Стоп коррупции - любой каприз за ваши деньги

03 серпня 2018, 18:21
Власник сторінки
предприниматель - аграрий
0
935
Стоп коррупции - любой каприз за ваши деньги
Девіз організації - Стоп корупції без нашої участі!

Набридла корупція, беззаконня та порушення прав? Прагнеш використовувати інформаційне поле? Посібник по виготовленню еталонного розслідування відсутній, проте є приклад як точно робити не варто.

Громадська організація «Стоп Корупція» - цікавий проект, гучна назва, наявність мережі активістів, широка інтернет аудиторія та власна передача на президентському «5 каналі», з таким арсеналом інструментів можна створити потужний «караючий меч» для брехливих та жадібних чиновників та повною мірою втілювати можливість прямого впливу громадськості на суспільне життя держави за президентським гаслом «Змінюємо країну разом!».

Проте, дослідивши факти діяльності організації, як в інформаційному так і в публічному полі приходиш до протилежних висновків. Тож пропонуємо разом поглянути на діяльність руху «Стоп корупції без нашої участі».

Інформаційна діяльність

За базу аналізу взято моніторинг громадської організації «Детектор медіа», що являється експертом в сфері моніторингу прозорості роботи ЗМІ. Традиційно «Стоп корупції» отримує найнижчі оцінки серед передач-розслідувань, за критеріями актуальності теми, роботи з джерелами, об’єктивності, повноти викладеної інформації, візуальне та емоційне подання та етика.

В лютому 2018 року, «Стоп корупції» випускає сюжет про «рейдерство» на Херсонщині. Для пересічного глядача зрозуміти в чому суть рейдерства з сюжету практично неможливо. Розмови про рейдерство екс-мера зводяться до слів потерпілих підприємців, проте публічним рупором виступає лише один. Не дивлячись на гучні заяві про наявність підтверджуючих документів в правоохоронних органах, ні документів в кадрі ні прийнятних коментарів правоохоронців в кадрі не побачили. Очевидно потерпілий від дій екс-мера, підприємець замовив сюжет страшних антикорупціонерів з Києва щоб налякати периферійного негідника.

В березні Стоп корупції випускало два сюжети. В першому розповідалося про соратників екс-міністра аграрної політики часів Януковича, Присяжнюка – подружжя Володимира Пехова та Лесю Софієнко. Не будемо полемізувати на рахунок порядності об’єктів «розслідування», розглянемо лише деякі цитати і факти. «Подружжя часто звинувачують у рейдерських захопленнях аграрних підприємство» - вони вдвох їх захоплюють? І де факти підтвердження цих звинувачень? Відсутні. Пізніше показують нерухоме майно подружжя, але виявляється що предмет сюжету майно рухоме, а саме орендовані ТОВ-кою автівки, що не повертаються. Очевидний кидок, як подружжя по відношенню до фірми що надало автівки в оренду, так і активістів «Стоп кору» що відзняли на замовлення нелогічний, слабкий матеріал, залучивши в якості «експертів» традиційно – власних активістів.

Другий березневий сюжет «Стоп кору» відзначився описом прикрого випадку побиття членів ГО «Стоп корупції». Проте, активісти «Стоп корупції» разом з членами знімальної групи «Стоп корупції» замість опису причин побиття, демонструють в сюжеті майстерність спілкування з правоохоронцями. Дивимося і розбираємо на цитати – «Бистро начальника слідства сюди!», «він допоміг утекти «чорній роті» Беркута з Києва!». Питання, якщо хтось допоміг там комусь втекти і ви про це знаєте, чому ви раніше про це не заявили і не звернулися до відповідних органів? І за яким ви правом викликаєте начальника слідства? І що ви хочете довести глядачам знімаючи і виставляючи це в сюжеті? Свої понти?

Перший квітневий випуск «Стоп корупції» вийшов… 1 квітня. І потім таємничим чином зник, після анонсу, демонстрації в ефірі та публікації випуску на YouTube він таємничим чином зник, без повідомлень про кібер-атаку чи щось інше. Запам’ятався він двома фактами – одами похвали на адресу Державної служби з безпеки на транспорті (підпорядкування міністра інфраструктури Омеляна) і критикою заступника міністра Юрія Лавренюка (підпорядкування міністра інфраструктури Омеляна). Зважаючи на наявні факти що очільник «Стоп корупції» добряче заробляє на транспортних перевезеннях в Київській області заганяючи перевізники в умови коли вони мусять заключати договори про юридичну підтримку з його юридичним об’єднанням (іншими словами – відстьогувати долю), стає зрозуміло що активістам пригрозили пальцем і нагадали про шкоду кусання руки, що їх годує. Ну або ж це був першоквітневий жарт?

Наступний квітневий випуск не додає нам сенсацій. Вже два роки в ЗМІ час від часу з’являється інформація про конфлікт між  власницею мережі брендових магазинів Symbol та колишнім народним депутатом, головою Харківського осередку партії «Батьківщина» Віталієм Даніловим. Тема не нова, конфлікт не гарячий, не будемо влазити в подробиці «хто кому Рабінович», констатуємо факт – один з учасників конфлікти вирішив підлити масла в вогонь і замовили сюжет «Стоп кору». Аргументів в сюжеті і ґрунтовних фактів немає, є стандартні закиди про «рейдерство, кришування, тиск», тож рухаємося далі. Все стандартно.

Травневий випуск був присвячений діяльності Духовного центру «Відродження» і його лідеру Володимиру (ака «Тринадцятий апостол») Мунтяну. Дізнавшись тему цієї передачі охопило приємне очікування. Ну тут вже можна очікувати неупередженого розслідування про діяльність. Духовний центр охопив велику аудиторію людей, очільник має сумнівну біографію, приписує собі апостольські лаври в розріз з позицією офіційної церкви, наявні значні фінансові ресурси для покупки реклами на сіті-лайтах, телеканалі «Інтер», оренди столичного «Палацу спорту», звезення адептів та одягнення їх в однакові футболки. Що ж ми отримуємо? Авторка програми інтригує і запевняє що хоче розібратися що ж правда, а що ж брехня в діяльності духовного центру. Але замість розслідування нам показують безсоромний сюжет з ознаками замовності, де не піддається сумніву жодне твердження «пастора» Мунтяна, його навіть «апостолом» називають без лапок. Ви серйозно? 20 хвилин демонструється позиція лише однієї сторони, при тому що «принципові журналісти антикорупційного (!) проекту» відверту стають на їхній бік. Відверта пропаганда чергового «посланця божого». Фарс.

Другий травневий випуск присвячений корупції в… Національній бібліотеці імені Вернадського, а саме в конкурсі на обрання керівника бібліотеки і можливому дерибані 9 мільйонів гривень що виділяються на бібліотеку. Діло звісно благе – ТОП-овий науковий заклад, бібліотека яка має бути рупором для молодих науковців, але.. Схаменіться. Яка бібліотека в умовах коли країна і громадяни щодня втрачають більшу суму в рази через корупцію, схеми і договірні теми. Ні, глядачі мають слухати про бібліотеку. Розбиратися вже на підтримку кого і проти кого цей сюжет був відзнятий навіть і не хочеться.

Червневий випуск відкривало повідомлення про суперечки навколо звільнення директора державного заводу «Електроважмаш» у Харкові. Суть суперечки – колишній директор Володимир Глушаков оскаржує своє звільнення. Наповнення сюжету – переказ сюжету програми «Схеми» 2015 року, коментар про те який Глушаков поганий від адвоката протилежної сторони і повідомлення що 22 червня суд по Глушакову. Очевидно зрозуміло з в чому причина зняття сюжету – актуалізувати інфу який Глушаков поганий перед судом. Протилежній стороні нічого прокоментувати не дали, як завжди.

Другий червневий випуск актуалізує питання з фірмою «Symbol» в Харкові та вирубку лісу в Закарпатті. Пріорітети «розслідувачів» вражають, повторюванню історії що сталося в Харкові було присвячено 20 хвилин ефірного часу, лісу ж лише 3 хвилини. В Харкові ми бачимо велику кількість активістів, зміну пріорітетів – тепер кошмарить бізнес не колишній народний депутат, а виключно правоохоронці через великий обіг коштів і доходи. Експертом виставляють іншу журналістку яка паралельно «працювала» над цією справою. Для теми з лісом в Закарпатті, де заробляють нелегально грубі гроші часу і журналістів не знайшлося. Завіса.

Липень. Найгарячіший і найвеселіший місяць. Спочатку «Стоп корупції» їдуть до Ізраїля взяти коментар в екс-міністра екології Едурда Ставицького.. «Однако здравствуйте!», - як то кажуть брати наші менші. Ну і що ж, можливо журналістки хочуть розкрити якусь з схем Ставицького по збагаченню за рахунок природніх ресурсів? Ні, не здогадалися. Вони вставляють в ефір його коментар, де біглий чиновник гонорово, прикриваючись паспортом Ізраїля заявляє щось на кшталт «Прийдіть і візьміть». Себто запрошує прокуратуру вручити йому особисто запрошення на допит і суд, а редакція чемно розповідає що готова поділитися цим коментарем.

Наступним сюжетом «Стоп корупції» прагнуть привернути увагу до ситуації навколо озера на столичних Осокорках, де місцеві жителі протестують проти будівництва житлового комплексу в рекреаційній зоні, що передбачає засипання озера. На боці місцевих жителів виступають активісти «Національного корпусу».

Чи можна вважати сюжет замовним, на користь забудовника? Безсумнівно. По перше, знімальна група «Стоп корупції» караулить під скандальним будівництвом декілька днів, про що свідчить інформація з прямих трансляцій очільника «Національного корпусу» Сергія Філімонова. Вони з’являються там задовго до початку дій протестувальників та перебувають в оперативній готовності відзняти матеріал на підтримку замовника. По друге, сатирично ставляться до представників місцевих жителів що об’єдналися в ГО «Екопарк Осокорки», себто навіщо вони пікетують місцеву владу, а не будівництво, засуджуючи при цьому акції прямої дії під будівництвом. По третє, підливають «масла у вогонь» заявляючи що готуються до будівництва не «житлові будинки за рахунок інвестицій банку Аркада», як самі заявляли спочатку, а електропідстанція яка «має забезпечити електроенергією весь Лівий берег», та беруть з цього приводу коментар в самого мера! Електропідстанція є першим кроком при веденні такого великого комплексу з 42 будинків (!), які стандартно будуть будуватися по черзі і по черзі і заселятися, а людям потрібно світло. До того ж придумують байку про аварії та аварійні відключення на Лівому березі. Отакої, немає на Дарницьому районі загалом аварійних відключень та перебоїв. Кому як не очільнику «Стоп корупції» Богдану Хмельницькому це знати, так як він сам проживає на вулиці Анни Ахматової.. По четверте, а чому така вибірковість. Рік тому «Стоп корупції» «захищало» рекреаційну зону озера Тягле, що знаходиться зовсім поруч. Активісти заважали підприємству що займалося очисткою (!) озера, блокували техніку та під шумок вкрали близько 10 бульдозерів піску, а на кінець звели декілька лавок на відстані більше кілометра від найближчого будинку, де смердить станцією переробки відходів. Тут же все нормально… тому що сюжет замовили.

І вишенька на торті – сюжети про Староконстянтинівський молочний завод «Укрпродукт» і молочний кооператив. Спочатку ми дізнаємося який поганий молочний кооператив, тому що він скуповує молоко в селян за вищими цінами ніж конкуренти. Так так, ви не помилилися. Довелося передивитися тричі щоб повністю зрозуміти тезу «розслідувачів» - молочний кооператив поганий бо вони дають ціну вищу ніж в конкурентів, кооператив поганий що дає селянам заробити на здачі молока більше ніж конкуренти, кооператив поганий бо дає можливість селянам, в регіоні з відсутністю інших джерел заробітку, отримати більше доходу від здачі власного молока.

Суть сюжету що Молочний кооператив винен селянам гроші за молоко. Тут нам і власника кооперативу показали і на кому він одружений і де він живе, і де він їсть. Тільки забули вказати що самому молочному кооперативу винен 23 мільйони гривень Староконстянтинівський молочний завод (https://agropolit.com/news/9264-starokostyantinivskiy-molochniy-zavod-tak-i-ne-povernuv-agrariyam-zaborgovani-23-mln-grn) і через це кооператив не може розрахуватися з селянами. При тому що місцеві жителі, які прийшли до молочного заводу з вимогою розрахуватися з кооперативом членами якого вони являються – виставлені негідниками і ледь не рейдерами. Де логіка? Ще декілька хвилин ефірного часу тому ці люди були в сюжеті потерпілими, тепер же вони вимагателі що заважають роботі заводу. Абсурд.

Безпринципність членів ГО «Стоп корупції» вражає. Якщо раніше це були замовні сюжети що стосувалися спорів комерційних підприємств, що ділять між собою майно то тепер вони не гребують начхати на інтереси простих жителів – виставляючи їх вимагателями. Тобто люди які прийшли вимагати сплати боргу за передане молоко, і вимушені віддавати своїх корів на м'ясо так як не здатні їх прогодувати на думку «Стоп корупції» - рекетири? Або люди які виступають проти знищення рекреаційної зони – чи не єдиного водоймища з пісочним пляжем де безпечно купатися, фейкові активісти?

Підвиваючи підсумки зазначимо, що передача «Стоп корупції» на 5 каналі, не рекомендується для перегляду думаючим людям, що вміють аналізувати, адже шкодить моральному здоров’ю не менше за російську пропаганду.  І якщо з «кисельовщини» та балачок про «радіоактивний пепел» і «распятих мальчіков» ще можна щиро сміятися, зважаючи на нерозважливість та смішну пропаганду братів наших менших то сюжети «Стоп корупції» викликають гнів. Передача що виходить на президентському (!) 5 каналі, та претендує на статус розслідування, займається генеруванням низькопробного замовного контенту. За інсайдерською інформацією, вартість такого «розслідування» коливається від 5 до 7 тис. доларів. При тому, що левова частка осідає в руках голови організації Богдана Хмельницького (Майданюка), адже «розслідувачі» не продукують жодного пристойного інтелектуального продукту, зате мають можливість прокрутити декілька разів в телеефірі.

Водночас, щиро шкода підприємців та бізнесменів що здатні створити прибутковий бізнес, увійти в відкритий конфлікт зі своїми партнерами, конкурентами чи клієнтами, але не мають достатньо інтелекту щоб зрозуміти що вони платять «Стоп корупції» шалені гроші за низькопробний, примітивний та відверто замовний матеріал.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: СМИ,коррупция,криминал,бизнес,борьба с коррупцией,интернет-СМИ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.