Гривня замерзне чи морози ні до чого…

10 листопада 2017, 12:39
Власник сторінки
Громадський діяч, адвокат
0
125
Гривня замерзне чи морози ні до чого…

На момент введення в обіг гривні, яке відбулося 21 рік тому, 2 вересня 1996 року, офіційний курс гривні по відношенню до долара становив 1,76 грн за долар, а станом на 06 листопада 2017 року - 26,90 г

Уряд  дивиться в майбутнє з неабияким оптимізмом, а ось українці, налякані даними про те, що гривня буде падати і далі, адже як тільки спостерігається чергове падіння гривні, відразу ж падає реальний дохід населення. Хоча влада як завжди каже про негативний вплив ЗМІ, скороспішні висновки народу, руку Кремля… Для миші й кішка — звір.

В уряді обережно  визнають, що насправді майбутній обвал курсу пов'язаний із закупівлями газу, які почав НАК «Нафтогаз України», але якщо ж говорити про прогнози і критику, озвучену експертами, то вони відрізняються значно меншим рівнем оптимізму, ніж бачення уряду. Недарма найближчі перспективи гривні викликають серйозне занепокоєння.

Картинки по запросу гривна карикатура

Як на мене, прогноз буде більш песимістичним. Очікуємо зростання закупівельних цін на газ, що призведе до відтоку валютних коштів і, в підсумку, до падіння гривні до позначки в 31-32 одиниці за 1 долар США.

Багато фінансових експертів вважають, що гривня впаде до курсу в 29-30 за 1 долар вже на початку 2018 року. До середини нового календарного періоду цілком можна очікувати курсу в 32-33 гривні за одиницю американської валюти. Свої думки пояснюють тим, що українці більше не довіряють банкам (сприяння націоналізації Приватбанку). Люди будуть знімати гроші з рахунків і переводити їх у долари, збіднюючи ринок. 

Є й ще більші побоювання, що в 2018 році долар виросте до 45 гривень 
Крім того, деякі джерела лякають українців зовсім песимістичною інформацією, кажучи про те, що в меморандумі між урядом і представниками МВФ є «секретна частина
». Вона містить невтішні прогнози майбутнього співвідношення долара/гривні — нібито, курс може стрибнути до позначки в 45.


Похожее изображение


Катастрофічний обвал пояснюється високими ризиками у політичній та економічній ситуації в Україні, а також нераціонально великими запозиченнями на зовнішніх ринках. 
          Ці запозичення за кілька років зумовлять підвищення рівня державного боргу до 160% від валового внутрішнього продукту. Однак представники правлячих кіл такі відомості як завжди не коментують. 

 Національний банк вже не просто вилучає з ринку надлишки валюти, а прагне будь-яким способом як можна швидше поповнити свої золотовалютні резерви. При цьому він не викуповує весь запропонований обсяг, щоб різко не підвищувати курс. Так вже сталося рівно рік тому: з 10,1 млн доларів, запропонованих банками, регулятор викупив всього 6,2 млн. Для Нацбанку як завжди: життя біжить — як музика дзвенить, хоча економісти НБУ чітко розуміють, що не можна безкарно накачувати економіку країни «надрукованою» гривнею і при цьому утримувати курс на одному рівні довго. Рано чи пізно «зірве кран».

 Похожее изображение

Майбутні коливання на валютному ринку стали новим приводом для нищівної критики дій НБУ та уряду, хоча НБУ начебто декларує, що не відповідає за курс гривні. Як не намагалися високопосадовці Нацбанку привчити українців не дивитися на курс національної валюти, її коливання — традиційно одна з найбільш обговорюваних тем серед населення, ділових кіл та ЗМІ.

Для нашого суспільства курс національної валюти вже давно став "маяком", за яким оцінюється економічна ситуація в країні. Наразі можемо спокійно дихати. Та чи надовго? Може день, може півмісяця. Вся ця стабільність з курсом, на жаль, була досягнута тільки завдяки адміністративному стримуванню на валютному ринку. Поки воно існує, можна говорити лише про виживання, але не про розвиток.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.