових осіб, причетних до контрабанди, яку Департамент кримінальних розслідувань Служби внутрішніх доходів США запропонував передати українським колегам. До речі, у соцмережах одразу почали жартувати з приводу наївної святості американців: мовляв, навіщо пропонувати фіскалам компромат на них самих?

Зважаючи на все це, напрошується висновок, що Прем`єр-міністр України Володимир Гройсман - корупціонер і брехун, який всіма методами і способами намагається втриматися при владі і закріпитися в українському політикумі.

Однозначно, таким діям і брехні прем’єра Гройсмана належну оцінку має дати українське суспільство і відправити його у політичне забуття, вслід за його попередником Арсенієм Яценюком. Правоохоронці повинні належно оцінити дії Володимира Гройсмана. І тут наслідком мають стати гучні кримінальні справи з реальними судовими вироками.

Сергій Халупінський

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.