РОСІЯ – НЕ ЗІМБАБВЕ

16 листопада 2017, 21:57
Власник сторінки
0
77
РОСІЯ – НЕ ЗІМБАБВЕ

Насправді відсторонення Путіна від влади відбуватиметься за зовсім іншим сценарієм – і обов’язково з розв’язанням іншої проблеми: позбавлення Росії статусу ядерної держави.

РОСІЯ – НЕ ЗІМБАБВЕ

Нещодавні події в Зімбабве народили ймовірні аналогії з ситуацією в Росії. Але якщо й говорити про це, то лише в саркастично-жартівливому тоні, що й зробили відвідувачі соцмереж.
Насправді відсторонення Путіна від влади відбуватиметься за зовсім іншим сценарієм – і обов’язково з розв’язанням іншої проблеми: позбавлення Росії статусу ядерної держави.
Наївно сподіватися, що міністр Шойгу чи хтось інший, який опиниться на його місці, зможе організувати військовий переворот і змести Путіна. Не слід очікувати і на месію в особі патріотично налаштованого генерала, який розуміє, що кожний день перебування Путіна при владі веде до краху Росію як державу, – та ще щоб за ним пішли армія та флот. Не допускаю я й того, що найближче оточення Путіна може відсторонити його від влади за хрущовсько-брежнєвським сценарієм. Крім того, колишній кагебіст врахував, мабуть, усі сумні уроки зі смертю Сталіна, якому дали померти без кваліфікованої допомоги лікарів.
Вихід може бути лише один. Путін робить усе можливе й неможливе, щоби Росія відмовилася від ядерної зброї, гарантуючи це не лише на політичному, а насамперед на технічному рівні. Попри серйозну опіку в нього все-таки є достатньо шансів це зробити. Натомість йому гарантують життя – в одиночній камері суперсекретної в’язниці. Це не сюжет фантастичного роману, а один із варіантів збереження планети Земля. Щоби втілити це в життя, необхідна єдність світових лідерів.
Відсторонення Путіна від влади може відбутись і за зовсім іншим сценарієм, коли ядерна кнопка перейде до рук справді некерованих людей на кшталт північно-корейського маніяка. “Яструбів” в оточенні Путіна достатньо, щоби апокаліптичний жах став реальністю.
Події в Замбії ще раз довели, що рано чи пізно приходить кінець кривавим режимам. Питання лише в тому, чи потім буде демократичне правління, чи все закінчиться лише демократичними змінами.
В Росії є чимало людей, які готові очолити демократичну революцію, що наразі зводиться до відсторонення Путіна від влади. Однак виникають серйозні сумніви, чи піде народ за ними. Адже не лише Путін винен у злочинах проти людства, а й росіяни, які в цьому його підтримують. І не треба казати, що кремлівська пропаганда запудрила їм мізки. Не без цього, звичайно. Але Путін найбільше серед інших кремлівців відповідає потребам середньостатистичного росіянина, зараженого вірусом імперського шовінізму. Він просто один із них, тому вони й голосують за собі подібного.
Росія не Зімбабве. Відсторонення Путіна від влади можливе лише разом з відмовою Росії від ядерного статусу.

Анатолій ВЛАСЮК
16 листопада 2017 року

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Володимир Путін
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.