Новий фінансовий монстр

05 жовтня 2017, 12:22
Власник сторінки
Правник
0
51

Національна служба здоров’я в українських умовах стане останнім, що побачить вітчизняна медицина.

Вчорашня акція під гаслом “за невідкладну медичну реформу” - це ніщо інше як спроба форсувати події, не давши людям усвідомити усі небезпеки супрунівської псевдореформи. Одною з найбільш корупційних новацій, які вводить законопроект - новий фінансовий орган з масштабними повноваженнями. Розгляньмо його детальніше в розрізі законопроекту 6327.

Першу версію законопроекту було одержано Верховною Радою 10.04.2017. Відтоді проект закону двічі доопрацьовувався - один текст було отримано 06.06.2017, його ж було прийнято у першому читанні. Наразі на сайті ВРУ можна ознайомитися з останньою редакцією від 13.07.17 - Текстом законопроекту до другого читання.

Окрім ціннісної трансформації, яку несе в собі “медична реформа” а саме: перехід від принципу соціальної держави з безоплатною медициною до примату ліберальної, де медична сфера - це платні послуги;  законопроект №6327 передбачає створення нового органу, який буде рушієм усієї реформи.

Зокрема, Стаття 7 законопроекту  наділяє “Уповноважений орган” усією повнотою влади у сфері  проведення моніторингу, аналізу і прогнозування потреб населення України у медичних послугах та лікарських засобах; укладенні, зміні та припиненні договорів про медичне обслуговування населення та договорів про реімбурсацію; здійсненні заходів, що забезпечують цільове та ефективне використання коштів за програмою медичних гарантій, в тому числі заходів з перевірки дотримання надавачами медичних послуг вимог, встановлених порядком використання коштів цієї програми і договорами про медичне обслуговування населення тощо.

Іншими словами, рішення про те кому, що і на яку суму фінансувати з державного бюджету прийматиметься цим органом. Зважаючи на колосальні фінансові потоки, які контролюватиме цей орган, цілком органічно випливає питання: хто ввійде до складу і очолить Національну службу здоров’я України? Погана новина у тому, що законопроект відповіді на це не дає. Вочевидь, лобісти медреформи визначили пріоритетом деталізувати механізм і процедуру формування громадської ради при НСЗУ, але не самого органу. Важко виправдати цей вчинок простою неуважністю з огляду на команду експертів, які працюють в МОЗ. Хіба-що, це було зроблено свідомо, щоб залишити простір для корупційної складової.  

Примітно, що попередня редакція законопроекту містила необхідну інформацію. Більше того, у тексті можна було знайти і вимоги до формування конкурсної комісії, обрання голови НСЗУ тощо.

Станом же на сьогодні ядро медреформи - Націоальна служба здоров’я України - це фасадний інститут, який без правових механізмів контролю стане інструментом для збагачення окремих осіб.  


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.