Здоров’я для українців стає розкішшю

25 вересня 2017, 17:56
Власник сторінки
Юридичний консультант
0
66

Через підвищення цін та тарифів українці змушені економити буквально на всьому, а лікування для більшості стає непідйомною розкішшю

Нещодавно ми побачили результати дослідження про стан медицини в Україні. Більше половини українців на собі відчули підвищення цін на лікарські засоби з моменту старту медичної реформи від МОЗу. А 30% пацієнтів намагаються обходитись без медичної допомоги у випадку хвороби через брак коштів на це.

Як результат такої дійсності – середньостатистичний українець живе на 11 років менше за європейця. Після прийняття законопроекту №6327 лікування може в рази піднятись у ціні, багато людей взагалі відмовляться від лікування, а аптеки перестануть купувати якісні препарати, які ніхто не зможе купувати.

Ті з людей, які ще можуть собі «дозволити» лікування, масово переходять на українські препарати, використання яких Уряд лобіює через програму «Доступні ліки». Проблема в тому, що далеко не всі українські препарати однакові за якістю з імпортними аналогами. Часто дешевих аналогів на ринку просто може не бути.

Знаково, що МОЗ та Уряд ще навіть не встигли змусити Парламент прийняти закон про свою модель медичної реформи, а українці вже не можуть собі дозволяти хворіти. Після того, як платна медицина всупереч Конституції  буде офіційно впроваджена, вартість лікування зросте в рази. Якщо українці вже відмовляються від лікування заради економії коштів, складно уявити що буде коли платна медицина стане офіційною.

В проекті закону №6327 немає чітко прописаних норм про співоплату медичних послуг пацієнтом та державою. Кожного року Кабмін сам буде визначати скільки оплачуватиме держава, а скільки пацієнт. Можливо, що на першому етапі сума, яку сплачуватиме пацієнт, буде невеликою. Але те, що в законопроекті немає чітко прописаних меж, дозволить Уряду маніпулювати співоплатою. Ніхто з нас не застрахований від того, що через кілька років Прем’єр Міністр вийде до населення та скаже, що у Європі пацієнти оплачують 90% затрат на лікування, а оскільки ми рівняємось на Європу, то й ми також оплачуватимемо 90% вартості за лікування.

Ось такі перспективи платної медицини чекають на нас. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.