Від Крут до сьогодення

02 лютого 2018, 16:32
Власник сторінки
історик-політолог
0
134
Від Крут до сьогодення

В січні 2018 року ми, крім різдвяно-новорічної плеяди свят, маємо в календарі ще й сумні історичні дати.

Від Крут до сьогодення


В січні 2018 року ми, крім різдвяно-новорічної плеяди свят, маємо в календарі ще й сумні історичні дати.

22 січня 1918 року в складних умовах першої війни Радянської Росії проти УНР Четвертим Універсалом Української центральної Ради було проголошено Незалежність молодої держави.

100 років тому на захист Держави та її столиці стали усі верстви населення. Але особливе місце історія відвела гімназистам та студентам, з яких напередодні було створено студентський курінь Січових стрільців. Він нараховував дві сотні добровольців, в основному студентів київських університетів. Добровольці пройшли військовий вишкіл, який тривав не більше тижня.

Вранці 28 січня сотні студентського куреня прибули на станцію Крути та почали рити окопи, займаючи позиції. Озброєння катастрофічно бракувало – загін мав лише 16 кулеметів, невеликий бронепоїзд та обмаль патронів.

Бій під Крутами розпочався 29 січня о дев’ятій. Більшовики мали значну чисельну перевагу, їхній трьохтисячний загін намагався взяти захисників в кільце. З тилу крутян підтримував бронепоїзд з гарматою, який обстрілював нападників.

У запеклому п’ятигодинному бою захисники понесли значні втрати, проте змогли відбити перші атаки ворога. Згодом почали закінчуватись набої, замовкла гармата. Молодь запросила підтримки, але штаб не відповів. Як з’ясувалося потім, штабісти кинули бійців напризволяще, втікаючи на потязі назад до Києва.

За різними джерелами, в бою під Крутами українська сторона втратила вбитими від 300 до 400 чоловік, але змогла затримати більшовицьку армію, вигравши для УНР трохи часу. Ця затримка дала змогу Центральній Раді укласти мир та зберегти молоду Українську Державу.

Вже за рік – 22 січня 1919 року – на Софіївському майдані в Києві було проголошено Акт Злуки Української Народної та Західноукраїнської Народної республік – одвічне прагнення багатостраждального етносу на соборність було закріплено юридично. Але й за таких умов Схід та Захід змушені були спільно боронити історичний здобуток.

Не минула лиха доля Україну і в останні роки.

Через 100 років після проголошення Незалежності Української Народної республіки та понад чверть століття від здобуття Україною такої бажаної свободи від пут комуністичного режиму Радянського Союзу, нашому народу, спочатку у вихорі подій Революції Гідності, а тепер хлопцям та дівчатам зі зброєю в руках на сході, доводиться відстоювати право українського народу на гідне життя та власну державу.

Майже через століття, а саме з 22 січня 2014 року Революція Гідності почала новий відлік – відлік Небесної Сотні. За рік, в 20-х числах 2015 року, після 242 днів запеклих боїв не витримав бетон Донецького аеропорту, а люди витримали. В історії вони назавжди будуть героями-кіборгами. На жаль, Україна і сьогодні продовжує втрачати своїх славних дітей на Сході, оскільки в січні 2018 року російсько-українська війна (2014-…) стала тривалішою від німецько-радянської (1941-45), встановивши тим самим черговий антирекод.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Россия,Украина-Россия,агрессия,майдан,революция,Круты,Новости,Крути,УНР,аеропорт,битва під Крутами,бой под Крутами,історія,Історія України,інформаційна війна,Росія-Україна,новини,російські новини,історична пам'ять,радянська влада,народная память,схід,Евромайдан,Небесная сотня,Новости Донецка,новости Крыма ,АТО новости,Новости Дебальцево,ДНР новости,новости Донбасса,Небесна сотня,агрессия России
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.