Бути чи не бути жінкам в політиці в Україні?

16 травня 2018, 16:21
Власник сторінки
Адвокат
0
1077
Бути чи не бути жінкам в політиці в Україні?

-

В 2015 році в Закон України  «Про політичні партії в Україні» вперше включили так звану «гендерну квоту». Звичайно, це стало революційним для української політичної системи. Вже в 2015 році на місцевих виборах збільшилась кількість жінок, який взяли участь у виборах. Політичні партії намагалась показати, що дотримуються законодавства, але кількість жінок у обласних, міських, районних, сільських, селищних радах значно не зросла.

Що таке «гендерна квота»? Усе просто: якщо парламентські партії за результатами виборів мають у своєму складі не більше дві третини однієї статті, їм належить додаткове фінансування у розмірі 10% щорічного обсягу державного фінансування статутної діяльності політичних партій, яка розподіляється порівну між політичними партіями (відповідно до Закону України «Про політичні партії в Україні», ст. 175). Тобто третина обраних депутатів у партії мають складати жінки, або чоловіки.

Враховуючи вибори до Верховної Ради України в 2014 році, вже другий рік поспіль за дотриманням вищевказаної норми Закону України «Про політичні партії в Україні» додаткове фінансування у розмірі 10% щорічного обсягу державного фінансування статутної діяльності політичних партій отримує лише одна партія - «Самопоміч». «Самопоміч» отримує всі 10 % щорічного обсягу державного фінансування статутної діяльності всіх політичних партій.  В 2017 році «Самопоміч» за «гендерну квоту» отримала  44,2 млн. гривень, а в 2018 році вже 51,4 млн гривень.

Хоча наразі, в складі парламентської фракції «Самопоміч» немає 30 % жінок, але політична партія фінансування отримує, оскільки так звана гендерна квота надається за результатами виборів. Чи справедливо це?

Чи стимулює наявність гендерної квоти в Законі України «Про політичні партії в Україні» для висування жінок від політичних партій на виборах? І я відповім - ні. Жодної відповідальності за не дотримання даної гендерної квоти в законодавстві немає.

Наразі у Верховній Раді знаходиться проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків у виборчому процесі) № 1456 від 12.12.2014 року, який передбачає упровадження гендерної квоти у прохідній частині виборчого списку, за невиконання якої передбачається санкція у вигляді неприйняття документів від політичної партії. Таке впровадження гендерної квоти надало б можливість жінкам, які братимуть участь у місцевих виборах, бути представленими в органах місцевої влади. Але даний законопроект залишиться в стінах Верховної Ради України, тому що серед нинішнього складу парламенту немає політичної волі на прийняття даного законопроекту.

Чи необхідно жінкам бути в політиці?

 Неодноразові результати фокус-групових дискусій за участю представників провідних політичних партій України продемонстрували, що представництво жінок у виборних органах не є сьогодні пріоритетом. На думку, експертів повинно бути посилення внутрішньої партійної демократії, обмеження впливу лідерів партій та донорів на висунення кандидатів.

На мою думку, участь жінок у політичному житті має просуватися опосередкованими засобами. Ми можемо вводити санкції за недотримання гендерних квот, не допускати партії до участі в виборах, але чи буде це стимулювати просувати жінок, які насправді заслуговують бути обраними та здатні представляти інтереси громад?

Світові лідери постійно висловлюються в підтримку участі жінок у політиці та керівництві держави.

На думку, Джастіна Трюдо – Прем’єр Міністр Канади, необхідне більше представництво жінок у парламенті та як політичних лідерів, адже досить просто жінки представляють половину населення, і вони повинні мати можливість робити внесок у політику, яка зачіпає їх. Гендерна рівність має важливе значення для побудови та зміцнення громади. Коли жінки беруть участь у політичному процесі, суспільство процвітає та збагачується. Для досягнення повної соціальної, політичної та правової рівності у всьому світі, необхідно багато зробити, але наявність більшої кількості жінок на керівних політичних посадах є важливим кроком до досягнення цієї важливої мети.

На думку, Прем’єр Міністра Японії Синдзо Абэ, розширення прав жінок також збагатить життя людей. Уряд Японії прагне збільшити відсоток жінок у провідних позиціях країни до 30% до 2020 року. Японія вже досягнула цієї мети в державній службі. В 2017 році керівні посади на державній службі зайняли 34,3% жінок. Зайнявши пост Прем’єр Міністра Японії  в 2012 Синдзо Абэ визначив основною своєї метою створити «суспільство, де всі жінки сяють».

Чи необхідно жінкам бути в політиці? І чи можемо ми – жінки, зробити наші країни кращими, сильнішими, процвітаючими? Думаю, можемо, але тільки поруч з сильними та розумними чоловіками.



Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: жінки в політиці
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.